Hrvatski Fokus
Hrvatska

Održan spomen na žrtve u Mrtvom jarku

Šuti ovo polje, ove ptice, ove šume…

 

U organizaciji udruge Hrvatski domobran Virovitica održan je u subotu 21. kolovoza 2021. spomen na žrtve totalitarnog komunističkog režima u Mrtvom jarku, koji se nalazi na istočnim obroncima Bilogore, općina Suhopolje, Virovitičko-podravska županija. Predsjednik ove Udruge Vlatko Ljubičić je otvorio spomen-skup i pozdravi nazočne među kojima su bili bivši saborski zastupnici dr. Josip Katanušić i dr. Rudolf Brijačak. Na ovaj spomen se odazvao i Vladimir Besek, predsjednik virovitičke organizacije Domovinskog pokreta. Govor biše diplomatkinje i književnice Tuge Tarle, koja iz opravdanih razloga nije mogla doći, vrlo lijepo i doživljeno je pročitala gospođa Zrinka Žiga  tako da su neki slušatelji rekli da su slušajući uživali. U okviru ovog govora pročitani su i stihovi koji su napisani baš za ovu prigodu:

 

Šutnja. – Šuti ovo polje, ove ptice, ove šume,

Nebo! Eno, iznad naših čela –šuti.

Samo zemlja plače skrivajući tijela

Domobrana pod majčinske skuti.

 

Zemlja. – Zemlja jeca, rida, u ranama stenje,

Sveta mučenička krv je guši.

Bol je silna, kipi, do neba se penje

I ostavlja oštar rez u duši.

 

Krvnik. – Krvnik se iskupio nije za svirepa djela.

Ne kaje se, žrtvama svog zločina se ruga.

Njegova je savjest mrtva, otupjela, 

A nas tišti nepravda i tuga.

 

Pravda? – Nema pravde! Mrtvi jarak zalud čeka 

Pravdu. Samo Bog će sudit zlikovcima.

Na nama je, za našega vijeka

Častit žrtve štiteć istinu o Njima.

 

Voditelj skupa i predsjednik ove Udruge je nakon toga izložio svoje razmišljanje na temu: Zašto masovne grobnice u Mrtvom jarku već petnaestu godinu stoje otvorene, a ne istražene? On je istaknuo da su ove masovne grobnice, ove žrtve i ove kosti u Mrtvom jarku samo dio žrtava Križnog puta, samo  dio mnogobrojnih materijalnih dokaza da su Hrvati žrtve zločina genocidnih razmjera, a Titovi partizani počinitelji zločina genocidnih razmjera nad hrvatskim narodom. Zbog toga je mnogima u interesu da ovi materijalni dokazi ne iziđu na svjetlo dana. Među njima je i politička i ideološka osovina Srb-šuma Brezovica – osovina slavljenika četničkih i komunističkih ustanaka.  

Gospođa Marica Domokuš je pozdravila nazočne u ime molitvene zajednice iz Virovitice te pozvala nazočne da joj se pridruže u molitvi koju je sama sastavila. Gospođa Mirjana Jurković je kao predstavnica molitvene zajednice iz Virovitice pred-molila Litanije Krvi Gospodina našega Isusa Kristove. Nakon toga se pristupilo polaganju vijenaca i paljenju svijeća. 

Vlatko Ljubičić

Povezane objave

Dragana Jeckov, je li te sram?

HF

Institutov “hrvatskosrpski pravopis”

HF

Promicanje “Sodome i Gomore”

HF

Dobrivoje, Goran, Slavica, Dušan…

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više