Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Hrvati su zaštitili američke vojnike

Dokumentarni film pod naslovom ‘Američki ratni zarobljenici u Hrvatskoj: 1941.-1945.’

 

Nekoliko srodnih filmova – dokumentarna knjiga pod nazivom „Zrakoplovci i barunica“ i dokumentarni film pod naslovom „Američki ratni zarobljenici u Hrvatskoj: 1941.-1945.“ – napisala dr. Dorothy McClellan, Sveučilište A&M u Teksasu, Corpus Christi Regents profesor kaznene pravde, a u režiji Nikole Kneza, osvojio je četiri nagrade na 54. godišnjem međunarodnom filmskom festivalu World Fest.

Dokumenta, u kojoj je glumilo nekoliko profesora s otočkog sveučilišta i studenti u glumačkim ulogama, a snimana je na raznim lokacijama u Corpus Christiju, osvojila je Zlatnu nagradu Remi za scenarij i Srebrnu nagradu Remi za filmsku produkciju. Dokumentarni film osvojio je srebrnu nagradu Remi za scenarij i zlatnu nagradu Remi za filmsku produkciju.

 “Zrakoplovci i barunica” govori o uglavnom nepoznatoj priči o američkim zrakoplovcima iz Drugog svjetskog rata koji su se srušili u Hrvatsku, a zaštitili su ih Hrvati. Zrakoplovci su na kraju rata sigurno vraćeni u svoje jedinice, ali ni njihovi zaštitnici nisu prošli.

“Nakon čitanja intervjua koje je 1970-ih američki pedagog i bivši marinac C. Michael McAdams vodio s američkim zrakoplovcima iz Drugog svjetskog rata, započeli smo rad na scenariju dokumentarnog filma u ljeto 2019”, rekao je par. “McAdamsova udovica i Damir Radoš iz Hrvatske informativne službe u Kaliforniji dali su nam dopuštenje da intervjue koristimo kao temelj naše dokumentarnosti.”

Kako bi oživjeli scenarij, McClellan i Knez obratili su se emeritusu profesoru kazališta i plesa J. Don Luni, sada u mirovini, koji je glumio oca franjevca Theodora Benkovića, i osam otočkih učenika, od kojih je šest bilo kazališnih i plesnih smjerova, jedan smjer psihologije, i jedan glavni pravnik.

Doktorica Christina Murphey, profesorica njege TAMU-CC, izabrana je za barunicu Veru Nikolić Podrinsku, umjetnicu koja je od 1941. do 1945. godine na svom imanju iznad Zagreba štitila skupinu američkih zrakoplovaca; Murpheyev suprug, Lyle, dobio je ulogu narednika. Berle “Gene” Keck u poznim godinama. Dr. Richard McDonald, član dopunskog glazbenog fakulteta u TAMU-CC-u, održao je izvedbe na klarinetu i saksofonu za docudramu i dao ton svingu i jazz glazbi tog razdoblja.  

McClellan i Knez osigurali su pristup USS Lexingtonu i dvorcu Ade Wilson na Ocean Driveu, koji je timu osigurala Zaklada Ed Rachel. Izvršni direktor USS Lexingtona Steve Banta (kap. USN u mirovini) i njegovo osoblje omogućili su pristup brodskim avionima i zbirku uniformi iz Drugog svjetskog rata. Činilo se da je sve savršeno postalo na svoje mjesto, rekli su autori filma, sve dok država Texas nije ušla u blokadu kao odgovor na COVID-19.

“Dobili smo vijest da smo imali samo tri dana da snimimo glumce prije zaključavanja”, rekli su McClellan i Knez. “Glumci i osoblje USS-a Lexington izvrsno su surađivali i uspjeli smo intenzivno raditi prije nego što je postalo nemoguće nastaviti snimati. Snimanje filma završili smo u ožujku 2020., a konačna postprodukcija završena je u ljeto 2020. ” 

U filmu se nalazi intervju s pukovnikom Paulom Cameronom, koji je bio pilot bombardera američkog ratnog zrakoplovstva iz vijetnamskog rata koji se povukao iz računovodstvenog odjela TAMU-CC 2010. nakon 30-godišnje karijere. Cameron se prisjetio sjećanja na iskustva svog brata kao pilota Drugog svjetskog rata koji se srušio u Europi.    

“Nitko od zrakoplovaca još uvijek nije živ, pa smo uključili dva odlomka iz podužih intervjua koje smo snimali s pilotima Bobom Battersonom, lokalnim preživjelim Pearl Harborom, i pukovnikom Cameronom”, rekli su McClellan i Knez.

Docudrama je također sadržavala zaobilazno rješenje u posljednji trenutak u kojem je sudjelovao i alumnij s Otoka Patrick Cassidy ’14, koji je na snimanju radio kao zvučni i rasvjetni tehničar. Cassidy je stupio u ulogu MFJ-a, jednog od zrakoplovaca, nakon što je student bio prisiljen napustiti proizvodnju zbog sukoba oko rasporeda.

