Hrvatski Fokus
Kolumne

Treba se držati iznad bosanskohercegovačkog mulja

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić neposredno su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku

 

PROCESI U BOSNI I HERCEGOVINI – HOĆE LI ŽELJKO KOMŠIĆ I ANDREJ PLENKOVIĆ LEGALIZIRATI SRPSKE ISTRAGE PROTIV FRANJE TUĐMANA I ALIJE IZETBEGOVIĆA?!

Hrvatski premijer Andrej Plenković, u društvu ministara obrane i pravosuđa te unutarnjih i vanjskih poslova, održao je sastanak s visokim časnicima HV-a vezano uz „Zamolnicu za ustupanje krivičnog gonjenja” koju je tužiteljstvo BiH uputilo Hrvatskoj. U pitanju su optužbe, prema prijavi Centra Službu javne bezbjednosti iz Banja Luke, zbog stradanja određenog broja civila u sklopu osloboditeljske operacije „Bljesak“ u svibnju 1995. Na tom sastanku je usuglašeno, kako je izjavio premijer Plenković, da će se predmet proslijediti na analizu ministarstvu pravosuđa, nakon čega će se donijeti odluka o daljnjem postupanju. Hrvatska će, rekao je Plenković, u svakom slučaju zaštititi interese Hrvatske i hrvatskih časnika – nadodajući da se to ne odnosi samo na ovaj slučaj nego i na moguće druge.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac izjavio je da većina časnika koji su sudjelovali na sastanku s premijerom Plenkovićem zagovara preuzimanje slučaja od BiH-pravosuđa i njegovo okončavanje u Hrvatskoj. U suprotnom, kaže Miljavac, ako se istraga nastavi u BiH i podigne optužnica – moguće bi osumnjičeni imali problema s putovanjem u inozemstvo.

Poznati odvjetnik Anto Nobilo pohvalio je “prijateljsku gestu” iz Sarajeva i odluku premijera Plenkovića da predmet uzme u proceduru. (vidi: “Nobilo o optužbama za Bljesak: To je korektan potez BiH, nije neprijateljski” – https://www.index.hr/…/nobilo-o-optuzbama…/2296886.aspx)

Koliko su na dobrom tragu spomenuti zaključci i mišljenja kad su u pitanju istrage u BiH protiv časnika HV-a, uključujući i generala Miljavca, već ranije je ukazao član Predsjedništva BiH Željko Komšić: “Po, mom mišljenju, ako se radi o operacijama ‘Bljesak’ i ‘Oluja’, ne postoji niti jedan pravni osnov da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrene takve postupke (…) Međutim, ako je riječ o operacijama ‘Maestral’ ili ‘Južni potez’, koje su izvođene na teritoriji Bosne i Hercegovine, stvari stoje potpuno suprotno!“ (vidi: „Ako se radi o Bljesku i Oluji ne postoji pravni osnov da Tužilaštvo BiH pokrene postupak, ako je riječ o operacijama Maestral i Južni potez stvari stoje potpuno suprotno“ – https://stav.ba/…/ako-se-radi-o-bljesku-i-oluji-ne…/3742)

Hrvatski mediji već su izvještavali da je entitetsko tužiteljstvo u Banjoj Luci, također na prijavu Centra javne bezbjednosti iz Banja Luke, prije desetak godina formiralo optužni predmet zbog događaja iz listopada 1995. upravo u sklopu osloboditeljskih akcija „Maestral“ i „Južni potez“.

(vidi: „Za zločine u Mrkonjić Gradu BiH sumnjiči 27 Hrvata“ – https://slobodnadalmacija.hr/…/za-zlocine-u-mrkonjic…) Pitanje je, budući da se radi o zajedničkoj akciji hrvatskih i muslimanskih snaga (HV, HVO i ABiH), zna li Željko Komšić da banjalučki popis osumnjičenih za “Maestral“ i „Južni potez“ predvode Franjo Tuđman i Alija Izetbegović te da se na njemu nalaze svi važniji generali HV-a, HVO-a i Armije BiH.

