Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus predpotopnih mitoloških civilizacija Duška Šibla

Kolaži sami za sebe čine vrlo definiran svijet, logičan i samosvojan, specifičnog kolorizma i izrazite gestualnosti

 

Akademski slikar Duško Šibl već niz godina kontinuirano radi na kompleksnom ciklusu kolaža, karakterističnih vrlo živopisnih boja, iznimnog energetskog naboja (tako se i ovi kolaži skladno nadopunjuju i logično nastavljaju na njegov ciklus ulja i akrila Figure u pokretu), mijenjajući i dopunjujući autorovu temeljnu motiviku, rekli bi okruženje u kojem likovi od izrezanog papira žive i djeluju.

Novi ciklus kolaža, slikar je posvetio scenama iz pakla, točnije motivima pretpotopnih mitoloških civilizacija, u snažnoj crveno crnoj kombinaciji boja, u kojima se ističu čudesni, rogati likovi posve skrivenih, neotkrivenih lica, svi u grču, u užurbanosti, u hitnji, u strahu od kašnjenja. Ritam njihova kretanja posve je isprekidan, slučajan i nenamjeran, ali trajan i bolan, nezaustavljiv i konačan.

Kolaži svakako mogućuju slikaru u pripremi rada na platnima da uz njihovu pomoć lakše i kvalitetnije razrade i oživotvore ideju, motiv, gestu, kretnju. No, Šiblovi kolaži i sami za sebe čine vrlo definiran svijet, logičan i samosvojan, specifičnog kolorizma i izrazite gestualnosti. Svaki kolaž nosi svoju priču, legendu koja pripada samo njemu i čini nisku pripovijesti o figurama u kretanju skrivenih lica.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Nove oči

hrvatski-fokus

Kotač vremena Jelene Remetin

HF

Čovjek i brod, ciklus Ive Kajzera

hrvatski-fokus

Damir Mijakovac – umjetnički fotograf iz Knina

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više