Hrvatski Fokus
Kultura

Predstavljen samo djelić iskustava škvera

Izložba ‘Škver’ Vilima Halbärtha u Muzeju grada Trogira

 

U izložbenom prostoru i dvorištu Muzeja grada Trogira u srijedu, 1. rujna 2021. otvorena je izložba „Škver“ autora Vilima Halbärtha. Najveći dio svoje inspiracije Vilim crpi iz bivše žile kucavice (u društvenom, financijskom i političkom smislu) njegova rodnog grada – trogirskog škvera. Za njega, škver predstavlja jedan veliki atelijer u kojem je umjetnost moguća i prisutna na svakom koraku. Djelujući u takvom prostoru on stvara umjetnost u raznim medijima, od fotografije, preko skulpture do grafita; umjetnost koja je društveno angažirana jer skreće javnosti pogled na ono što mnogi ignoriraju i odbijaju sami sebi osvijestiti. Ne tako davno Brodotrogir, nekada državno poduzeće koje je projektiralo i izgradilo neke od najkvalitetnijih brodova u svijetu i kao takvo, što je Halbärthu važnije, hranilo čitave obitelji Trogira i okolice koja njemu gravitira. Danas je škver privatna tvrtka koja zapošljava nekoliko stotina ljudi. Ove i brojne druge promjene unutar nekadašnjeg hranitelja ovog dalmatinskog gradića inspirirale su i zaokret unutar njegovog umjetničkog bića.

Osvrćući se na svoje ranije faze, Vilim kaže: „Sama je skulptura u svemu tome nebitna. Kako sada vidim, ranije sam se bavio izoliranim detaljima dok nisam shvatio da je škver sam po sebi jedna ogromna instalacija s implementiranim skulpturama. Sve to čini jednu savršenu formu. Tek nakon što sam to osvijestio, moja tema je postao škver sa svim svojim karakteristikama, dijelovima i ljudima“.
„Instalacijama predstavljenima na izložbi u Muzeju grada Trogira, gdje je na trenutak „preselio“ trogirski škver u galerijski prostor, Vilim predstavlja samo djelić iskustava škvera koja realizira pomoću skulpture i instalacije koja se sastoji od zvuka, svjetla, mirisa i okusa: „Skulptura je volumen koji ispunjava prostor.”, rečenica je kojom Vilim razbija dimenziju konvencionalne skulpture i uvodi je u umno, osjetilno pa čak i metafizičko. Naime, Halbärth radi skulpturu koju pretvara u instalaciju, zatim tu instalaciju pretvara u arhitekturu koja potom posredstvom čovjekova djelovanja, njegova kretanja i bivanja, dodira i žamora dobiva karakter i postaje živa. U protivnom, bez čovjeka, skulptura je uvjetno rečeno trenutna i „dosadna“, a upravo je njegovim djelovanjem moguća i promjena karaktera same skulpture.”, piše kustosica izložbe Lea Cvetko.

Vilim Halbärth rođen je 1970. godine u Trogiru. Završio je srednju školu matematičko-informatičkog smjera te kamenoklesarsku školu u Pučišćima. Diplomirao je kiparstvo 2010. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi prof. Kuzme Kovačića. Izlagao je jedanaest puta samostalno i sudjelovao na više skupnih izložbi. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH, Sekcija za kiparstvo), Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) te Hrvatske udruge likovnih umjetnika – Split (HULU Split). Živi i djeluje u Trogiru i Splitu.

Izložba se može pogledati do 25. rujna 2021.

Nives Matijević

Povezane objave

EX VOTO/NOVE SLIKE u Muzeju grada Šibenika Matka Trebotića

hrvatski-fokus

Odjek šutnje

HF

Vratio sam se u Trpanj, svome ishodištu

HF

Zlatno prokletstvo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više