Hrvatski Fokus
Intervjui

Moj je kolor prigušen, jer ne volim šarenilo

Falus predstavlja plodnost u slikarstvu i nema neko erotsko značenje

 

Akademski slikar iz Zagreba, Ivica Malčić, istaknuti je pripadnik srednje generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, svakodnevno je angažiran u svom gornjogradskom atelijeru, prepunom slika, uredno složenih. Njegovi se brojni ciklusi umnažaju, u različitim formatima i tehnikama, najviše u ulju ili akriliku na iverici.

  • Gospodine Malčiću, gotovo da i nemate slobodnog mjesta za nove slike.

– Unatoč koroni, kontinuirano sam dolazio u proteklom razdoblju u atelijer i slikao, stalno i evo rezultati su svuda oko nas. Ja sam svako jutro u samoizolaciji u svom atelijeru, više od desetak godina. Svaka moja slika ima svoj identifikacijski broj. Najveća produkcija u jednoj godini bila je 175 slika, a prošle godine sam postigao drugi „rezultat“ od ukupno 168 slika, tako da mi pandemija nije naškodila, naprotiv, bio sam produktivniji nego obično.

  • To su novi ciklusi ili nastavci starih?

– Ciklusi se međusobno provlače, isprepliću, evo, sada slikam motiv poleđine platna, imam dvadesetak takvih slika i to bih mogao nazvati novim ciklusom naziva „Platna“. Nastavljam i ciklus „Osmrtnica“, bavim se i nadalje ciklusom „Slučajnih kolaža“. Također istražujem novi ciklus „Praznine“ u kojemu se pojavljuju novi likovi.

  • Uočljiva je nazočnost falusa na nizu slika?

– Falus predstavlja plodnost u slikarstvu i nema neko erotsko značenje i to je njegova ključna karakteristika na mojim slikama.

  • Vaš je kolor pomalo prigušen.

– Da, moj je kolor prigušen, oduvijek je bio takav jer takvoga želim. Malo je pravih kolorista, ja ne spadam među njih pa zato slikam prigušenom paletom. Ne volim šarenilo.

  • Unatoč koroni, prošle ste godine dva puta izlagali u Zagrebu.

– Da, izlagao sam u Lex Artu na skupnoj izložbi „Umjetnost je sumnja“, izložio sam dvanaest slika. Zatim, u Modernoj galeriji sudjelovao sam na izložbi „Ikonografija grada 2“, bio sam zastupljen sa šest slika. Nedavno sam izlagao u Samoboru na Trijenalu autoportreta.

  • Što sada slikate?

– Nastavljam, da mi ne bi dosadio pojedini ciklus, radom na više već spomenutih ciklusa paralelno. Na većini slika i dalje su prisutni tekstovi, komentari svakodnevice.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Ne volim se ponavljati na izložbama

hrvatski-fokus

Put obnove Crkve potreban je i na istoku i na zapadu

hrvatski-fokus

Velika Britanija je sudionik u komunističkim zločinima nad hrvatskim narodom

HF

Kulturna baština može biti snažan pokretač ekonomije i gospodarstva

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više