Hrvatski Fokus

IZJAVE TJEDNA

– N1 je nezavisan i slobodan medij, postao je, upornim i vrijednim radom svojih novinara, najgledaniji kabelski televizijski kanal u Hrvatskoj. Ne financira se javnim novcem, ne ubire pretplatu, ne uzima ni lipe državnih poticaja.

Tihomir Ladišić, prebjegli ljevičarski novinar s HRT-a na N1 TV

– Nikome nisam ništa obećao u ovome gradu za nijednu poziciju i nikome nisam ništa dužan. Imam odriješene ruke da donosim odluke koje smatram da su u javnom interesu. Tako ću se ponašati do kraja mandata.

Tomislav Tomašević (Isto Tako), zagrebački gradonačelnik, RTL

Sve možete staviti u zakon i onda je to zakonito. A je li ustavno? Imamo Ustavni sud o on će o tome odlučivati.

Viktor Gotovac, profesor sa Katedre za radno i socijalno pravo zagrebačkoga Pravnoga fakulteta, HTTV, Studio 4

– Po svim europskim zakonima, audiovizualni mediji bi morali biti nezavisni od politike.

Rajko Grlić, jugoslavenski redatelj, Novi list

– Zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću doista se mora čestitati na hrabrosti, na odlučnosti za promjene. U tom kontekstu čistunstvo koje inzistira na njegovu potencijalnom sukobu interesa ili kršenju procedura krajnje je destruktivno. To je ono nešto što bismo mogli nazvati bacanjem klipova pod noge. Kad nekome politički podmetnete nogu jer je vaš protivnik u demokratskoj utrci, to znači da u budućnosti podmećete nogu samome sebi. Nažalost, jako je malo političara koji su toga svjesni.

Gojko Drljača, novinar Jutarnjega lista brani Isto Tako (zagrebačkoga gradonačelnika)

– Plenković nije napravio nijednu reformu, a dopustio je da pojedinci kradu i uzimaju sebi, dok on o tome sve zna i šuti. On nije napravio ništa da te svoje ljude po terenu malo ćušne i kaže dosta. Pogledajte koliko je samo izbilo afera u njegovu mandatu. Što je on zaustavio osim što je Josipu Rimac strpao u buksu i natovario joj i za ono što je kriva i za ono što nije, dok mu istovremeno slične stvari rade i drugi.

Nacional, urednički komentar, Hrvatska danas, https://hrvatska-danas.com/2021/06/13/anusic-i-frankovic-nece-rusiti-plenkovica-prvi-koji-ce-mu-zabiti-noz-u-leda-bit-ce-gordan-jandrokovic/

– Mi imamo dobar smjer, dobre poteze i dobru reputaciju, izlazimo na tržište kapitala. Sve što radimo, radimo na način da se održi investicijski kreditni rejting i da pritom ne ugrožavamo naš smjer prema europodručju.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade po povratku iz Sofije, Hina

TVRDNJE

– U Europi je nešto zajedničko u pogledu Bosne i Hercegovine, a to je vrlo slabo znanje ili veliko neznanje, kada su u pitanju ljudi ovog ranga. Slovenija i Austrija zbog svojih razloga i veza s Bosnom i Hercegovinom, njihovi čelni ljudi, znaju nešto više, ali ne znaju detalje. Iako se vrag krije u detalju, u ovom slučaju vrag se ne skriva u detalju, vrag je naprosto u cijelom tijelu i nije neizlječiv. Pravo hrvatskih građana, pripadnika hrvatske etničke zajednice i jedne od triju konstitutivnih zajednica u BiH, da sami biraju svoje predstavnike, da to ne rade pripadnici drugih naroda, jasno je samo po sebi.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik na trilateralnom sastanku šefova država Austrije, Slovenije i Hrvatske, Anadolija agencija

– Nagrade za cijepljenje podcjenjivanje su građana.

Viktor Gotovac, profesor sa Katedre za radno i socijalno pravo zagrebačkoga Pravnoga fakulteta, HTV, Studio 4

– Pandemija postaje čista politika, a sve manje znanstveno pitanje.

Gordan Lauc, član Vladina Znanstvenoga savjeta, Narod

– Smatram da se djeca ne smiju izlagati seksualnim sadržajima niti bilo tko smije moje dijete izlagati bilo kakvoj propagandi bez moga pristanka. Ja govorim o propagandi maloljetnoj djeci – na to ne ću pristati i ne ću to dopustiti, to je normalno i tako misli 90 posto Hrvatske . Onima kojima se ne sviđa što tako misli 90 posto Hrvatske i koji bi nas išli preodgajati, ja im poručujem da to ne će proći.

Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta u Saboru

 – Bilo koji zahtjev za putovnicom cjepiva, kojim se Kanađanima omogućuje putovanje. Očito je kršenje nečije osobne suverenosti. Zahtjev za putovnicom cjepiva za putovanje ili sudjelovanje u drugim aktivnostima zaštićenim Poveljom, poput okupljanja ili druženja s drugima, očito je kršenje nečije osobne autonomije koja nije u skladu s načelima temeljne pravde. To je također zabrinjavajuće kršenje prava privatnosti zaštićenih Poveljom Kanađana.

Allison Kindle Pejović, odvjetnica iz Pravnog centra za ustavne slobode (JCCF), Life Site News

– Vrlo je teško utvrditi koja je eventualna korist od cijepljenja s obzirom na komplikacije te nevjerodostojnost informacija i upisnih dijagnoza smrti od Covida. Parcijalna interpretacija imunoloških mehanizama je dovela do nepravedne i potpuno znanstveno neutemeljene razlike u tretiranju osoba s prirodnim imunitetom i onim umjetnim, izazvanim nakon cijepljenja, pri izdavanju tzv. zelene putovnice.

Prof. dr. sc. Krešimir Pavelić, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

– HDZ je takav, vrlo malo tko se usudi reći bilo što kontra vodstva stranke i kad netko tako nešto ipak kaže, onda se svi snebivaju.

Nacional, urednički komentar, Hrvatska danas, https://hrvatska-danas.com/2021/06/13/anusic-i-frankovic-nece-rusiti-plenkovica-prvi-koji-ce-mu-zabiti-noz-u-leda-bit-ce-gordan-jandrokovic/

– Uvijek kad je zapadna politika pokušala drugim narodima i državama iz vlastitih interesa nametnuti silom nešto, probudila je zlo. Bude li se i dalje u strahu od neke islamske državice pokušavalo u BiH instalirati čisti građanski koncept bez uvažavanja etničkoga, probudit će ono opasno zlo koje drijema i čeka svoju priliku. Utoliko zahtjev predsjednika Milanovića za uvažavanjem Daytona i konstitutivnosti naroda u BiH treba pozdraviti. U suprotnom moglo bi se dogoditi nešto slično kao i s Istanbulskom konvencijom koja je u BiH odmah prihvaćena, jer se vjerovalo da iz Turske ne može doći ništa loše. Pitanje je samo vremena kad će i među Bošnjacima doći do njezina odbijanja, jer ju Istanbul više ne prihvaća.

Dr. fra Luka Marković, kolumnist Katoličkog tjednika

– Kada je pravosuđe neke države korumpirano onako kako je korumpirano hrvatsko, onda je nužno i čitava država korumpirana. Sredstva iz europskih fondova postala su jedan od glavnih izvora financiranja mnogih “bivših” kriminalaca u Hrvatskoj, a danas “uvaženih” poduzetnika, građevinara, poljoprivrednika ili proizvođača električne energije. Dok obični građani imaju pristup mrvicama, doslovno milijarde kuna slijevaju se u ruke onih povezanih s politikom. Svemu tomu uzrok je politički kontrolirano pravosuđe koje na taj način doslovno uništava Hrvatsku.

Mislav Kolakušić, nezavisni hrvatski eurozastupnik

– Udbaške strukture pokušale su se meni osvetiti, pa je nakon medijskih pritisaka bivšeg predsjednika Ive Josipovića protiv mene pokrenut postupak zbog sumnje u otmicu Blagoja Zelića, jednog od ključnih svjedoka pokajnika, koji je Sindičića optužio za likvidaciju Brune Bušića.

Bože Vukušić, istraživač i publicis u emisiji TV Bujice u listopadu 2019.

– Reći logorašu da je za vrijeme torture u logoru prokazivao druge logoraše je bez konkurencije jedna od najodvratnijih izjava koje sam čuo u Hrvatskom saboru.

Mato Palić, ustavni stručnjak iz Osijeka o izjavi Josipa Đakića, saborskoga zastupnika HDZ-a i dugogodišnjega predsjednika prorežimske HVIDRA-e u kojoj je u Saboru izvrijeđao Stipu Mlinarića Ćipu koji je prošao srbijanske koncentracijske logore i u srpskoj agresiji izgubio članove svoje obitelji, da je u logoru prokazivao svoje suborce

GOVOR MRŽNJE

– Jednako tako, mogao bih i ja – budući da kod nas sumnja na izdaju hrvatskih interesa – reći da je u logoru prokazivao svoje kolege.

Josip Đakić, saborski zastupnik HDZ-a i dugogodišnji predsjednik prorežimske HVIDRA-e ovako je u Saboru izvrijeđao Stipu Mlinarića Ćipu koji je prošao srbijanske koncentracijske logore i u srpskoj agresiji izgubio članove svoje obitelji

– Ne bi li možda bilo bolje za pripadnike tog naroda da uđu u okvir europskog i globalnog zakonodavstva o manjinskoj zaštiti koji je prilično jasan i koji svima nešto znači u Europi za razliku od konstitutivnih naroda koji mnogima ništa ne znači i potpuno su zbunjeni što on zapravo znači.

