Hrvatski Fokus
Intervjui

Zvijezde su skupljene samo u jednom asteroidu

Danas, u vrijeme komercijalizacije glazbenih uradaka, postaje sve teže plasirati skladbu

 

MURTERANIN SA SPLITSKOM ADRESOM Davor Juraga i njegov život skladatelja za primjer mnogima

Jedan od povoda ovog razgovora bio je zanimljiv doprinos ‘školi na daljinu’ kroz pjesmu ‘Mali princ’ za kojeg je na atraktivnim lokacijama u Solinu i Splitu snimljen spot. Mnogi ljudi svojim su životom i radom zadužili brojne aspekte društva, mnogi su još za svog života ostali upisani zlatnim slovima u almanahe, a jedan od njih, koji je pomaknuo granice skladanja u Hrvata je svakako Davor Juraga, samozatajan Murteranin sa splitskom adresom koji baš u slovima pred nama posljednji put izlazi u javnost kroz razgovor.
Teško je u tek nekoliko paragrafa opisati život ovog skladatelja i autora riječi, ali svakako ohrabruje kako će njegove pjesme pretočene kroz vokale brojnih poznatih glazbenika biti još desetljećima u budućnosti aktualne.
– Priča o mojoj glazbi započela je onog dana kada mi je majka, na kredit, kupila koncertni klavir, počinje nam priču Juraga kojeg lako prepoznate uz taktove i stihove ‘Sad kad život rastega je stol. Na fetu kruva prosuja je sol’ kroz ‘Kuću kraj ferala’ Tomislava Bralića i klape Intrade ili pak ‘A kad si došla ti sa karton jubavi, mome jidru bonaca zadnju milju uzela’ kao dio pjesme ‘Karta ljubavi’.

Putokaz malima i velikima 

Jedan od povoda ovog razgovora bio je zanimljiv doprinos ‘školi na daljinu’ kroz pjesmu ‘Mali princ’ za kojeg je na atraktivnim lokacijama u Solinu i Splitu snimljen spot.
– Sa idejom o ‘Malom princu’ javio sam se ministrici Divjak koja me podržala u ideji. Osobno sam knjigu dobio na poklon za deseti rođendan i nisam tada baš sve shvatio. Iz godine u godinu sam je sve više čitao, sve više shvaćajući i prepoznavajući poruke. Utvrđivao sam gradivo. Naime, Radi se o knjizi za svako doba života te za svako vrijeme. Svima su nam dani odbrojani, a kakvu ćemo ‘lektiru’ ostaviti iza sebe – na nama je samima, govori nam Davor koji je baš na ovaj način želio knjigu približiti ljudima.
Kroz djelo je htio dati i počast roditeljima koji su bili nastavnici te dati putokaz kćeri i drugoj djeci, malima i velikima.
– Danas, u vrijeme komercijalizacije glazbenih uradaka, postaje sve teže plasirati skladbu. Posljednja skladba je upravo Mali princ, a zadnja koja je nakon 7-8 godina postojanja ušla u bivanje i rad glazbenih urednika je ‘Matrikula života’ u izvedbi Tomislava Bralića i klape Intrade, govori nam Juraga.
Svojom najboljom skladbom smatra ‘Kuću kraj ferala’ jer je, na neki način, vizionarska. 
– Bila je to kuća moga oca i murterskih predaka. Puno godina nakon nastanka skladbe tu kuću sam prodao, a sada “…sve mi više triba, stara kuća didova”. U originalu je pisalo – stara kuća murterska, veli nam Davor koji je glazbenoj estradi, koja je u posljednje vrijeme sve više u stilu ‘malo glazbene kvalitete, a puno scene’ da pročitaju knjigu ‘Mali princ’.
– U zemlji sa četiri milijuna stanovnika za pretpostaviti je da su podjednako zastupljeni dobri ekonomisti, nastavnici, liječnici i druga zanimanja. Ipak, priznatih autora riječi i glazbe ima samo nekoliko desetaka. Zašto? Zato jer im nitko ne želi otvoriti vrata. Zvijezde su skupljene samo u jednom asteroidu, zaključuje Davor Juraga, čovjek koji svakako treba biti primjer mnogima.

J. G., 3. V. 2020., https://www.dalmacijanews.hr/clanak/sv4p-stanovnici-kastel-gomilice-sutra-ce-biti-bez-vode#/clanak/sv4p-stanovnici-kastel-gomilice-sutra-ce-biti-bez-vode

Povezane objave

Crvena boja nosi sliku, ona čini crtež

HF

Čovjek je uvijek na početku

hrvatski-fokus

Cijena rada nije zapreka

HF

U svakom čovjeku na svoj način prebiva bitak ljubavi

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više