Hrvatski Fokus
Znanost

Znanstvenici bojkotiraju skup UN-a o prehrambenim sustavima 2021.

AGRA je podržala otvaranje Afrike za genetski modificirane usjeve, pesticide i gnojiva na bazi fosilnih goriva

 

Skup Ujedinjenih naroda o prehrambenim sustavima održat će se tijekom Opće skupštine UN-a u četvrtak 23. rujna 2021. čime se postavlja „pozornica“ za globalnu transformaciju prehrambenog sustava radi postizanja ciljeva „održivog razvoja“ do 2030. što je poznato pod nazivom „Agenda 2030.“ Održavanje prvog UN-ovog sumita o prehrambenim sustavima 2021. najavio je Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a, u listopadu 2020. u vrijeme obilježavanja Svjetskog dana hrane.

Međutim, više od 300 znanstvenika i akademika bojkotiraju prvi UN-ov samit o prehrambenim sustavima. Tako je „Agroecology Research-Action Collective“ („Agroekološki istraživačko-akcijski kolektiv“) pokrenuo peticiju protiv najavljenog UN-ovog samita o prehrambenim sustavima 2021. – obavijest o bojkotu i peticija objavljeni su 15. travnja 2021.: Zajedno gradimo … snažnu objektivnost. Odnosno, gradimo krhke i sve čvršće kontaktne zone u kojima je dijalog različitog znanja – Michelle Fine, ugledna profesorica na Sveučilištu Grada New Yorka i suosnivačica ‘The Public Science Project’ (‘Javno znanstveni projekt’).

»Kao odgovor na krize gladi, pretilosti i neodrživih prehrambenih sustava, samit UN -a o prehrambenim sustavima 2021. uveliko se najavljuje kao prilika za predstavljanje „načela kojima će se vlade i drugi dionici usmjeriti na poboljšanje njihovih sustava hrane“ za podršku ciljevima održivog razvoja. No, od početka je ovaj ‘summit’ duboko kompromitiran isključenjem odozgo prema dolje mnogih aktera prehrambenih sustava i osiromašenim mišljenjem o tome čije je znanje o prehrambenom sustavu važno. Ovaj ekskluzivni pristup podriva tekući rad poljoprivrednika, poljoprivrednih (najamnih) radnika i radnika u prehrambenoj industriji u cijelom svijetu kako bi se unaprijedio prijelaz na pravdu i održivost. 

Iz tog razloga pišemo kao istraživači, članovi fakulteta i nastavnici koji se bave poljoprivredom i prehrambenim sustavima u različitim disciplinama da najavimo naš bojkot Samita UN-a o prehrambenim sustavima. Pozivamo vas, naše kolege, suradnike, studente i mentore da razmislite o tome i učinite to isto.

U našoj kritici nismo sami. Tri posebna izvjestitelja UN-a o pravu na hranu iznijela su svoja kritička mišljenja o dubokim nedostacima samita. Mehanizam civilnog društva i starosjedilačkih naroda – koji predstavlja više od 500 skupina civilnog društva s više od 300 milijuna članova –obećao je bojkotirati samit i održati paralelni sastanak. Dok govorimo, objavljuju se dulji akademski tretmani samitovih „okvira inovacija“ i povijesna proturječja. Mnogo pažnje posvećeno je nedostatku epistemičke pravde samog samita – u kojoj mjeri uključuje različite oblike i zajednice znanja, od starosjedilačkih naroda do malih poljoprivrednika. 

Neki kritičari UNFSS-a (UN Food Systems Summit, UNFSS) predložili su načine na koje bi proces mogao postati manje problematičan: (1) mogao bi uključiti uokvirivanje ljudskih prava u sve svoje “akcijske tragove”; (2) mogao bi stvoriti akcijski trag koji vodi CSM o korporativnom zauzimanju prehrambenih sustava; i (3) mogao bi imenovati Odbor UN-a za svjetsku sigurnost hrane kao institucionalni dom za provedbu preporuka proizašlih sa ‘summita’. Ne vjerujemo da bi ove promjene potvrdile ‘summit’, ali mogle bi ublažiti njegove najgore moguće učinke.

Nudimo samo kratki pregled zašto bi znanstvenici iz sustava prehrane trebali obratiti pozornost na ovu raspravu i zašto je važno odbaciti proces za koji se tvrdi da je utemeljen na uključivosti, povjerenju i složenosti. 

