Hrvatski Fokus
Intervjui

Dok kiparim u glavi mi tutnji glazba

Volim se ponekad odskitati kao turist ali u stvari nikada me ništa nije zaista povuklo

 

Bez ikakve sumnje nesvakidašnja pojava Vitolda Košira od samih početaka izaziva izniman interes, koji se vremenom sve više povećavao. Naime, Vitold Košir je poznati i uvaženi akademski kipar,akademski je glazbenik, svira violu u orkestru i rock glazbenik je istodobno, član je popularne grupe Cry Babies i možda ono najvažnije,volim reći, strastveni je sokolar, svoj stan na zadnjem katu kuće dijeli s pticama i psima. U svim tim, nazovimo disciplinama, Košir postiže zapažene, no budimo iskreni, sjajne rezultate.

  • Gospodine Košir, u Vama ravnopravno žive i stvaraju u balansu  tri osobnosti, kipar, glazbenik i sokolar.

– Shizofreno zvuči i zaista je istina. Malko komplicirano ali zato vrlo zabavno.

  • Kada lovite sa sokolima, razmišljate li o skulpturama, o glazbi i obrnuto?

– To je gotovo kao najdivnije prokletstvo. Dok kiparim u glavi mi tutnji glazba. Kad sviram jedva čekam da zbrišem od civilizacije i umjetnosti, pokupim jastreba i psa i zbrišem u šumu. Kad konačno umaknem svima i svemu, pustim pticu u slobodni let – razmišljam o tome kako da završim započetu skulpturu.

  • Kakav je međusobni odnos? Utječu li osobnosti jedna na drugu i treću?

– U početku sam ih doživljavao potpuno odvojeno. Kosile su se i oduzimale si međusobno i vrijeme i fizički i mentalni prostor. Međutim, upornim bavljenjem počele su se ispreplitati i nadopunjavati pa i olakšavati postojanje jedna drugoj. Danas mislim da uopće ne bi mogao shvatiti što radim u jednom segmentu kad ne bi vukao iskustva iz druga dva kuta gledanja. 

  • Radoznao sam. Što povezuje sve tri posebnosti na vidljiv i ili nevidljiv način?

– Likovne umjetnosti i glazbu poimamo na načine koje opisujemo potpuno istim riječima. Melodijska linija – u crtežu također linija. Struktura glazbe – u kiparstvu rado govorimo o strukturi površine. Ritam – neizostavan dio svake umjetnosti. Estetiku leta ptice grabljivice možemo cijeniti istim riječima.

  • Možemo li Vašu specifičnu situaciju, nesvakidašnju nazvati Trodiobom Vitolda Košira?

– Duhovito, priznajem! Zvuči pomalo kao trodioba vlasti u demokratskom društvu – što je zapravo britka usporedba sa stanjem u mojoj glavi.

  • Koliko je teško i komplicirano planirati i izvršavati obaveze u Trodiobi?

– Nisam nikad imao problema organizacijom vremena. Motivacija je toliko jaka da u svim segmentima zaista uživam.

  • Postoji li možda i nešto četvrto, peto…?

– Rado sam otišao na nekoliko skijanja i jedrenja, volim se ponekad odskitati kao turist ali u stvari nikada me ništa nije zaista povuklo.

  • Što trenutno radite u atelijeru?

– Kustosica Bruna Justinić koncipirala je LINK-IN-ART unutar kojeg pripremam izložbu u Krku. Izuzetno me veseli da ove godine izlaže i Vedran Ružić, sjajan jazz glazbenik i odličan likovnjak.

  • Za kraj, tko ste Vi, gospodine Košir?

– Doktor Jekyll i mr. Hyde su mala deca. Njih su samo dva.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Svi su mi planovi propali zbog korone

hrvatski-fokus

Talijanska vlada necivilizirano postupa s mrtvima

HF

U Vladi nitko nema odriješene ruke

HF

Putin precijenio svoj potencijal u suprotstavljanju Ukrajini

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više