Hrvatski Fokus
Gledišta

Napadi i napadi

Obrane i obrane

 

Na portalu Hrvatskog nacionalnog vijeća 6. kolovoza 2021. godine pod naslovom Novi etnički motiviran napad na pripadnike hrvatske zajednice u Republici Srbiji objavljen je slijedeći tekst: Vodstvo HNV-a

Hrvatskom nacionalnom vijeću u Republici Srbiji (HNV) 4. kolovoza 2021. godine prijavljen je novi napad na pripadnike hrvatske zajednice u Republici Srbiji, ovoga puta u Subotici. Napad se dogodio 2. kolovoza 2021. godine u jutarnjim satima u subotičkom prigradskom naselju Aleksandrovo kada je nepoznati muškarac nasrnuo na Z. B. (51), stežući ga za vrat i bacajući ga na zemlju. Prethodno je napadač prišao automobilu sa zagrebačkim registracijama u kojem su se nalazili rođaci Z. B. od kojih su njih petero državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Nepoznati napadač je, uz najgnjusnije uvrede na nacionalnoj osnovi, prvo nasrnuo na putnike u automobilu zagrebačkih registracija poručujući im kako će „poklati sve ustaše“ i psujući „majku ustašku“. Na upit Z. B. zbog čega to radi došlo je do fizičkoga napada na Z. B. koji je pretrpio lakše tjelesne ozlijede. Napadnuti Z. B. je nakon toga kontaktirao policiju koja je izašla na teren i napravila uviđaj, ali Z. B. nije dobio zapisnik s uviđaja.

HNV, pored toga što osuđuje ovakav brutalan napad na etničkoj osnovi, otvoreno staje u zaštitu pripadnika svoje zajednice. Ističemo kako je ovo još jedan u nizu napada koji se događaju spram pripadnika hrvatske manjine u Republici Srbiji, za koji vjerujemo da je prouzročen i kontinuiranim negativnim medijskim napisima o Hrvatima u srbijanskim medijima. Ovakav slučaj slikovito pokazuje u kakvim uvjetima pripadnici naše zajednice žive i čemu znaju biti izloženi.

Kao krovno tijelo hrvatskoga naroda u Republici Srbiji, od policije i tužilaštva očekujemo hitnu i primjerenu reakciju kako bi se žrtva i naš sunarodnjak zaštitili, ali i kako bi se pokazalo da je Republika Srbija sigurna država za njezine građane drugih nacionalnosti. Dodatno smo zabrinuti jer se napad dogodio u jednom multietničkom mjestu kao što je Subotica koja je i kulturni centar hrvatskoga naroda i hrvatskih institucija u Republici Srbiji. Iskazujemo nadu kako će ovaj slučaj konačno pokazati da institucije sustava mogu uraditi svoj posao na način kako to zakoni predviđaju i da će svaki daljnji antihrvatski ispad, prouzročen mržnjom, biti adekvatno sankcioniran. Tim više smatramo da su institucije sustava u obvezi primjereno reagirati jer su objektom nasilja ovoga puta bili i državljani Republike Hrvatske te bi se adekvatnim postupanjem spriječio i eventualni budući međunacionalni incident te dodatno narušavanje sveukupnih hrvatsko-srpskih odnosa.

Darko Baštovanović,

predsjednik Povjerenstva za praćenje povreda manjinskih prava Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji

Na portalu “jedine relevantne hrvatske političke stranke” (kako je samo on naziva) njen HRabri predsjednik, Tomislav Žigmanov, o ovom slučaju nije napisao niti jednu riječ, ali preko twitter naloga, samo poslije par sati, vatreno je reagirao i priopćio i ono što njegov klon, Darko Baštovanović, nije:

I odmah slijedećeg dana HRabri Žigmanov daje još zapaljivije priopćenje. Na ovo priopćenje Boško Serdar rettwitom savjetuje Tomislava Žigmanova da povuče konkretan potez, ali istog trenutka slijedi odgovor (izgovor) dostojan ovog ljigavca.

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Okružno pismo Hrvatskoga narodnog odpora (HNO) od 28. lipnja 1955.

hrvatski-fokus

Hrvatska kuća u Subotici

hrvatski-fokus

Prekinite rehabilitaciju četništva

HF

Žigmanov: Premalo dobivamo novca za HNV

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više