Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Luka Kopar preživjela pandemiju

U prvom tromjesečju zabilježila 57,5 milijuna eura neto prihoda od prodaje

 

Grupa Luka Kopar u prvom je tromjesečju zabilježila 57,5 milijuna eura neto prihoda od prodaje, što je 4 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Neto dobit porasla je 15 posto, na 8,6 milijuna eura i bila je 80 posto veća od planirane, navodi se u Lukinom nerevidiranom tromjesečnom izvješću o poslovanju.

Operativna dobit (EBIT) na razini Grupe iznosila je 9,8 milijuna eura, što je 15 posto više nego u prvom lanjskom razdoblju. U odnosu na prošlu godinu, na veću operativnu dobit utjecali su veći neto prihodi od prodaje, uglavnom zbog veće propusnosti kontejnera. Operativna dobit Grupe prije amortizacije (EBITDA) iznosila je 17,1 milijuna eura, što je 10 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Prema Luci Kopar, kada je nerevidirano izvješće o poslovanju za prvo tromjesečje objavljeno na mrežnim stranicama Ljubljanske burze, rezultati su premašili planirane vrijednosti u gotovo svim pokazateljima. Neto prihodi od prodaje bili su za 7 posto veći od planiranih, dok su prihodi od prodaje od marketinških aktivnosti, koji su iznosili 55,5 milijuna eura, za 9 posto veći od planiranih.

Pokazatelj dobrih poslovnih rezultata u prvom tromjesečju bio je mjesečni rekord u protoku kontejnera u ožujku, istaknuli su. Iako su posljedice pandemije i dalje poznate u određenim segmentima poslovanja, financijski rezultati grupe vrlo su dobri ili su u porastu u odnosu na prošlu godinu i ovogodišnji plan, dodali su. Tvrtka je izuzetno zadovoljna rezultatima prekrcaja na kontejnerskom terminalu, jer su jedinice TEU-a zabilježile rast od 12% u odnosu na prošlu godinu, unatoč “kaotičnoj” situaciji na globalnoj razini, jer se industrija još uvijek suočava s neredovitim prijevozom kontejnera., nedostatak praznih kontejnera i posljedice jednotjednog zatvaranja Sueskog kanala u ožujku zbog brodoloma.

Kontejneri su također imali najveći utjecaj na ukupni protok u luci, koji je u prva tri mjeseca iznosio dobrih pet milijuna tona, što je četiri posto manje nego lani. Najveći pad u Luci bilježi tekući teret, posebno u području zrakoplovnog goriva, jer je pandemija najviše pogodila zračni promet, a zbog trenda dekarbonizacije u rasutom stanju, dodali su.

Prošlogodišnji pad propusnosti vozila, koji se u drugoj polovici godine postupno vraćao u normalu, u prva tri mjeseca ove godine bio je četiri posto veći nego u istom lanjskom razdoblju ili u istoj mjeri kao i u prvom tromjesečju iz 2019.

https://www.seebiz.eu/tvrtke/luka-koper-rezultati-u-prvom-kvartalu-iznad-planiranih/258907

Povezane objave

Rafinerije nafte i novi energetski svijet

HF

GE Velika Ciglena

HF

The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

hrvatski-fokus

Siemens Hrvatska i dalje upravljanje iz Zagreba

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više