Dejan Jović, Pupovčev urbani Srbin napada Hrvate iz BiH i pokušava ih izjednačiti s agresorskom srpskom manjinom u Hrvatskoj, N1 TV

– Hrvatsku je uništio HDZ-ov primitivizam koji je ušao u korijene ove zemlje. Ne znam kako to popraviti… To je strašno. Strašno je da netko tko za Škoru to smišlja (zabrana pobačaja), vjeruje da je to tema s kojom se dobiva izbore. Ne vidim miran put iz ovoga.

Rajko Grlić, jugoslavenski redatelj, Novi list

JUGONOSTALGIJA

– Teško mi je priznati kako su u Jugoslaviji bili pametniji što se filma tiče, kako su puštali film da ipak nešto odradi.

Siniša Pavić, novinar Novoga lista u razgovoru s jugoslavenskim redateljem Rajkom Grlićem, koji živi na hrvatskoj grbači

– Moja generacija je branila filmove koji nisu bili po volji politike na vrlo jednostavan način: trebala vam je gledanost doma, koju smo imali, i trebale su vam nagrade velikih festivala vani. Kad imate te dvije kategorije, onda se u Jugoslaviji nisu htjeli pačat’, jer su bili mudri ne izazivati nešto što im je nepotrebno kad im je panično bila važna slika izvana.

Rajko Grlić, jugoslavenski redatelj, Novi list

– Jugoslavenska ideja je bila lijepa za sve narode koji su živeli porobljeni u Austrougarskoj monarhiji i postali su svjesni da se oni sami ne mogu osloboditi, već samo udruženi. Kada monarhije nema, svi hoće svoju državu. To je ugrađeno u svaku Jugoslaviju.

Nikola Šainović, potpredsednik Vlade Srbije 1991. godine, Politika

NIJE NEGO

– No sve one koji su na trenutak pomislili da su razotkrili svjetsku zavjeru te da je Božinovićevo cijepljenje inscenirano i da su sada potvrđene sve teorije o 5G-u i Billu Gatesu, morat ćemo razočarati. Naime, gospodin Božinović se zaista cijepio u lijevu ruku, a fotografija objavljena na Net.hr-u nastala je iz provizornih razloga. Naime, desktop izdanje naše naslovnice čitatelju preko lijeve strane fotografije nudi naslov, a desni dio fotografije je vidljiv. Zbog toga smo Božinovića ‘flipnuli’, kako bi čitatelji, uz naslov, vidjeli i fotografiju.

Net.hr pokušava opravdati ministra D. Božinovića da se nije za medije lažno cijepio u lijevu (za Večernji list) i desnu ruku (za Net.hr)

OBEĆANJA, OBEĆANJA…

– Hrvatska, kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, želi do 2026. postići europski cilj od 14 posto obnovljivih izvora energije u sektoru prometa. Ulaganjem u vodno gospodarstvo vodu za piće učinit ćemo dostupnom za oko 93 % stanovnika, osigurat ćemo bolju pokrivenost države širokopojasnom infrastrukturom, za dostupnost brzog interneta za građane i gospodarstvo.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade za posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von ded Leyen Zagrebu

ODVRAĆANJE OD BITNOGA

– Kućne muhe ne šire bolest COVID-19. Nema dokaza koji bi ukazivali na to da se bolest COVID-19 može širiti putem kućnih muha. Bolest COVID-19 uglavnom se širi kapljicama koje nastaju kada zaražena osoba kašlje, kihne ili razgovara. Bolest se može širiti i ako dodirnete zaraženu površinu, a zatim dodirnete oči, nos ili usta. Da biste se zaštitili, često perite ruke i dezinficirajte površine kod kuće koje se često dodiruju.

Svjetska zdravstvena organizacija na facebooku, https://web.facebook.com/coronavirus_info/facts?page_source=alt_treatments_faxit

ORWELLIZAM

– Izlaz iz ove situacije je cijepljenje, nema drugog kvalitetnog izlaza, to nije nikakva politička poruka, to je znanstveno utemeljeno.

Davor Božinović, ministar policije za posjeta Policijskoj akademiji, HRT

– Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) od 13. srpnja 2021. godine započinje s izdavanjem papirnatog oblika EU digitalnih COVID potvrda, i to ponajprije za osobe koje su testirane na SARS-CoV-2 u mikrobiološkom laboratoriju HZJZ-a. Potvrda se može preuzeti svaki dan, od ponedjeljka do subote, od 14 do 18 sati u Amfiteatru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Rockefellerova 2. Molimo da u navedenom terminu dolazite i u slučaju potrebe za unosom cijepljenja ili ispravkom podataka o cijepljenju.

