Hrvatski Fokus
Kultura

Izrazit kolorist, razigranih i brzih poteza

Mala retrospektiva Frane Radaka u Muzeju Prigorja u Sesvetama

 

Akademski slikar Frane Radak odavno je prisutan u likovnom životu,rođen je davne 1935 godine,u Zagrebu je završio školu Primijenjene umjetnosti, diplomirao na ALU-u u klasi prof. Postružnika, aktivno sudjelujući u javnosti svojim slikarskim opusom, brojnim samostalnim izložbama i uočenim specifičnim artističkim izrazom uz kontinuirani rad i svakodnevno autorsko suočavanje s bjelinom platna. Nedavno je u Muzeju Prigorja u Sesvetama predstavio odabrana djela, dvadeset i dva, ulja i akrile na platnu i kartonu, pastele u izložbi nazvanoj Mala retrospektiva. Izložba je otvorena krajem svibnja i može se razgledati do polovice lipnja. Manji dio djela potječe iz ranijih vremena,iz šezdesetih i osamdesetih, uz devedesete i veći broj radova nastalih u neposredno proteklom vremenu. I ovom prigodom publika se mogla uvjeriti u snagu i svježinu Radakovog slikarstva, izrazit kolorist, razigranih i brzih poteza, slikar je kreirao ozbiljan ali i privlačan opus.

Njegovi su česti motivi posve svakodnevni, od brodova i krovova, preko cvijeća do aktova i maslina,njegovi motivi svjedoče o životu, o ljepoti i prolaznosti, o prošlosti i sadašnjosti, o sjećanjima i zamišljanjima. Mala retrospektiva samo je uvod u veliku retrospektivu koja bi trebala uslijediti u bliskom budućem vremenu jer Radakov bogati slikarski i posve samosvojni slikarski  opus to zaslužuje.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Retrospektiva Fulvija Juričića u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac u Splitu

hrvatski-fokus

Maslina

HF

Izložba Drugi grad

hrvatski-fokus

Mrgari – kameni cvjetovi Baške

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više