Hrvatski Fokus
Religija

U Splitu premijerno izvedena prva pop misa u svijetu „Misa Mediterana“

Glazba ovoga djela je prihvatljiva, pijevna i ostavlja snažan dojam na slušatelja

 

„Misa Mediterana“, autora Tončija Huljića i Hane Huljić, prva pop-misa u svijetu, premijerno je izvedena u sklopu Splitskog ljeta u petak, 6. kolovoza 2021. ispred Galerije Meštrović.

Glazbeno sakralni pop koncert „Missa mediteranea“ jedinstven je i rijedak koncept koji se izvodi uz orkestar, zbor i soliste u tri dijela. Prvi je Misa Mediteranea, drugi Ave Maria koje je napisao Tonči Huljić, a treći: Dies Irae – koje je napisala, orkestrirala i otpjevala uz pratnju ženskog zbora Hana Huljić. Uz soliste Hanu Huljić, Lorenu Bućan i Karla Vudrića, moćnoj su izvedbi pridonijeli orkestar i zbor splitskog kazališta, a začinili je instrumentalisti Madre Badesse. Orkestraciju potpisuje Nenad Šiškov, redateljica je Jelena Bosančić, a za scenografiju i likovno oblikovanje zaslužan je kipar Nikola Vudrag.

Vrijednost ovoga glazbenoga djela je u tome što skladatelj koristeći tradicionalni liturgijski tekst, novim i suvremenim glazbenim stilom prenosi vječne vjerske istine Katoličke Crkve. Glazba ovoga djela je prihvatljiva, pijevna i ostavlja snažan dojam na slušatelja. Ovo glazbeno djelo pokazuje i novi način pristupa liturgijskom tekstu. U suvremenom društvu, gdje su vječne vrijednosti obeščašćene, gdje diktatura relativizma dominira, „Missa mediteranea“ pokazuje da postoje skladatelji koji ne odustaju od hrabrog navještaja vječnih transcendentnih vrijednosti.

Tonči Huljić je u inozemstvu više poznat po svojim orkestralnim skladbama nego u domovini. Misu je skladao mjesec i pol dana, ponekad ne znajući koje je doba dana osjećajući se kao „oruđe“ u Božjoj ruci. Izrazio je nadu da će djelo promicati i poticati na vjeru na tragu Drugoga vatikanskog sabora, ali i da će je rado slušati radi melodičnosti i pjevnosti i oni koji nisu religiozni. Posvjedočio je da je to prvi put da je pisao glazbu na tekst te da je to u biti prva „Pop misa“ u svijetu. 

„Bez obzira jeste li agnostici, ateisti ili ste praktični vjernici, svi ste vi večeras vjernici. Vjernici ste zato što ste vjerovali da ćete posjetom ovom koncertu doživjeti nešto novo, što još dosad niste čuli i nešto što će vas potaknuti da malo razmišljate i istovremeno uživate. Tako ste odjednom postali praktični vjernici jer ste vjerovali da će se dogoditi malo čudo, a mislim da smo vam u tome pomogli”, kazao je Tonči Huljić.

Trodijelna misa na latinskom dobila je i potporu Crkve te preporuku za izvođenje u koncertnom obliku. Huljićeva pop-misa već je pohranjena u Vatikanskom arhivu.

Nadbiskup Marin Barišić čestitao je skladatelju rekavši kako je glazba univerzalni jezik, s druge strane ovdje obuhvaća Mediteran, tu jednu živost i dinamiku. „Ja bih rekao da je ovo raspjevana i živa vjera, razigrana i scenična, duhovna i meditativna“. Izrazio je nadu da će biti izvođena na nekom od budućih Svjetskih susreta mladih.

„Kod skladanja ovoga djela, skladatelj je posegnuo za suvremenim glazbenim izričajima koji su bliski današnjemu slušateljstvu. Skladana na tradicionalnim elementima i protkana mediteranskim melosom, glazbenom opusu daje dah svježine i poletnosti. Skladatelj je u obrascima latinske mise slijedio tradicionalni stil starih majstora ali ipak s novim ritmičkim izričajima i suvremenim tehnikama. Skladbu je autor zamislio i ostvario kao djelo za koncertno izvođenje“, kazao je kapelnik splitske katedrale don Šime Marović. „Missa mediteranea“ nije prikladna za izvođenje u liturgijskom slavlju jer ne odgovara liturgijskim propisima, istaknuo je maestro Marović pojasnivši: „Zbog velikoga izvođačkog aparata i duljine trajanja pojedinih glazbenih dijelova, izvođenje tijekom liturgijskoga slavlja odvlačilo bi pozornost od onoga što je bitno u bogoslužju. Sva pozornost bila bi usmjerena na izvođače: soliste, zbor i orkestar. Stoga vrlo rado preporučam ovo glazbeno djelo za koncertno izvođenje.

„Vjera čini ljude boljima i možda je baš sad vrijeme za ovakva djela“, poručuje Tonči Huljić 

Nives Matijević

Povezane objave

Jorge Bergoglio (‘papa’): ‘Nemam pojma zašto je Isus umro na križu…’

hrvatski-fokus

Vjerski progoni i povratak barbara

HF

Molitva Velikog Zavjeta

HF

Opet crkva u povijesnom Zrinu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više