Mrežna stranica HZJZ-a, https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/regiranje-hzjz-a-na-pogresno-prenosenje-informacija-vezano-uz-cjepivo-astrazeneca/

– Što se bude više građana cijepilo, kulturni će se događaji moći organizirati kao prije.

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija na svečanoj sjednici Festivalskog vijeća Dubrovačkih ljetnih igara

PODSJEĆANJE

– Dragi pederi i lezbe, trandže i što već ne, nebitni ste. Hrvatice i Hrvate jednostavno ne zanima na koga se palite i kakvu pornografiju gledate. To je vaše neupitno pravo za koje su se branitelji izborili izborivši demokratsku državu ali to nas ostale neupitno ne zanima. Zahvalite njima, da ih nije, tko zna gdje bi bili.

Marijan Knezović, hrvatski intelektualac, politički i društveni aktivist iz Posušja, Kamenjar

– Vukovar… oslobođen je, kažu jedni… pao je kažu drugi… HM, netko tu laže. Vojska izjavljuje da čuva balzamiranog svetog Bonu, zaštitnika Vukovara i da će ga s ostalim dragocjenostima iz grobnice predati predstavnicima Crkve. Zaštitnik Vukovara? E, je ga zaštitio, svaka mu čast.

Srpski preminuli pjevač Đorđe Balašević prosinca 1991. u intervju u beogradskom Ninu sadistički vrijeđa jednu relikviju nakon pada Vukovara

PRAVO PITANJE

– Zašto Vlada ne održava svoje sjednice u Banskim dvorima kada su se svi cijepili.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, RTL

– Kojim istraživanjem se dokazuje da je potreban određeni postotak građana cijepljenih protiv C0VIDA-19 kojim se navodno jedino može garantirati da se cijepljeni neće razboliti? I zašto se u taj postotak broje samo odrasli, zašto ne i šišmiši od kojih je sve krenulo? Kolika procjepljenost šišmiša je potrebna da cijepljeni mogu odahnuti i skinuti maske? Kolika je kumulativna procjepljenost šišmiša i ljudi potrebna? Koliko točno ima šišmiša na svijetu? Gdje su ta znanstvena istraživanja?

Vigor Colnar, https://www.facebook.com/daniel.colnar.3

– Gdje je gospođa Branka Aničić koja je prva primila cijepivo u RH. Nitko je više ne spominje.

Pero Perić, https://www.index.hr/vijesti/clanak/plenkovic-dao-intervju-za-cnn-dobro-smo-kombinirali-mjere-i-gospodarstvo/2282898.aspx

PRIJETNJA

– Hrvatska već 16 mjeseci bori s pošasti pandemije koronavirusa te je sada vrijeme da odvojimo odgovorne od neodgovornih, odnosno da stimuliramo odgovornost naših poslodavaca, ali i radnika.

Josip Aladrović, ministar rada, RTL

PRIMITIVIZAM

– Cijepio se i poznati pjevač Đani Stipaničev kojeg je drugom dozom cijepila zamjenica ravnatelja HZJZ prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med. Đani je svojim dolaskom i prigodnim koncertom nakon cijepljenja dao veliki doprinos u kampanji „Misli na druge. Cijepi se!“ i svojim primjerom potaknuo i ostale građane koje je pozvao da se na vrijeme odazovu na cijepljenje i tako pomognu u sprječavanju nadolazećeg tzv. četvrtog vala koji nam prijeti u slučaju nedovoljne procijepljenosti.

Napis na mrežnoj stranici Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo

TOTALITARIZAM

– Unija je zasnovana na vrijednostima nije jelovnik s kojeg se slobodno bira. Imamo kolektivnu odgovornost da zaštitimo sve građane Europske unije te moramo glasno izraziti svoju zabrinutost. Ako vjerujete da partner ide pogrješnim putem, morate mu to reći.

Sophie Wilmes, belgijska ministrica vanjskih poslova protiv Mađarske koja se brani od homoseksualne Europske unije, Deutsche Welle

– Boravak turista može biti siguran jedino ako koristimo alat koji, zahvaljujući enormnim naporima zdravstvene zajednice, imamo, a to je cjepivo koje je pronađeno uz enormna ulaganja, velike stručnjake…

Andrej Plenković, predsjednik Vlade po povratku iz Sofije, Hina

VELEIZDAJA

– Sljedeći hrvatski ciljevi su Schengen i eurozona. Hrvatska će se pridružiti Schengenu tijekom iduće godine, kao i eurozoni početkom 2023. godine. To su dvije državne politike kojih se želimo pridržavati.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade u uvodnom govoru na 14. Dubrovačkom Forumu, međunarodne konferencije pod nazivom ‘(Post)-Pandemic Geopolitics – Together in a World Apart’

Povezane objave

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više