Hrvatski Fokus
Znanost

Vijeće Europe – Cijepljenje u državama članicama EU-a nije obvezno

Osobe koje nisu cijepljene ne smiju biti diskriminirane ni na koji način

 

Krajem siječnja 2021. Vijeće Europe potpisalo je Rezoluciju 2361 u kojoj je navedeno da cijepljenje u državama članicama EU-a nije obvezno. Stoga osobe koje nisu cijepljene ne smiju biti diskriminirane ni na koji način, što je suprotnost uvođenju „Covid-putovnica“. Iako, rezolucije Vijeća Europe nisu pravno obvezujuće i nemaju nikakve zakonske osnove. Rezolucija također nalaže državama članicama poput Švedske da aktivno educiraju građane o tim pravima. Rezoluciju su već u velikoj mjeri ignorirali masovni mediji.

Zabrinuti građani zanimaju se hoće li neprovjerena cjepiva biti obavezna, jer je takav prijedlog već javno iznesen u nekim zemljama. Putem medija vrši se snažan pritisak na stanovništvo, od strane Vlade u gotovo svim zemljama članicama EU, prema tome, moglo bi postati gotovo nemoguće živjeti bez cijepljenja ovim eksperimentalnim cjepivom. U Danskoj je planirano uvođenje posebne „putovnice za cijepljene“ za pristup trgovačkim centrima, sportskim događanjima i drugim javnim mjestima, javnom prijevozu, javnim okupljanjima ili putovanju u inozemstvo. Iako, Vijeće Europe sada čvrsto zaustavlja ove planove, jer su nedobrovoljni medicinski eksperimenti zabranjeni Nürnberškom konvencijom.

Vijeće Europe je međuvladina organizacija za europsku suradnju s 47 država članica koja je, unatoč svom imenu i istoj zastavi, ali odvojena od EU. Propisane rezolucije nisu pravno obvezujuće članicama EU, ali pisane preporuke državama članicama u većini slučajeva se poštuju.

Rezolucija  napisana o prisilnom cijepljenju, u kratkim crtama opisuje probleme uzrokovane pandemijom Covid-19 s nezaposlenošću, ekonomskim padom i siromaštvom. Međutim, jednako tako ističe da među europskim stanovništvom postoji veliko nepovjerenje u pogledu programa prisilnog cijepljenja. Rezolucija sadrži mnoštvo preporuka kako postići velik unos cjepiva, ali i jednako tako neočekivano, jasne odredbe kako to postići.

 Točka 7.3 rezolucije obvezuje sve države članice da osiguraju da građani budu obaviješteni da cijepljenje protiv Covid-a NIJE (jedina riječ napisana velikim slovima u cijeloj rezoluciji) obvezno i da nitko ne vrši politički, socijalni ili drugi pritisak da se cijepi.

Navedeno je jednako tako da države članice moraju osigurati kako nitko ne bude diskriminiran zbog ne cijepljenja radi mogućih zdravstvenih rizika ili zato što osoba jednostavno ne želi primiti cjepivo.

U nastavku je posebno zanimljivo s obzirom na trenutnu reklamu „putovnica za cijepljene“ od strane medija i nekoliko europskih vlada, koje vjeruju da je to potrebno i važno. Švedska vlada objavila je početkom veljače kako je odlučila uvesti digitalni certifikat o cjepivu koji će biti spreman za korištenje do ljeta.

Bavarski premijer Söder (CSU) iz Njemačke također na sličan način zahtijeva obavezno cijepljenje za određene profesionalne skupine, na primjer za medicinske sestre. Naime pozvao je i Njemačko etičko vijeće da ga podrži u ovom naporu. U javnosti su se pojavile glasine da je Söder primio mito od farmaceutskih tvrtki za to.

Kako je navedeno u Nürnberškoj konvenciji, eksperimentalna cjepiva mogu se promatrati kao pokus na stanovništvu.

Nürnberška konvencija sastoji se od deset točaka, a prva glasi: Dobrovoljni pristanak ljudskog subjekta je prijeko potreban. No, ostaje pitanje: Je li zaista dobrovoljno ako ne smijete raditi, slati djecu u školu, putovati ili čak posjetiti trgovački centar, frizera ili otići na koncert, ukoliko se ne podvrgnete eksperimentalnim cjepivima!?

U petoj točki navodi se kako je zabranjeno izvoditi eksperiment tamo gdje postoji razlog za vjerovanje da će doći do smrti ili onesposobljavanja. Mnoge zdravstvene i kontrolne vlasti u nekolicini zemalja izjavile su kako su očekivale da će se to dogoditi u određenim postotcima. Smrt kao posljedica cijepljenja već je zabilježena u više zemalja svijeta, mada se ove informacije u velikoj mjeri skrivaju od javnosti u masovnim medijima te putem društvenih mreža.

Naime, svaka medalja ima dvije strane, tako i Covid putovnica koja bi donijela privilegije svima onima koji su se cijepili, ovim drugima, koji se ne žele ili ne mogu cijepiti donijela bi diskriminaciju. Pitanje je onda, zašto cijepljenje nije obavezno, a zapravo obavezuje, jer uskraćuje osnovna ljudska prava poput dobivanja posla, vožnje javnim prijevozom, putovanjima preko granice, odlaskom u kazališta, kina, restorane i kafiće.

Davorka Ožura, https://trecadobhrvatska.com/vijece-europe-usvojilo-rezoluciju-cijepljenje-nije-obvezno-i-necijepljeni-se-ne-smiju-diskriminirati/

Povezane objave

HAZU – 157. godišnjica od osnutka

HF

Zašto jača antiglobalizam

HF

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (47)

HF

Koliko će ljudi gladovati ili se smrznuti ove nadolazeće zime?

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više