Hrvatski Fokus
Kultura

Poetika svjetlosti i oblika Željke Bašlin

Svoje slikarsko djelo posvetila je jedinstvenoj i neodoljivoj ljepoti

 

Od jedanaestog kolovoza ove godine (do dvadeset i šestoga) u zagrebačkoj Galeriji specijalne policije iz Domovinskog rata RH, na Trgu žrtava fašizma, akademska slikarica, suvremena hrvatska likovna umjetnica Željka Bašlin predstavlja se s novom samostalnom izložbom Poetika i svjetlosti oblika. Odabir djela za ovu izlagačku prigodu Željke Bašlin iznova je ukazao na izniman poetski opus. Naime, svi smo mi, jednako okruženi s istim nepromjenljivim motivima, no svatko od nas tu jednu jedinu istinu postojanja vidi na sebi svojstven način, pa čak i vrlo različito doživljavamo često susretane pojavnosti.

Željka Bašlin doživljava svijet kao odmjereni, uređeni glazbenim taktom, harmonični prostor, u komu se živi, u komu se voli, u komu se žaluje, u kojem je temeljna mjera ljepota. Ne, to nije idealizirani, lažno idilični prostor, ne, to nije fantazija o nemogućem i nedostižnom, to je iskreno prihvaćanje boljih, senzibilnijih i fragilnijih aspekata naše stvarnosti.

Željka Bašlin posvetila je svoje slikarsko djelo jedinstvenoj i neodoljivoj ljepoti, ukazujući na njezine raznovrsne oblike pojavnosti i nazočnosti u našim svakodnevnim životima. Motivi grada Zagreba, mrtve prirode, zastave nezaobilazne su teme u slikarstvu Željke Bašlin i možda baš ova poetična izložba omogući ponekom da doživi na drugačiji, čudesniji način krajobraz, vedutu s kojima se susreće svaki dan, ne primjećujući raskoš boja i oblika.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Zaboravljeno ime cvijeta

hrvatski-fokus

U prvom redu motiv pronalazi mene

HF

POZIV PJESNICIMA – Natječaj za domoljubne pjesničke priloge

hrvatski-fokus

Novi ciklus slika Stjepka Mamića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više