Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Zastava i biserno kolo

Najmasovnija i najkulturnija manifestacija Bunjevaca u Srbiji

 

U takozvanom Dnevniku na hrvatskom jeziku RTV2 (9. kolovoza 2021.)  najavljen je, između ostalog, i prilog o „Dužijanci“ održanoj dan ranije u Subotici, kao „tradicionalnoj svečanosti bunjevačkih Hrvata“. Voditelj Dnevnika, međutim, kaže: Vrhunac žetvenih svečanosti u Subotici, središnja proslava „Dužijanca“, ukrasila je jučer bisernim kolom središte ovog grada na sjeveru Bačke. Najveća manifestacija Hrvata i Srbiji okončat će se nakon „Dužijance“ u Baji u Mađarskoj…  A „predsjedik svih Hrvata u Srbiji“ govori o „najmasovnijoj  kulturnoj priredbi Hrvata u Srbiji“ i žali se što hrvatski veleposlanik u Republici Srbiji nije nazočio ovom spektaklu:

Već ovo pokazuje da Hrvati ne smatraju „Dužijancu“ svojom niti najvećom niti najmasovnijom, a posebno ne kulturnom manifestacijom u Srbiji, već bunjevačkom!!! I na samom početku priloga o jučerašnjoj „Dužijanci“ na takozvanom Dnevniku na hrvatskom jeziku RTV2 u prvom kadru zavijorila se na čelu povorke kroz grad zastava koja s Hrvatima nema nikakve veze!!!   

Zastava prije sliči (ako nije baš ta) na onu koju nose na čelu kolone, kada oni slave „Dužijancu“, Bunjevci koji niječu bilo što zajedničko s Hrvatima!

I nikakvih drugih hrvatskih obilježja u povorci na ulicama Subotice, kao niti na pozornici u središtu grada, jučer nije bilo, no, uz Bunjevce su nastupili i mnogi drugi, kao da je to njihov praznik, a prvi put čujemo da je kraj proslave ukrasilo „biserno kolo“!

Sve to je „dostojanstveno“ posmatrao „predsjednik svih 57.900 Hrvata u Republici Stbiji“ i nitko ga nije napao, valjda zato što ga tamo nitko nije niti spomenuo, niti primijetio! A posebno će biti zanimljivo kada za osam dana vrhunac žetvenih svečanosti, središnju proslavu „Dužijanca“ u Subotici, kao najveću, najmasovniju i najkulturniju manifestaciju Bunjevaca u Srbiji, bude na kraju ukrasilo bandašicino, a ne biserno kolo!

Miroslav Cakić

Povezane objave

Beskorisni Žigmanovljev performans

HF

DJEDOVA SORTA

HF

Europa je odgovorna za zaštitu izbjeglica

HF

Shvatili smo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više