Hrvatski Fokus

U novom normalnom su se na brzinu stvorili novi bogataši

 

Nedavno nas je posjetila visoka dužnosnica EU-a Ursula von der Leyen. Pokazala je određeno oduševljenje našim općim i posebnim stanjem, programima, projektima i usmjerenju. Premijer je pucao od ponosa i časti, posebice na darovana izdašnih sredstva iz EU-a za oporavak i napredak, prisvajajući sebi veliku zaslugu za dobivanje tih sredstava. Kaj god! Na više mjesta sam pročitala, da smo jedva pola sredstava namijenjenih iz EU-a iskoristili. Duboke i pomne analize koje govore, da smo ta i tolika sredstva dobili zato jer smo najsiromašniji i najpotrebitiji u EU-u. Nismo to po Bogu, niti po postajanju. To je zbog lošeg, nekompetentnog, nestručnog i umišljenog vodstva države Hrvatske. To je zbog činjenja i nečinjenja onoga što se moralo i trebalo, a nije se htjelo, znalo i moglo. Ispada da smo jedva jedvice iskoristili pola novčanih sredstava koja su nam bila namijenjena, i to uglavnom na nižim razinama vlasti i uprave, gdje su se našli eksperti koji hoće, znaju i mogu, koji imaju programe i projekte, što ih prihvaća EU.

Stječe se dojam kao da, netko ne će i ne želi da nam bude bolje, da se oporavimo, da ne stagniramo i da krenemo prema naprijed. Možda je to samo privid, koji proizlazi iz nekompetentnosti pojedinih ministara, koji su nesamostalni i neproduktivni u svom resoru. Najbolji primjer za to je obnova potresom porušenog u Zagrebu i na Banovini, kao i “borba” s COVID-om, posebice cijepljenje građana, po kojem smo na repu EU-a.

Koronavirus mnoge je otjerao u bolest i smrt, u stečaj, mnoge je izolirao, mnoge hendikepirao. Taj isti virus je mnoge obogatio, na razne i različite načine. U novom normalnom su se na brzinu stvorili novi bogataši, bilo da su basnoslovno zaradili na COVID materijalima, bilo na propagandi mjera, cjepiva ili na samom cjepivu, na više načina. Oni sebe smatraju domoljubima i herojima, jer su svojim radom doprinijeli zdravlju naroda, pri čemu je njihova zarada bila usputna. Kaj god! To su maheri, poput onih u Domovinskom ratu, koji su se bogatili, dok su drugi umirali, bili ranjavani i proganjani. Takvi su uvijek u prvim redovima, kad se dobivaju poslovi od države, za opće dobro. Pritom je važno i bitno da imaju nekoga svojeg pri vrhu vlasti ili u vlasti. Tako je bilo u ratu, poraću, izgradnji. Tako je i danas u ovom međunarodnom biološko-kemijskom ratu. Bilo bi dobro napraviti jedno multidisciplinarno istraživanje u smislu tko je sve profitirao u koroni (novom normalnom), kao i tko je tu kome tko i što, odnosno tko su rođaci, prijatelji, kolege, kumovi i ortaci. Ogroman novac se tu okretao i cirkulirao, od maski, do cjepiva. Nije u šoldima – eurima sve, rekli bi neki. Glavno da je svaki dan zaraženih i umrlih od COVID-a sve manje i manje, da je turizam profunkcionirao, da je ukinut lockdawn, da smijemo van, da se kava pije u kafićima, može se nešto i pojesti na terasama i unutar restorana. Unatoč toga, mnoge COVID mjere, donesene od Stožera još uvijek su na snazi. Tih se mjera sve manje žitelja Lijepe naše pridržava, jer je Stožer izgubio autoritet, baš kao i ministar zdravstva. To samo oni znaju zašto i za što. Naime, zna se da se vjeruje onome tko je vjerodostojan. Pitanje svih pitanja je tko je u ovoj pandemiji bio vjerodostojan. Znate tko? Učitelji i profesori. Oni su radili u školi i od kuće, ponekad u istom danu, sve po onoj: Nije u šoldima sve. Rezultati njihova rada su ipak manji, nego prije pandemije, zbog mnogo opravdanih razloga. Vidjelo se to već na  ovogodišnjoj maturi, a vidjet će se i u prvom razredu srednje škole, u koji se upisivalo 99 posto odlikaša s 5,00 prosječnom ocjenom.

