Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Američka vlada će ostati bez novca za plaćanje računa!?

Predstavnički dom SAD-a sljedeći će tjedan glasovati o povećanju gornje granice nacionalnog duga od 28 bilijuna dolara

 

Američka ministrica financija Janet Yellen ponovila je svoj poziv Kongresu da podigne ili obustavi gornju granicu duga SAD-a, rekavši da će vlada inače ostati bez novca za plaćanje računa negdje u listopadu. Pišući u izdanju Wall Street Journala, Yellen je rekla da je “snažan konsenzus među ekonomistima i službenicima riznice obje strane da bi neuspjeh u povećanju granice duga proizveo opću ekonomsku katastrofu”. Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država sljedeći će tjedan glasovati o povećanju gornje granice nacionalnog duga od 28 bilijuna dolara usred sukoba između demokrata i republikanaca koji još uvijek prijeti da će zemlju sljedećeg mjeseca poslati u zaostatak u plaćanju.

Janet Yellen kazala je kako će Ministarstvo financija sljedeći tjedan započeti s posebnim mjerama kako bi se izbjeglo kršenje ograničenja duga SAD-a jer dvogodišnja suspenzija gornje granice prestaje, apelirajući na zakonodavce da djeluju “što je prije moguće” kako bi spriječili neplaćanje.

Postoje scenariji u kojima bi Ministarstvo financija moglo iscrpiti svoje posebne mjere i ostati bez novca “ubrzo nakon što se Kongres vrati s stanke”, rekla je Yellen u pismu zastupnicima. Rekla je kako se očekuje da će se gotovina i takve mjere 1. listopada smanjiti za 150 milijardi dolara “zbog velikih obveznih plaćanja”.

Yellenovo upozorenje hitnije je nego izvješće Kongresnog proračunskog ureda u kojem se kaže da američki zastupnici vjerojatno imaju rok do listopada ili studenog povećati ili obustaviti ograničenje duga. Rekla je da Ministarstvo financija ne može dati vlastitu konkretnu procjenu koliko bi trajale takozvane izvanredne mjere usred “povećane neizvjesnosti” oko plaćanja i primitaka tijekom endemije koronavirusa. U pismu je najavljeno da će Riznica početi poduzimati posebne korake od obustave prodaje državnih vrijednosnica i vrijednosnih papira serije lokalnih samouprava od 30. srpnja. Dodatne “izvanredne mjere” počele su 2. kolovoza.

Tajnica za tisak Bijele kuće Jennifer Psaki, upitana za pismo tijekom brifinga za novinare, umanjila je razvoj događaja. “Nije neobično, iako se nazivaju izvanrednim mjerama, da tajnici riznice predstave Capitol Hillu korake koje će poduzeti, iako se to vodi na Capitol Hillu”, rekla je. “Očekujemo da će Kongres odmah djelovati kako bi povećao ili obustavio ograničenje duga i zaštitio punu vjeru i kredit Sjedinjenih Država”, dodala je. Nejasno je, međutim, kako će i kada Kongres ovaj put povećati ili obustaviti ograničenje, s obzirom na to da demokrati imaju tanku većinu u oba doma i da većina republikanaca vjerojatno ne će surađivati. Demokrati će možda moći sami podići granicu, bilo unutar ili odvojeno od većeg paketa ove jeseni koji će donijeti velik dio ekonomskog programa predsjednika Joea Bidena u iznosu od 4 bilijuna dolara kroz proces poznat kao pomirenje proračuna, ali to se i dalje suočava s političkim preprekama, a vrijeme je nesigurno. “Pobrinut ćemo se da naša država plaća svoje račune, bilo uz podršku republikanaca ili isključivo s demokratima, jer smo, u osnovi, nacija koja ispunjava svoja obećanja”, rekla je čelnica većine Predstavničkog doma Steny Hoyer u izjavi odgovarajući na Yellenovu obavijest u petak. “Ograničenje duga je postalo norma kada republikanci nisu na vlasti”, rekla je Hoyer.

Ograničenje duga, odnosno ukupni dug koji Riznica može izdati javnosti i drugim državnim agencijama, bio je na dvogodišnjem zadržavanju koje je isteklo 31. srpnja. Neispunjavanje obveza plaćanja “nanijelo bi nepopravljivu štetu američkom gospodarstvu i životima svih Amerikanaca”, rekla je Yellen u pismu. “Čak je i prijetnja neispunjavanjem tih obveza u prošlosti nanijela štetne učinke, uključujući jedino sniženje kreditnog rejtinga u povijesti nacije u 2011.” Te godine prinosi na obveznice su porasli, a S&P Global Ratings snizio je nacionalni rejting AAA nakon što su se republikanski zastupnici u početku opirali nagonu tadašnjeg predsjednika Baracka Obame da podigne gornju granicu duga. (v.h.)

Povezane objave

“Mi Cigani meraklije, ne možemo bez Srbije”

HF

Zaokupljen proučavanjem okultnog

hrvatski-fokus

Quim Torra protiv španjolskoga kralja

HF

Izbjeglička kriza traži zajednički europski fond

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više