Prvo, vremenski okvir uključivanja u organizaciju ‘summita’ ukazuje na to da su ishodi ‘summita’ u velikoj mjeri unaprijed određeni. Iako su određeni različiti ljudi, organizacije iz zajednica i znanstvenici iz različitih disciplina sada srdačno pozvani za stol, prije više od godinu dana, samit i teme sastanka definirali su Svjetski gospodarski forum, Zaklada Bill i Melinda Gates, te odabrani znanstvenici prirodnih znanosti i ekonomisti koji su pokrenuli proces. ‘Ljudska prava’ kao tematska briga dodana je tek nekoliko mjeseci nakon sastanka na vrhu. Dodavanje različitih perspektiva, znanja i iskustava u ovoj kasnoj fazi samo iskorištava multikulturalizam kako bi zamračio isključivi proces u kojem su prioriteti većinom unaprijed postavljeni.

Drugo, poljoprivreda s intenzivnim znanjem, poput agroekologije, do sada je uglavnom bila izostavljana iz rasprava ‘samita’. Nije iznenađujuće da, s obzirom na gore spomenuti proces, jedan koncept ranog dokumenta spominje preciznu poljoprivredu, genetski inženjering i prikupljanje podataka kao ključne za rješavanje sigurnosti hrane, ali ne spominje agroekologiju, organsku poljoprivredu ili autohtono ekološko znanje. Drugim riječima, inovacije se usko definiraju u skladu s inovacijama u agrobiznisu kojim dominiraju korporacije. No, kako je nedavno rekao bivši generalni direktor UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) José Graziano da Silva: „Agroekologiju ne treba promatrati kao pomak unatrag koji odbacuje nove tehnologije. To je drugačiji način proizvodnje hrane koji zahtijeva inovacije, poštujući lokalne uvjete i sudjelovanje proizvođača u inovacijskom procesu.” Agroekologija se mora priznati kao paradigma za transformaciju prehrambenih sustava, uz suverenost hrane i ljudsko pravo na hranu.   

Treće, UN-ov Odbor za svjetsku sigurnost hrane (CFS) već ima međunarodni forum za participativni dijalog među zajednicama različitih stručnosti, stavova i svjetonazora. Zove se Mehanizam civilnog društva i starosjeditelja (Civil Society and Indigenous People’s Mechanism, CSM). Čini se da je samit zamišljen kako bi zaobišao CFS i CSM, uspostavljajući umjesto toga novi proces „s više dionika“ za „procjenu potencijalnih kompromisa i osmišljavanje opcija politike koje isporučuju više javnih dobara kroz te različite sustave“ koji je iniciran od – i nastavlja dominaciju – korporacija i vlada. Takvo multi-dioničarstvo bilo je naširoko kritizirano u akademskoj zajednici zbog neuspjeha u borbi protiv neravnoteže moći i legitimiteta među dionicima i malobrojnih mehanizama odgovornosti za dana obećanja ili poduzete radnje.

Četvrto, uloga dr. Agnes Kalibate dovodi legitimnost UNFSS-a u stvarnu sumnju. Dr. Agnes Kalibata, bivša ruandska ministrica poljoprivrede, predsjednica je Saveza za zelenu revoluciju u Africi (AGRA) koju financira Bill Gates. Osnovana 2006., AGRA je podržala otvaranje Afrike za genetski modificirane usjeve, pesticide i gnojiva na bazi fosilnih goriva, sjeme komercijalnih sorti visokih prinosa, tehnologije za marketing i druge značajke industrijske poljoprivrede. Imenovanjem Kalibate za specijalnu izaslanicu UNFSS-a, Ujedinjeni narodi dali su AGRI-i i agrobiznisu poseban ulazak u pregovarački proces koji je trenutno u tijeku. U veljači 2020. 176 poljoprivrednih i prehrambenih grupa civilnog društva usprotivilo se imenovanju dr. Kalibate zbog velikog sukoba interesa. Time se naglašava pripadnost mnogih čelnika UNFSS-a utjecajnijim korporativnim i općenito vodećim znanstvenim skupinama.

Sada, dok stotine poljoprivrednika i grupa za ljudska prava planiraju bojkotirati samit, oblikuje se pripovijest za UNFSS koja racionalne “znanstvene stručnjake” suprotstavlja hiperboličnim aktivistima i disidentima iz nevladinih organizacija. Kao znanstvenici koji se bave poljoprivredom i prehranom, pozivamo naše kolege i suradnike da odvoje trenutak i zapitaju se: čije je znanje važno u oblikovanju globalne prehrambene politike? Tko se priznaje stručnjacima UNFSS-a – i kada? Iako UNFSS sada tvrdi da poziva sve za stol, moramo se zapitati tko je postavio taj stol i s kojim ciljem. Konačno, tko može odlučiti što će se jesti?« 

Izvor:

Agroecology Research-Action Collective: „Scientists Boycott the 2021 UN Food Systems Summit“ 15. 4. 2021.

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Europska unija nameće kukce, crve, skakavce, žohare, cvrčke… umjesto mesa

hrvatski-fokus

Ništa osim puštanja magle…

HF

Ministar Pavo Barišić u HAZU-u

HF

Pametna brojila neprestano emitiraju mikrovalne signale 

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više