Kao što su te ocjene napuhane, tako je u nas napuhano i sve ostalo. Sve u nas pokazuje rast i proizvodi boljitak, koji mi ne vidimo i ne osjećamo. Ja vidim sam svaki put na placu i u dućanu veće cijene, osim svinjetini iz uvoza, koju ne bih uzela ni zabadava. U jeku sezone cijene domaće rajčice prelaze 20 kuna za kilogram. Ostalo da i ne spominjem, osim u nekim marketima, gdje su cijene niže, ali i povrće žnj kvalitete.

Čitam kako nadležni najavljuju relativno visok rast BDP-a, u drugom polugodištu fiskalne godine. Za očekivati je onda i rast plaća i mirovina, jer rastu cijene svega od komunalija do hrane. Taj i takav rast, kao i ostali benefiti za građanstvo se obično i uobičajeno događaju pred svake izbore. Nikakvih izbora ne će biti iduće tri godine. Ne ćemo valjda stajati u mjestu te tri godine, barem što se nužnih promjena tiče u svim područjima, na svim razinama. Te promjene se nagoviještaju i obećavaju već godinama. Od svega ništa, osim hitnih vatrogasnih mjera, kad se negdje počinje dimiti, ili nekakvih brzopoteznih dekorativnih kozmetičkih zahvata kad je nešto ne gledljivo i naginje nekakvoj upali. Još se i sad čuje jeka od odaslanih poruka u smislu, reforme, reforme, reforme…, što ih je onomad, odašiljao Most i njihov politički  lider dr. Božo Petrov.

Nešto slično se dogodilo i sa svim onim silnim kurikulima i izmišljanjima u školstvu i prosvjeti.

Unatoč IT znanju, tehnologiji i tehnici, pametnoj ploči, pametnim telefonima, tabletima… dobro bi za promjenu svima došla obična ploča, nastavnik i kreda, bez maski i fizičkog razmaka uz udžbenik i običnu normalnu klasičnu nastavu. Upravo to nedostaje ovoj generaciji online nastave. Djeca mala i velika zaželjela su se škole i svojih nastavnika (učitelja i profesora). Nemaju se s kim svađati, smijati, analizirati i polemizirati. Nemaju se na koga ljutiti, kome veseliti, kome pohvaliti ili jadati, onako uživo, gledajući u oči jedno drugome. Potrebno je neko vrijeme da se to pokuša vratiti i osjetiti, radi sebe i drugih. Nakon toga opet se lako i jednostavno uvedu svi oni ubrzivači i usmjerivači, zasnovani na IT pomagalima. Svima je to potrebno, naročito pacijentima i njihovim obiteljskim liječnicima. Liječenje na daljinu još je pogubnije od online nastave.

Za vjerovati je i nadati se, da ćemo se malo pomalo vraćati starom normalnom, koje više neće biti isto kao prije. Stoga nas nemojte plašiti novim sojevima COVID-a, niti deltom, niti lambdom, niti omegom kad ni sami ne znate što je to, baš kao niti za alfu, betu ili gamu. Vrtimo su u krugu, u smislu što je bilo prije kokoš ili jaje, što je bilo prije cjepivo ili korona virus? Nadmudrujemo se koje je cjepivo učinkovitije? Gdje su manje nuspojave? Za koji novi soj virusa se treba ponovno cijepiti?  Znanstvenici imaju različite stavove i obrazloženja. Zbunjeni su i kontroverzni. Silan je novac potrošen u to nadmudrivanje, pri čemu farmaceuti diljem planeta trljaju ruke i gomilaju profit. Njima je u šoldima sve, bez obzira o kojoj valuti se radi.

Ankica Benček

Povezane objave

Podmetnuti požari u Dalmaciji

HF

Geopolitički utjecaj virusa Corona

HF

Nema granica neznanju i neodgovornosti hrvatskih političara

HF

SDP-ovci glasali za Rezoluciju a sada šute!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više