Hrvatski Fokus
Povijest

Dalmatinci ranoga baroka u drami “Ljubovnici”

Razgovor između sluškinje Anke i gospodarice Lukrecije

 

Drama “Ljubovnici” zasigurno je napisana od Korčulanina jer se radi o štokavsko ikavskom dijalektu bliskom hvarskoj čakavici. Tu se nalazi kao likovi starac, mladić i doktor. Starac je kao tutor ipak protiv volje prisiljen dati Lukreciju mladiću, a lik doktora sa obiljem latinskih fraza postaje dosadan i razbija dinamično osmišljenu radnju. Petar Karlić koji je otkrio dramu “Ljubovnici” 1917. godine u Kraljevskom zemaljskom arhivu u Zagrebu pripisao je to djelo Marinu Držiću, koji je očito uzor autoru. Ali citat iz “Alčina” Junija (Džona) Palmotića izvedenoga 1647. upućuje ispravno Petra Kolendića na Kanavelića kao mogućeg autora. Tada bi lik starca imao i dozu autoironije ( sa 69 godina Kanavelić ženi curu od 19 ljeta). I to što je djelo bilo u zbirci Fanfagna Garagnin u Trogiru također upućuje na Kanavelića koji je tamo boravio.

Izvrsno poznavanje latinskoga, kao i pravnički izrazi navodili bi vodu na tu tezu, svakako da je autor Korčulanin iz 17. stoljeća tkogod bio. Zanimljivo da je i djelo Hvaranina Martina Benetovića “Hvarkinja” sa sličnom tematikom također otkriveno u Trogiru. I tu se nalazi zaljubljeni starac i osuda brakova sa mladicama. Lik Intrigalo je nalik Držićevom “Pometu”, on je graditelj i os radnje. Glumi slabo poznavanje latinskoga, šaljivac je i izraziti materijalist. Pogledajmo kao autor kroz razgovor sluškinje Anke i gospodarice Lukrecije.

L: Zaisto Anka, kad ja zamislim odati (ne u!) se uhiti me groznica, jer ne mogu pomisliti uzet gospodara vrhu mene.

A: Niti je tebi samoj tako, gospoje Lukrecija, ni stanja, ni života. Tribuje svakako da se odaš, a sma znaš koliko politarića (poletaraca) okolo tebe; ne može se zaisto nego jedan dan steći kojigodi glas kojega se nećeš otresti.

L: To vele dobro i znam i vidim. Ma na uzmi! Koga ćeš vazesti? Ja ne nahodim ki bi za me bio.

A: Jest dosta vridnih galantih mladić, možeš izabrat jednoga po jednoga i uzet koga ti sama zamisliš.

L: Tako je! Da li obilnost mene ubogu čini; ja ne nahodim vragutoga na proposit.

A: Što bi rekla od Šime Oštrobradovića?

L: Veramente (istinski) jeste suđet (subjekt) u njemu! Neki bi mi sve na karte izigra.

A: Da Ive Makarulić? Bi li ti ugodan bio?

  1. Dakako! Neka me drži u kuhinju, a on neka čini amor i spi u mojoj kamari sa onima kojih znaš (prostitutkama?).

A: Da Miho Lojarić kakav ti se čini?
L: To oni pijanac? Popio bi mi u osam dan svu moju intradu (prihod), a vraga bi izio sa družinom.

A: Da Đoreta Kramarević?

L: Oni u okrpljenim haljinam, veramente si (zaistinski da)? A ko bi ga uzeo? Ne bi mu dali ni divojku, fantastik je.

A: Da Bernardo Bolina?

L: Si ben (Kako da ne)! I Radovanovića tovar (magarac) sve jednako.

A: Da Maroj Sušeta?

L: Oni što se nigdar ne umije, nego nosi obraz koliko Jejupak (Egipćanin, tj. Rom) i ruke kako dastroksa (ugljen za roštilj) što se pari u ognjištu. Gnjusičina je!

A: Da Luka Pinjokatica? (prvo sam mislio da je razrok tj. pinocchio, tada sam našao da je to sicilijanski kolač “pignoccata, pignolata, pagnucatta” od karameliziranoga meda, tijesta, sjemenaka pinije i (ili) badema).

L: Oh, oh, domislila si se, ako ne umi sa ljudima govoriti nego biži od čeljadi koliko od zle sriće, a sve dotura sa bikaroci! (nositi sa dvokotačem robu znači vjerojatno biti škrt za platiti slugu ili nosača što je na podsmijeh?). Zanimljiv je i ovaj dijalog starca i intrigala (intriganta, spletkara).

S: O che infelicita di questo secolo (o kojega li nesretnoga stoljeća)! To li se i ljubav na dinar dan današnji kupuje? Nije ovoga bilo u moje doba, nego se ljubav doticala gledajući, dvoreći i kantajući (pjevajući).

I: Ovo je gosparu, alla moderna: bez pinez (novaca) ništa!

I spominajnje riječi gospar upućuje da je autor blizak Dubrovčanima.

Teo Trostmann

Povezane objave

Dubrovčani u španjolskoj službi

hrvatski-fokus

Mladoturci u Rijeci 1909. godine

HF

Borio se protiv genocida nad Armencima

HF

Deset razloga zašto Ustaški pokret nije bio fašistički!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više