Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Zakonska obveza domicilne i matične države ne smije biti ograničena na pomoć nekolicini pojedinaca

Preusmjeravanje državne pomoći s nekoliko pojedinaca na sve Hrvate u Republici Srbiji najvažniji je zadatak

 

Hrvatski demokratski forum (HDF), sa sjedištem u Subotici, kao grupa građana zainteresiranih za napredovanje svih pripadnika hrvatske zajednice u Republici Srbiji, a ne samo nekolicine okupljenih oko etnobiznisa skrivenog iza HNV/DSHV paravana, najoštrije osuđuje pokušaje pojedinaca da ušutkaju drugačije misleće članove zajednice.

Najnoviji primjer je tzv. „osuda dijela rasprave i prijedloga iznesenih na tribini Cro-fonda u Subotici“, koja je objavljena u nekim sredstvima informiranja, a koju je navodno potpisalo 9 sudionika javne tribine održane prošlog mjeseca. Ukratko, jedna udruga hrvatske zajednice organizirala je i javno pozvala zainteresirane na tribinu posvećenu financiranju jednog segmenta društvenog života. Tribina je bila javna, ulazna vrata širom otvorena, poziv objavljen u medijima. Okupilo se 80-ak zainteresiranih, povela se rasprava, a u raspravi su se čuli i disonantni tonovi. Ništa posebno, ništa strašno. Ali ne i za HNV/DSHV etnobiznis vodstvo, koje je ionako prestravljeno reaktiviranjem političke konkurencije u hrvatskoj zajednici. Nervozno priopćenje 9 „sudionika tribine“ nezadovoljnih jednim (brojkom 1) drugačijim mišljenjem odražava svu paniku koja vlada u redovima vladajuće kaste u hrvatskoj zajednici. Kad je riječ o onome što njih jedino zanima, a to je novac, očigledno nitko drugi nema pravo izgovoriti što misli, čak se ni na javnoj tribini pojaviti.

Oni koji sistematski skrivaju informacije od javnog značaja, oni koji u financijski skupe projekte ulaze ograničavajući pravo javnosti na uvid u način trošenja novca, s pravom su zabrinuti za vrijeme koje dolazi.

HDF, kao jedini društveni subjekt koji je u posljednjih desetljeće i pol zatražio i osvojio hrvatske glasove na nekim demokratskim, izravnim izborima, snažno podržava ponovno okupljanje članova političke stranke DZH. Politička konkurencija u svakoj društvenoj zajednici vodi napretku, a suzbijanje konkurencije je put unazad. HDF je i u prošlogodišnjoj izbornoj kampanji zastupao stajalište da zakonska obveza domicilne i matične države ne smije biti ograničena na pomoć nekolicini pojedinaca koji su se nedemokratskim metodama nametnuli kao samozvane vođe zajednice, nego da ona mora obuhvatiti najširi krug pripadnika hrvatske zajednice: poljoprivrednike, učenike, studente, umirovljenike, male i srednje gospodarstvenike, početnike u biznisu, nezaposlene, zaposlene, socijalne slučajeve, riječju sve kojima je potpora potrebna i koji na nju imaju pravo. HDF će zbog toga i dalje podržavati sve one u hrvatskoj zajednici, a u političkoj sferi to je sada DZH, koji će nastojati sasjeći krila sebišnjaštvu i nekontroliranom trošenju novca namijenjenog cijeloj zajednici. Preusmjeravanje državne pomoći s nekoliko pojedinaca na sve Hrvate u Republici Srbiji najvažniji je zadatak s kojim se zajednica konačno mora suočiti.

Zvonimir Perušić, Hrvatski demokratski forum

Povezane objave

Toma Grabež

HF

Pobuna hrvatskih mornara u Boki Kotorskoj

HF

Vodič za povratnike u Hrvatsku (2)

HF

Tko financira izdajnika Mesića?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više