Pored toga, državno tužiteljstvo BiH preuzelo je više stotina predmeta iz Haaga u kojima se predlaže procesuiranje, među ostalim, nekoliko stotina časnika HVO-a i HV-a. Neki od tih predmeta su aktualni u BiH, a za neke je Hrvatskoj upućena „Zamolnica za ustupanje krivičnog gonjenja”.

U većini slučajeva, pored imena konkretno inkriminiranih osoba, navode se i imena prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška te većine ratnih zapovjednika – kao sudionika tzv. Udruženog zločinačkog pothvata (UZP).

Osobno sam upoznat s činjenicom da se Željko Komšić kao član Predsjedništva BiH iz čistih ideološko-političkih motiva zauzimao za ubrzavanje postupaka i usmjeravanje istraga iz tog „paketa“ protiv pojedinih časnika HVO-a.

Na aktualnu sarajevsku „Zamolnicu za ustupanje krivičnog gonjenja” reagiralo je „Udruženje generala Armije BiH“: „Namjera Tužilaštva Bosne i Hercegovine nam nije dovoljno jasna. Da li će vojni autoriteti, generali, i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini biti kolateralna šteta?, tek ostaje da vidimo. Očigledno je da su i bosanskohercegovački i hrvatski generali ‘ubačeni u arenu’.”

(Udruženje generala BiH: Da li će bh. i hrvatski generali biti kolateralna šteta? – https://faktor.ba/…/udruzenje-generala-bih-da-li…/134658)

Jasno je da generali Armije BiH shvaćaju, kad tvrde da su „ubačeni u arenu“, kako je njihov problem daleko veći od brige Pavla Miljavca hoće li moći slobodno putovati izvan Hrvatske.

No, sljedećim pitanjem pokazuju da su još daleko od stvarne biti problema:

„Pitamo se da li ćemo mi zajedno sa kolegama iz Hrvatske, platiti fakturu loših i neprimjerenih odnosa Predsjednika Hrvatske prema državnim institucijama Bosne i Hercegovine, te značajno hladnih odnosa dvije vlade?“

Izvorište nesporazuma jest u Sarajevu, neovisno što netko pod tim podrazumijevao, gdje se sve te „zamolnice“ i optužnice već godinama „kisele“, čekajući trenutak da ih netko aktivira iz vlastitog političkog interesa.

A to se odnosi i na političke mentore generala ABiH, koji su se time do sada i ponajviše služili.

Zadaća premijera Plenkovića i hrvatske Vlade je držati se iznad tog bosansko-hercegovačkog „mulja“ te čuvati ugled i stabilnost hrvatske države i čast hrvatskih časnika (čak kad neki od njih i ne shvaćaju o čemu se radi) – ako je potrebno, kao što u ovom slučaju jest, i primjenom „načela reciprociteta“, odnosno svojevrsnom političko-pravnom odmazdom prema određenim političkim krugovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji!

Štoviše, postavlja se pitanje oportunosti reaktiviranja i pokretanja novih istraga ne samo protiv srpskih i muslimanskih oficira koji su neposredno sudjelovali u agresiji na Hrvatsku, nego i protiv njihovih političara poput Aleksandra Vučića i Ivice Dačića.

Naime, općepoznati su ratno-huškački nastupi Aleksandra Vučića na okupiranim hrvatskim područjima od 1991. do 1995., a trebalo bi dodatno provjeriti jeli i osobno sudjelovao u nekim ratnim zločinima, s obzirom da za to – ako su točne najnovije informacije iz Srbije o njegovoj povezanosti s najgorim oblicima mafije i podzemlja – posjeduje potrebnu kriminalnu energiju.

Bože Vukušić, https://web.facebook.com/Bo%C5%BEe-Vuku%C5%A1i%C4%87-106855897725612

Povezane objave

Hrvatski policajci su uvijek u pravu. Pa i sada!

hrvatski-fokus

Suradnici Udbe i KOS-a napredovali i od 1990.!

HF

Kako zaštititi žene od zaštitnika žena?

HF

Umberto Eco o knjigama i knjižnicama

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više