Hrvatski Fokus
Znanost

Pridonosi li digitalizacija pravosudnoj zaštiti?

HAZU – Rješavanje prekograničnih sporova u doba suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije

 

U organizaciji Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 31. svibnja održan je okrugli stol na temu Rješavanje prekograničnih sporova u doba suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije. Skup je održan kao videokonferencija i bio je to 65. okrugli stol u organizaciji Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava. Kako je kazao predsjednik Znanstvenog vijeća akademik Jakša Barbić, utjecaj digitalizacije na društvo, znanost i prijenos znanja u području pravne znanosti i prava nije dovoljno istražen, pa tako ni njegovi učinci u području rješavanja prekograničnih privatnopravnih sporova. Postavlja se pitanje pridonosi li digitalizacija pravosudnoj zaštiti time što olakšava pristup pravdi, posebice u prekograničnim predmetima koji su po svojoj naravi povezani s praktičnim teškoćama, od prostorne udaljenosti do jezičnih barijera, time što pojeftinjuje i ubrzava protok informacija i dokumenata“, rekao je akademik Barbić. Jedno od pitanja koje se postavlja je povezanost digitalizacije s politikama organizacija koje provode ujednačenje prava te nesumnjivo sveobuhvatan utjecaj umjetne inteligencije na međunarodno privatno pravo i na pitanja izvođenja dokaza u prekograničnim građanskim postupcima. Pritom se postavlja pitanje u kojoj se mjeri digitalizacija dotiče politike vodećih međunarodnih organizacija za ujednačavanje prava u području rješavanja prekograničnih privatnopravnih sporova: Europske unije i Haške konferencije za međunarodno privatno pravo. „Učinci digitalizacije vidljivi su u prekograničnim trgovačkim postupcima, prekograničnim potrošačkim postupcima, prekograničnim obiteljskim sporovima i alternativnom rješavanju prekograničnih sporova. Postavlja se i pitanje utjecaja digitalizacije na umrežavanje i sudačku suradnju u digitalno doba“, rekao je akademik Barbić.

Sudionici okruglog stola raspravili su brojne teme vezane uz teorije digitalizacije, međunarodne i europske standarde digitalizacije prekograničnih sporova i njihovu primjenu. O umjetnoj inteligenciji u međunarodnom privatnom pravu govorila je prof. dr. sc. Ivana Kunda s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, dr. sc. Patricija Živković s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Aberdeenu govorila je o digitalizaciji u prekograničnim trgovačkim postupcima, doc. dr. sc. Paula Poretti s Pravnog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku o digitalizaciji u prekograničnim potrošačkim postupcima, a prof. dr. sc. Mirela Župan s istog fakulteta o digitalizaciji i rješavanju prekograničnih obiteljskih sporova. Prof. dr. sc. Ines Medić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu govorila je o izvođenju dokaza u prekograničnim građanskim postupcima, a prof. dr. sc. Davor Babić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o upravljanju arbitražnim postupkom u doba telekomunikacija.

Marijan Lipovac

Povezane objave

Agroekologija je neophodna metoda poljoprivredne proizvodnje

HF

Nema PVC vrećica, ima PVC stolarije

HF

Urbanizam naslijeđa

HF

Svemirska misija pokazala da voda na Zemlji možda potječe od asteroida

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više