Hrvatski Fokus
Znanost

Međunarodna jedinica za otpad

Prema podacima Svjetske banke iz 2018. o sastavu komunalnog otpada, na prvom mjestu su hrana i zelenilo, na drugom papir i karton, a tek na trećem plastični otpad s 12 posto

 

Predlaže se uvođenje međunarodne jedinice za otpad. Prosječna godišnja masa ambalažnog otpada, poznatog kao lagana plastična vrećica debljine 15 do 50 mikrometara.

Nedavno mi je javila prijateljica da si naknadno pogledam emisiju jedne lokalne televizije u kojoj je gostovao poznati stručnjak za plastični otpad. Pogledala sam o čemu je riječ. Nažalost u trenutku objave ovog teksta, emisija ne će biti više dostupna.

Moju pozornost privukli su podaci Svjetske banke iz 2018. o sastavu komunalnog otpada. Na prvom mjestu su hrana i zelenilo (food and green). Gotovo pola ukupnog otpada. Na drugom mjestu su papir i karton sa 17 posto a treći je plastični otpad s 12 posto.

Kako protivnici plastike već najmanje tri desetljeća spominju pod plastikom samo jedan proizvod, lagane plastične vrećice prosječne mase 5 grama, sinulo mi je. Predlažem uvođenje međunarodne jedinice za otpad dotičnog proizvoda. Ona je 1 PB (P – Plastic, B- Bag, plastična vrećica) = 5 grama. Velikodušno se priznaje da je godišnja potrošnja tih vrećica 400 komada. Dakle za laganu plastičnu vrećicu  godišnja potrošnja je 400 PB ili ukupno 2 kg godišnje.

Odlučeno je da načini pokus u vlastitom kućanstvu. Da se usporede dva bliska otpada. Uspoređena je lagana plastična vrećica s tiskanim primjerkom vrhunskog  dnevnika. Na kojeg je kućanstvo pretplaćeno. Dovoljno je usporediti masu pristiglih novina tijekom tjedna i odrediti koliko im se može dodijeliti te nove jedinice. Rezultat je vrlo impresivan. Tjedna masa papirnatih novina bila je 1040 grama. To je tjedno 208 PB ili godišnje 10 816 PB, odnosno masa od 54,1 kg. Zaključak: Novinske stranice teže su samo 27 puta od tih zloglasnih laganih plastičnih vrećica. Ipak, bila bih vrlo nesretna da se dnevnici objavljuju samo digitalno.

Ljubica Rabačević

Povezane objave

Virus koji napada pšenicu

HF

Robert Malone: ‘Naša vlada je izvan kontrole u tomu i širi bezakonje

hrvatski-fokus

GMO kukuruz uzrokuje propustan želudac

HF

Naša hrana nije vaš agrobiznis!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više