Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

U Jelačićevu spomen-domu stranački skup!

Bolje da se zove »Zaklada Tomislava Žigmanova«

 

Na portalu DSHV-a 28. srpnja 2021. godine “novi” predsjednik te stranke je, između ostalog, objavio: “U utorak, 27. srpnja, u prostorijama „Spomen-doma bana Josipa Jelačića“ u Petrovaradinu održane su konstituirajuće sjednice Predsjedništva i Vijeća Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, čime su i formalno okončani izborni procesi. Prozivkom prisutnih članova Predsjedništva (14 od 17) i članova Vijeća (22 od 36) iz svih dijelova Vojvodine, izvršeno je konstituiranje ovih najvažnijih tijela odlučivanja u DSHV-u između dviju Skupština. Na temelju toga – rekao je “novi” predsjednik – slobodan sam predložiti za zamjenika predsjednika DSHV-a Gorana Kaurića, za dopredsjednike Mirka Ostrogonca, Zorana Čotu, Renatu Kuruc i Ankicu Jukić Mandić, a za tajnika DSHV-a Mladena Petreša“. – što je jednoglasno prihvaćeno (kao i inače sve što naredi predsjednik). Sastanak je završen obilaskom „Spomen-doma bana Josipa Jelačića“ uz stručno vodstvo dr. sc. Darka Polića, upravitelja istoimene Zaklade te domjenkom koji su priredili drugi domaćini – članovi Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina”.

I sve je naizgled jako lijepo, ali… Prije svega, ovo pokazuje nastavak potpunog apsolutizma “novog” predsjednika i nastavak njegove manipulacije izuzetno malim brojem ljudi, uglavnom istih njegovh starih poltrona. A svi zajedno (koji kroje sudbinu 57.900 Hrvata u Republici Srbiji, a da nikoga od njih nisu birali Hrvati!) stanu na pedesetak četvornih metara jedne jedine prostorije u rodnoj kući bana Jelačića! To je davno poznato i pitanje je (ne)morala “starog” i “novog” predsjednika i njegovih, on bi rekao: “kako kažu Bunjevci, podguznih muva”, no, druga stvar nije pitanje samo osobnog (ne)morala: Odkud politička stranka u rodnoj kući bana Jelačića, odnosno Zakladi „Spomen-doma bana Josipa Jelačića“, koja je uz to još i službeno zatvorena za sve hrvatske kulturne i druge udruge?!?

Do sada je u njoj (isto tako zatvorenoj) održana jedino izložba crteža supruge “starog” predsjednika DSHV-a, Ružice Žigmanov, i jedan “znanstveni kolegij” (zatvorenog tipa, s bodyguardom Tomislava Žigmanova na ulazim vratima)! Postavlja se pitanje: Može li u zatvorenoj rodnoj kući bana Jelačića i dalje neke svoje manifestacije održavati samo “novi” predsjednik DSHV-a i njegova bliža, a zašto ne i daljnja rodbina, i zašto se do otvaranja rodne kuće bana Jelačića “za sve Hrvate”, kako je pompezno najavljivao, ona ne zove “Zaklada Tomislava Žigmanova?!?

Postavlja se i pitanje: Mogu li se u zatvorenoj rodnoj kući bana Jelačića (a i kada se otvori) sastajati i druge hrvatske političke stranke u Srbiji?!?

A krucijalno pitanje je: Tko je platio troškove organizacije ovog “igrokaza” Tomislava Žigmanova s “glumcima” iz svih dijelova Vojvodine, kao i domjenak za ovoliki broj uzvanika?!? Očito je u pitanju zlouporaba, odnosno kazneno djelo, jer DSHV je već potrošio više novca nego što ima i to sada nadomješćuju ovdašnje hrvatske kulturne udruge!!!

U vezi ovoga trebalo bi čuti što kažu predsjednik Zaklade „Spomen-dom bana Josipa Jelačića“ dr. sc. Darko Polić  i predsjednik HKPD “Jelačić” Mirko Turšić!

A prilog iz “Hrvatske riječi” govori o popularnosti (od donacija 16.000 dinara!) i masovnosti DSHV-a (od članarine 52.000 dinara!!!).

A propos: Žigmanov je nedavno rekao da njegova stranka ima 2.000 članova, što bi značilo da je članarina 26 dinara! Žigmanov često laže, ali za laž o 2.000 članova njegove stranke kod nas u Srijemu bi rekli “laže na fatove”! Prilog iz “Hrvatske riječi” upozorava nas i na to da će “novi” predsjednik, čovjek bez trunke skrupula i morala, pojačati svoje šibicarske marifetluke do maksimuma! Zato, Hrvati, dobro čuvajte svoje džepove od prvog šibicara “naše” kulture i “naše” politike! U politici mu je nestalo novca i sada ga uzima iz kulture! No, mora doći vrijeme kada će takvi odgovarati za sve laži, manipilacije i prijevare.

Miroslav Cakić

Povezane objave

Izmišljanje “bunjevaca” dio je projekta iz triju Memoranduma SANU-a

hrvatski-fokus

Izašao Hrvatski iseljenički zbornik 2017.

HF

Opširan prilog Zvjezdane Heina

HF

Tragovi Hrvata istočnog Srijema u prvoj polovici XX. stoljeća

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više