Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Malo djece uči hrvatski jezik

Hoće li ijedan prvašić Hrvat iz Srbije dospjeti do dvorišta DSHV-a i do otvorenih vrata HNV-a?

 

U dvorištu Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice organiziran je prijam ovogodišnjih prvašića u škole u Republici Srbiji s nastavom na hrvatskom jeziku. Njih je 25, a škole su: “Matko Vuković” iz Subotice (16 učenika), “Vladimir Nazor” iz Đurđina  (4 učenika), “Matija Gubec” iz Donjeg Tavankuta (3 učenika), “Ivan Milutinović” iz Subotice  i “Ivan Milutinović” iz Male Bosne (po 1 učenik)!

Tom prigodom predsjednica HNV-a je prvašićima rekla: “Dobrodošli u Hrvatsko nacionalno vijeće. Dobrodošli među svoje! “Među svojima” je bio slogan naše ovogodišnje kampanje za upis, a kroz narednih osam godina sigurna sam da ćete se u njega i uvjeriti. Čestitam vam na odluci da postanete dio naše sada već velike obitelji. Iza nas je 20 godina iskustva nastave na hrvatskom jeziku i vi sada imate privilegij da mi više nismo na početcima. Veliki sustav podrške je oko nas: Republika Hrvatska osigurava nam kadrove u nastavi na hrvatskom jeziku, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i veleposlanstvo Republike Hrvatske će podržati brojne projekte u kojima ćete i vi sudjelovati, županije Republike Hrvatske pomoći će da udžbenike dobijete na dar, općine i gradovi Republike Hrvatske osigurat će vam prijevoz od kuće do škole, “Hrvatska riječ” će vas darivati kao što je i danas donijela darove, Udruga “Naša djeca” će vam organizirati brojne izlete, ekskurzije i ljetovanja, u dvorištu DSHV-a ćete često boraviti, vrata HNV-a će vam stalno biti otvorena, a Margareta i Nataša uvijek na usluzi. Toplina i zajedništvo koju ćete dobiti u hrvatskim odjelima moći će se mjeriti samo uspomenama, i svaki vaš uspjeh bit će uspjeh i cijele zajednice!

Učite, budite tu… blizu smo! Još jednom dobro došli među svoje, sretno vam bilo i čestitam! – završila je svoj govor Jasna, a prvaši su dobili komplet udžbenika, poklon bon u vrijednosti od 10.000,00 dinara, kao i paketiće od Udruge “Naša djeca”.

“Najzaslužniji” za ovaj “uspjeh” odmah se pohvalio na svom twitteru (nebuloznim pamfletom): “Za šačicu “bunjevačkih Hrvata” iz Subotice (na čelu s Tomislavom Žigmanovim i Jasnom Vojnić),  koja za ogroman novac već 20 godina “hrabri roditelje Hrvate u Republici Srbiji i osigurava pogodnosti za obrazovanje hrvatske djece u Republici Srbiji”, je veliki uspjeh što se poslije 20 godina u prvi razred nastave na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji upisalo 25-tero bunjevačke djece iz donjotavankutskog trokuta (Subotica i okolica)!!!

Budite tu, blizu smo, dobro došli među svoje!” – kaže Jasna svojim Bunjevčićima, a djeca 57.900 Hrvata u Srbiji daleko od Subotice mogu samo sanjati i plakati za onim što će ovih 25 malih “bunjevačkih Hrvata” iz Subotice i okolice dobiti za osam godina (i jo četiri godine poslije toga, plus stipendije za studije, uglavnom u Zagrebu ili Osijeku), a od silnog novca koji pripada svoj hrvatskoj djeci u Republici Srbiji!!!

Može li se dogoditi čudo da u bilo kojoj školi u Vojvodini (Srbiji) jedan jedini prvašić Hrvat (kao u OŠ “Ivan Milutinović” iz Male Bosne) bude privilegiran kao ova djeca čiji su roditelji “bunjevački Hrvati”?!?

Hoće li se ikada angažirati Republika Hrvatska u osiguranju kadrova u nastavi na hrvatskom jeziku, hoće li Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i veleposlanstvo Republike Hrvatske podržati jedan projekt u kojem će sudjelovati županije Republike Hrvatske, općine i gradovi Republike Hrvatske da jednom jedinom malom Hrvatu iz Srbije osiguraju prijevoz od kuće do škole, da mu “Hrvatska riječ” donosi darove, a Udruga “Naša djeca” organizira brojne izlete, ekskurzije i ljetovanja?!

Čija su djeca Udruge “Naša djeca”?!

Hoće li jedan prvašić Hrvat iz Srbije dospjeti do dvorišta DSHV-a i do otvorenih vrata HNV-a, a neka Margareta ili Nataša mu uvijek biti na usluzi?! 

Zar je to nemoguće niti poslije 20 godina i stotine utrošenih milijuna dinara, kuna ili eura u jedan jedini razred svake godine bunjevačke djece iz donjotavankutskog trokuta?!

A najtragičnije po Hrvate u Republici Srbiji je to što za taj ogroman novac ova šačica “bunjevačkih Hrvata” svake godine odškoluje taj jedan razred “bunjevačkih Hrata” od kojih onda preko noći nastaju Bunjevci, kao što su Petar Kuntić, Suzana Kujundžić i mnogi drugi !!!

Dokle tako?!

Miroslav Cakić

Povezane objave

Hrvati iz sela Rvatska na sjeveru Kosova

hrvatski-fokus

Umro slovački kroatist Jan Jankovič

hrvatski-fokus

Miljenko Mika Grgić – stoljeće vinarske legende

hrvatski-fokus

Uključiti i iseljene Hrvate i iz BiH

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više