Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Hrvati Bunjevci bez hrvatskih obilježja

Podsjećanje na hrvatski vrtić Marija Petković – Sunčica otprije dva desetljeća

 

Na portalu Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice 27. rujna 2021. godine objavljen je slijedeći tekst: U Velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ u Subotici je održan, 25. rujna, XIV. festival dječjeg stvaralaštva „Dužijanca malenih“. Festivalu je u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji prisustvovala članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Margareta Uršal.

„Četrnaesti put organizirati ovakvu manifestaciju, okupiti ovoliki broj djece je odista izniman uspjeh. Kroz ovakve i slične manifestacije čuva se kultura, običaji baština i nasljeđe Hrvata Bunjevaca na ovim prostorima, a ovo je događaj koji osim igre, zabave i druženja ima i dodatnu vrijednost, a to je ne zaboraviti, čuvati i njegovati ono nasljeđeno od svojih predaka. Hrvatsko nacionalno vijeće će uvijek podržati ovakve manifestacije jer je naše opredjeljenje i interes hrvatske zajednice ulagati u djecu. To su i organizatori ove manifestacije odavno prepoznali jer provode s djecom i mladima najrazličitije programe i ulažu u njih, svoju budućnost, ali i budućnost hrvatske zajednice na ovim prostorima.”, izjavila je Uršal.

U prvom dijelu manifestacije djeca su tijekom dana sudjelovala u tematskim zabavno-edukacijskim igrama koje su za cilj imale upoznavanje običaja dužijance, a u večernjim satima uslijedio je koncert na kojem su sudjelovali Dječji Subotički tamburaški orkestar, Kulturno umjetničko društvo „Vuk Karadžić“ iz Temerina i HKC „Bunjevačko kolo“.

Odista izniman uspjeh i sve bi još možda bilo sasvim lijepo da je na ovoj manifestaciji Hrvata Bunjevaca (i nekih drugih) u dvorani HKC „Bunjevačko kolo“ bilo bar jedno jedino hrvatsko obilježje!!!

Što je s zastavom hrvatske nacionalne zajednice zakonom odobrene na ovakvim manifestacijama?! Male Hrvate Bunjevce očigledno treba od malena odvikavati od nje! (vidjeti galeriju fotografija na: https://hnv.org.rs/vijest/odrzan-xiv-festival-djecjeg-stvaralastva-%E2%80%9Eduzijanca-malenih-u-subotici/542/ )

U isto vrijeme glavni Hrvat Bunjevac veliča još jednu inicijativu koja se odnosi na još mlađe Hrvate Bunjevce: „Prije 20 godina, 18. rujna 2001., otvoren je prvi vrtić na hrvatskom jeziku u Srbiji – vrtić Marija Petković – Sunčica…“

„Više nego uspješna inicijativa“ naziva se to što je za 20 godina svake godine u prosjeku trinaest i pol (točno 13,55) mališana pripremljeno za školu, a svi su (sasvim slučajno!?) Hrvati Bunjevci iz Subotice i okolice! Što je s djecom iz cijele Srbije koja su samo Hrati?!

Miroslav Cakić

Povezane objave

Ivo Martinović izabran za predsjednika

hrvatski-fokus

Žigmanov nijednom riječju nije pokušao zaštititi Marka Kljajića i Branimira Miroslava Cakića

hrvatski-fokus

Nova hrvatska udruga u Beogradu

HF

ISELJAVANJE – Kad uhljebi marširaju

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više