Hrvatski Fokus
Kultura

Impresivni ciklus Lukše Peke

Ciklus se definirao 1997. godine kada je i izložen javnosti

 

O značajnom i nadahnutom opusu koga čini niz jakih ciklusu ulja istaknutog hrvatskog likovnog umjetnika iz Dubrovnika, akademskog slikara Lukše Peke, pisalo se često i iznimno afirmativno. Svojim osobenim pristupom stvorio je specifično djelo koje prirodno i logično izranja iz mediteranskog okruženja u kojem živi i stvara. Početkom devedesetih godina Peko je radio na ciklusu „Glava“, u tehnici ulja na platnu, ciklusu obilježenog ratom, užasom, boli, patnjom, smrću, opustošenjem ljudskog dostojanstva, razaranjem ljudskog života. Ciklus se definirao 1997. godine kada je i izložen javnosti. Danas kada se iznova suočimo s nizom ulja iz ovoga ciklusa,neminovno se prisjetimo tih ne tako davnih vremena, borbe, stravičnih uništenja i osjetimo one tako prepoznatlljive drhtaje tijela i duše.

Sveprisutni element krvi, kapljica i mrlja prigušene crvenkaste boje u kojima život otječe u nepovrat, uz glavu, živu, neživu, ispaćenu, smrtnu, ključni je element svim slikama. Život koji prestaje, život koji visi na niti, izgubljen život, život posljednjeg pogleda umirućega, kraj svjetla. Životi u ratnim katastrofama neprekidno su izloženi pogibelji, strahu, svakodnevnom užasu, iščekivanju svršetka, vidljivo i prepoznatljivo na svakoj glavi žrtve, u svakoj gesti lica. Ciklus „Glava“ Lukše Peke izvanredan je doprinos angažiranoj anti ratnoj umjetnosti i općenito tome ljudskom stavu, koji će unatoč brojnim današnjim i prošlim ratovima ipak jednoga dana prevladati u cjelini. Ciklus „Glava“ Lukše Peke, likovno je djelo iznimno dojmljivo, snažnog slikarskoga izričaja.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Zamjena

HF

Zbirka rizarija i rezbarija

hrvatski-fokus

Korijensko pisanje

HF

Pripadam trećoj generaciji slikara u obitelji

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više