Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

PSP Okoli dovršava utiskivanje plina u skladište

Produžena hladnoća ovog proljeća ispraznili su plinska skladišta u Europi na neočekivano niske razine

 

Jedino hrvatsko skladište plina, plinsko skladište Okoli, u odnosu na europska skladišta solidno je zapunjeno u očekivanju početka ogrjevne sezone u listopadu. Tvrtka agilno radi i na projektu gradnje vršnog skladišta plina u Grubišnom polju.

Produžena hladnoća ovog proljeća, te kao posljedica, neočekivano duga sezona grijanja, ispraznili su plinska skladišta u Europi na neočekivano niske razine. To, doznajemo, nije zaobišlo ni Hrvatsku, koja ipak stoji bolje od europskog prosjeka. U Plinskom skladištu Okoli u ogrjevnoj sezoni 2020./21. ciklus povlačenja završio je 2. travnja, a u skladištu je preostalo samo 21% radnog volumena korisnika, što je rekordno nisko stanje zapunjenosti u proteklih dvadesetak godina, doznajemo iz tvrtke operatora skladišta PSP Okoli. 

Netipično dugo razdoblje hladnoće prilično je ispraznilo skladište iz kojeg su ukupno povučena gotovo 360.000.000 m3 plina, odnosno oko 40.000.000 m3 plina više od prosječne količine za ciklus povlačenja, a koja iznosi oko 320.000.000 m 3 plina. Ciklus utiskivanja novih količina počeo je 3. travnja i još traje a može trajati do 30. rujna, plus-minus 30 dana tekuće skladišne godine. U ponedjeljak 13. rujna radni volumen skladišta zapunjen s oko 84%, a u usporedbi s istim datumom lani, u skladištu je oko 46 mil. m3 plina manje. Na stranici AGSI (Agrigated Gas Storage Facility), koja pokazuje stanje zapunjenosti europskih skladišta vidljivo je da se PSP Okoli zadnjih mjeseci puni kapacitetom od cca. 17-30 GWh dnevno dok je maksimalni kapacitet utiskivanja 42,28 GWh dnevno. 

Početak ogrjevne sezone 

Na naše pitanje hoće li skladište biti puno i spremno za početak ogrjevne sezona 1. listopada, u PSP-u odgovaraju da je danas teško prognozirati točan datum završetka i stanje zapunjenosti skladišta do kraja ovog ciklusa utiskivanja. Osobito s obzirom na najavljeno povlačenje plina iz skladišta u razdoblju od 1. do 15. listopada 2021. „Završetak ciklusa, a i stanje zapunjenosti ponajprije ovise o korisnicima našeg skladišta koji svoje komercijalne usluge prodaju opskrbljivačima i trgovcima plinom.“, kažu u PSP-u. 

Prema podacima AGSI-a trenutna prosječna zapunjenost europskih plinskih skladišta je 70%, s uskladištenih 781.3083 TWh plina. Hrvatskoj gravitirajuća Mađarska ima 81-postotnu zapunjenost svojih velikih skladišta, dok je to u Austriji tek 46%. 

Novo plinsko skladište u Grubišnom Polju

PSP Okoli već duže vrijeme priprema projekt gradnje novog podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, koje će služiti za pokrivanje vršnog opterećenja. Postrojenje vršnog skladišta plina imalo bi volument od 25 do 40 mil. m3 plina i dnevni kapaciteta od 70.000-100.000 m3/h.

Na temelju analiza i rezultata dodatnih istražnih radova, provedenog postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš, ishođene lokacijske dozvole, napravljenih elaborata o rezervama i projekta razrade i eksploatacije ugljikovodika 7. svibnja ove godine od Ministarstva zaštite okoliša i energetike ishođena je dozvola za skladištenje prirodnog plina. Slijedom toga, 7. rujna istom je Ministarstvu podnesen i zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za 2. etapu izgradnje naftno-rudarskog objekta „Podzemno skladište prirodnog plina na eksploatacijskom polju Grubišno Polje“. 

Budući se radi o neiscrpljenom ležištu, nužna prva faza, koja se, u skladu s lokacijskom dozvolom, sastoji od tri etape izgradnje, prije prenamjene ležišta u skladište plina, jest crpljenje plina iz originalnog ležišta. „Crpljenje plina u početnoj fazi provodit će se postojećim dvjema bušotinama, a podneseni zahtjev za izdavanje građevinske dozvole namjenjen je izgradnji plinske stanice za pripremu plina za transport i priključnog plinovoda od bušotine Gr-1z do plinske stanice. U drugoj i konačnoj fazi projekta izradit će se nove radne bušotine i dograditi postojeće nadzemno postrojenje koje će imati funkciju pripreme plina iz transportnog sustava za utiskivanje u skladište, kao i pripremu povučenog plina iz skladišta za transport“, kažu u PSP Okoli.

Nina Domazet, www.energetika-net.com

Povezane objave

U 2023. kontinuirani prijelaz s gotovine na elektronička plaćanja 

hrvatski-fokus

Koliko košta monetarni suverenitet?

HF

Hrvatski kompradori na djelu

HF

Krajnji cilj ove dominacije velikih platformi uvođenje digitalne bankovne valute

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više