Hrvatski Fokus
Kolumne

Militantna ljevičarska falanga i kako joj se suprotstaviti

Ljevičarski mediji predvođeni Indexom.hr dali podršku Derifajki

 

Marko Perković Thompson proteklih je tjedana još jednom bio izvrgnut bjesomučnom napadu ljevičarske falange nakon što je novinarka RTL-a Danka Derifaj, pravdajući se novinarskim zadatkom, bez pitanja i odobrenja upala na terasu /dvorište Thompsonova stana/kuće u Splitu i uznemirila njegovu djecu. Ljevičarski mediji predvođeni Indexom.hr (ili „Imbexom.hr“, kako ga naziva jedan njihov novinarski kolega) dali su podršku Derifajki, a neki su slučaj iskoristili za nove napade na Thompsona i recikliranje starih optužbi. Pridružio im se i urednik na RTL-u Zoran Šprajc, štoviše nazvavši Thompsona „pastirskim pjevačem“, čime je dao pravo Thomsponovim fanovima da njega, Zorana Šprajca alias Zorana Jovanovića, atributiraju s protu-titulom – „urbanizovano čobanče“.

Thompson je pozvao u zaštitu Pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević, ali je ona odgovorila načelno i nije decidirano stala na stranu Thompsonove djece – s izgovorom da se ne može očitovati o konkretnom slučaju koji je u policijskoj proceduri. (vidi: „Pravobraniteljica nakon slučaja Thompson: Od medija se očekuje da uvijek na prvo mjesto stave zaštitu djece“ – https://www.vecernji.hr/…/pravobraniteljica-nakon…)

Međutim, novinarka Danka Derifaj koja je do ovog slučaja bila najpoznatija po opskurnoj javnoj komunikaciji („Odjebi od moje pičke“) naišla je na neupitnu konkretnu zaštitu Pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter, premda su praktički svi mediji u međuvremenu objavili vijest da je Derifajka podnijela policiji kaznenu prijavu zbog zastrašivanja. (vidi: „Pučka pravobraniteljica: Napadi na Danku Derifaj pokazuju da moramo podići svijest o štetnosti takvog izražavanja“ – https://www.vecernji.hr/…/pucka-pravobraniteljica…)

Na koncu se javila i odvjetnica Jadranka Sloković s navodnim stručnim pravnim mišljenjem kako je Derifajka imala pravo bez pitanja i odobrenja upasti na Thompsonovu terasu jer da ista zakonski ne može biti u Thompsonovom vlasništvu. Takvo stajalište u suprotnosti je s nizom zakona o čemu su se već očitovali Thompsonovi odvjetnici, a potrebno je posebno istaknuti „Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima“ (NN 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 129/00, 114/01, 79/06, 141/06, 146/08, 38/09, 153/09, 143/12, 152/14). Prema tom zakonu, sve kad Thompson i ne bi mogao biti vlasnik spomenute nekretnine, kao njen višegodišnji posjednik ne smije bez odgovarajuće sudske odluke od nikoga biti ometan u njenom korištenju. Pristanak odvjetnice Jadranke Sloković da svojim mišljenjem pokuša opravdati protuzakoniti postupak novinarke Danke Derifaj i uredništva RTL-a u konfliktu s Markom Perkovićem Thompsonom nije nikakvo iznenađenje ako znamo njen ideološki background – bivše jugoslavenske javne tužiteljice i članice Komunističke partije od mladenačkih dana. (vidi privitak: iz partijskog dosjea Jadranke Sloković Glumac – HDA, signatura 1220, CK SKH, Kadrovska komisija, dosjei članova)

Jadranke Sloković je inače životna i profesionalna partnerica još poznatijeg jugoslavenskog javnog tužitelja Čede Prodanovića, dužnosnika Komunističke partije i „rezervnog oficira bezbednosti“. (vidi privitak: iz partijskog dosjea Čede Prodanovića – HDA, signatura 1220, CK SKH, Kadrovska komisija, dosjei članova). Zapravo, gledajući s općeg društvenog stajališta u cijelom slučaju najviše zabrinjava odnos hrvatske podružnice njemačkog medijskog koncerna RTL prema protuzakonitom i ideološki motiviranom ponašanju njegovih novinara i urednika!

Očekivali smo nakon propasti jednopartijske komunističke Jugoslavije i stvaranja samostalne i demokratske hrvatske države, a zbog deficita demokratskih standarda u raznim područjima društvenog života, posebnu pomoć sa Zapada u profesionalnom i demokratskom razvoju medijske scene u Hrvatskoj. Na žalost, kad je u pitanju novinarski profesionalizam i objektivnost izvještavanja zasnovana na činjenicama, sve češće imamo razloga posumnjati da smo bili u zabludi.

Bože Vukušić, https://www.facebook.com/Bo%C5%BEe-Vuku%C5%A1i%C4%87-106855897725612/

Povezane objave

Ministar Marić ‘dila’ povjerljive informacije sa svojim prijateljem

hrvatski-fokus

Agrokor doveden u insolventnost dugom koji je ugovorio stečajni upravitelj Ramljak

hrvatski-fokus

Bomba na Bosporu

HF

Ucjene, pritisci na cijepljenje, diskriminatorni poticaji, medijska propaganda, cenzuru, etiketiranje, diskriminacija, segregacija…

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više