Kazališni major Jacob Martinez ’22. Isprva je glumio manju ulogu prije no što je pristao dio verzije Sgt iz doba Drugog svjetskog rata.

“Kad sam ušao u film, nakon monologa, redatelj Nikola Knez dao me čitati i za drugog lika”, rekao je Martinez. “Volio je moje čitanje, a u sljedećih sat vremena hladno sam pročitao čitavog narednika. Keckov dijalog, pucao je u njega i morao igrati veću ulogu u konačnom rezu. Bilo je sjajno iskustvo učenja zaista znati scenarij i biti spreman na sve tijekom snimanja. “

McClellan i Knez rekli su da su u prethodnim produkcijama surađivali sa studentskim glumcima i pripovjedačima sa Sveučilišta Island i da su uvijek bili zadovoljni.

“Naši studenti glumci na TAMU-CC lijepo su obučeni, disciplinirani i profesionalni, velikim dijelom zahvaljujući svojim profesorima, kao i njihovom prirodnom talentu”, rekli su McClellan i Knez. “Fakultet Kazališnog odsjeka također je ljubazno pomagao studentima na audicijama, nedavno docentica Meredith Melville za ‘Zrakoplovci i barunica . ‘”  

Luna je rekla da je film nevjerojatna prilika za praktično učenje za studente. „Naši su studenti na profesionalnom setu morali surađivati ​​s redateljem svjetske klase. Moći će koristiti snimke svojih uloga za kolutove svojih glumaca i pokazati svoje talente kad budu na audiciji za buduće uloge ”, rekao je.

Filmovi su bili među 4700 prijavljenih iz 79 zemalja i bit će prijavljeni na dodatnim filmskim festivalima. Na kraju će biti široko dostupni putem neprofitnih organizacija. 

Dokumentarni film “Američki ratni zarobljenici u Hrvatskoj” u jesen i početkom zime 2020. godine napisala je dr. Dorothy McClellan, profesorica kaznenog pravosuđa na Teksaškom sveučilištu A&M-Corpus Christi, a režirao nagrađivani međunarodni filmaš Nikola Knez.

Fokusira se na složenu političku povijest Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata, oslanjajući se na povijesne nauke, službene dokumente, arhivske snimke i osobne izvještaje američkih ratnih zarobljenika koje je prikupio McAdams. Završen je 2021. godine, a Europski istraživački centar objavio je znanstveni članak u izdanju Međunarodnog časopisa društvenih znanosti u ožujku 2021. , rekli su McClellan i Knez.

„Ova su tri projekta bila međusobno povezana. Docudrama ima dojam kazališnog povijesnog igranog filma koji uključuje retrospektivna sjećanja na iskustvo Drugog svjetskog rata ”, rekao je par. „Dokumentarni film klasične je upotrebe naratora, razgovora sa stručnjacima i arhivske građe kako bi pružio pregled ključnih političkih i povijesnih događaja koji su obuhvaćali razdoblje od pola stoljeća. A znanstveni članak, napisan za akademsku publiku, obuhvaća razdoblje od 150 godina, dug je 35 stranica, sa 66 citata. ” 

Glumci “Zrakoplovci i barunica”

Glumci studenata / bivših studenata TAMU-CC: 

Grace Beikirch, Odsjek za kazalište i ples (kao Višnja Pavelić)

Austin Brady, Odjel za kazalište i ples (kao Austin Brady)

Patrick Cassidy ’14 (kao MFJ)

Mitchell Jackson, Odjel za kazalište i ples (kao RH Jahries)

Jacob Martinez, Odjel za kazalište i ples (kao narednik Berle “Gene” Keck [doba Drugog svjetskog rata])

Trace Morris, Odjel za kazalište i ples (kao poručnik Benkoski)

Dustin Merwell, Odjel za kazalište i ples (kao Billy T. Turner)

George Salcido, Odjel za kazalište i ples (kao Marvin W. Cropper)

Justin Stringer, psihologija (kao C. Michael McAdams)

Christian Wey, kaznena pravda (kao poručnik Vladimir Dubai, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo)

Fakultet TAMU-CC / bivši glumci fakulteta:

Pukovnik USAF-a Paul T. Cameron  

Umirovljeni profesor emeritus J. Don Luna, Kazališno-plesni odjel

Dr. Christina L. Murphey, profesorica sestrinstva

 Gost glazbenik: dr. Richard McDonald, pomoćnik Glazbenog odjela TAMU-CC

Richard Guerrero, https://www.tamucc.edu/news/2021/06/061121-cla-mcclellan-theatre-nursing-films-awards.html#.YMYheUxJ2Un

Povezane objave

U podrumu

hrvatski-fokus

Hoće li Švicarci proizvoditi u Hrvatskoj?

HF

Dosta je smokvinih listova

HF

Nestalo 100.000 Srba, ‘postali’ Hrvati

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više