Hrvatski Fokus
Kultura

Koncert Zagrebačke filharmonije u Lisinskom

Na programu će se naći 4. simfonija u c-molu, Tragična Franza Schuberta, Why not, za orkestar Dalibora Bukvića i 4. simfonija u d-molu, op. 120 Roberta Schumanna

 

U sklopu Crvenog ciklusa, Zagrebačka filharmonija će održati koncert ovog petka, 1. listopada 2021. s početkom u 19:30 u Koncertnoj Dvorani Vatroslava Lisinskog.

Na programu će se naći 4. simfonija u c-molu, Tragična Franza Schuberta, Why not, za orkestar Dalibora Bukvića i 4. simfonija u d-molu, op. 120 Roberta Schumanna. Programom će ravnati Leopold Hager, austrijski dirigent osobito poznat i cijenjen po interpretacijama djela Mozarta, Haydna i Beethovena. Maestro Hager dugogodišnji je suradnik i aktualni gost-dirigent Zagrebačke filharmonije.

Četvrta simfonija u C-molu, dovršena je u travnju 1816. godine, godinu dana nakon njegove treće simfonije. Javno je premijerno izvedena 1849. u Leipzigu, više od dvadeset desetljeća nakon Schubertove smrti.

 Why not, za orkestar, djelo nastalo 2012. kao narudžba Zagrebačke filharmonije. Majstorski orkestrirana partitura skladbe Why not nameće reference na tradiciju velikih koncerata za orkestar te nastoji maksimalno iskoristiti zvukovnu i izražajnu ‘moć’ velikoga simfonijskog orkestra.

4. simfonija u d-molu, op.120 prvi je put dovršena 1841. godine. Opsežno revidirana, skladba je, zbog mnogih međupoveznica između stavaka, nazvana Simfonijska fantazija, dok je u prvom tiskanom izdanju naslovljena Introdukcija, allegro, romanca, scherzo i finale u jednom stavku. Tim nezgrapnim naslovom Schumann je želio istaknuti novi pristup glazbenoj formi, u kojoj je više glazbenih raspoloženja ili stavaka povezano pod jedan, cjeloviti i zajednički formalni luk.

Prije koncerta s početkom u 19:00 sati, u predvorju Velike dvorane ne propustite predkoncertni razgovor – upoznajte dirigente, soliste i članove Zagrebačke filharmonije i poslušajte što Vam oni imaju za reći o svom iskustvu glazbe s kojom i za koju žive.

Anđelka Felja

Povezane objave

U tehnici akrila i ugljena na platnu

HF

Srce da nas vodi ponosita stijega

HF

Mnoštvo simbola u opusu Petera Weisza

hrvatski-fokus

Doba napretka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više