Hrvatski Fokus
Kultura

One nisu stale

Izložba Maje Prgomet u Fotoklubu Split

 

U Galeriji fotografije Fotokluba Split u petak, 1. listopada 2021. izložbom „One nisu stale“ predstavlja se poznata splitska fotografkinja Maja Prgomet. Izložba je dio projekta ‘Tragovi’, kojega provodi Udruga Capera, kroz mjesec listopad s ciljem informiranja o prevenciji i važnosti prevencije te s ciljem destigmatiziranja žena oboljelih i liječenih od karcinoma.

Kako Casperice kažu – Život naime, nakon dijagnoze, unatoč učestalom mišljenju, ne staje. Istina jest da poprima drugačiji oblik, no nikako se ne zaustavlja. Žena ne prestaje biti ženom i ne gubi svoju bit dijagnozom, bolest ne preuzima cijeli njezin život, nego postaje njegov sastavni dio.

Izložba „One nisu stale“ obuhvaća 17 fotografija žena liječenih od karcinoma koje su hrabro stale ispred objektiva poznate fotografkinje Maje Prgomet i odlučile svojim tijelima ispričati vlastitu priču o borbi za život.

Kako ističe Ana Žanko, kustosica izložbe, „One nisu stale“ nije ciklus o bolesti, o dijagnozi, o strahu, više od toga to je fotografska priča koja svjedoči o hrabrosti, neustrašivosti i dostojanstvu žena koje ne pristaju biti svedene na dijagnozu, na broj i rubriku u statističkom izvještaju i koje odbijaju biti nevidljive, negdje na marginama društva, samo zato jer njihova tijela možda ne udovoljavaju nečijem kriteriju ljepote.

Radeći na ciklusu fotografija žena liječenih od karcinoma autorica vizualno transliterira životnu bitku ženskog tijela, naglašavajući istovremeno i njegovu krhkost i ranjivost, ali i hrabrost i snagu odupiranja dijagnozi ili dijagnozama. Usprkos brojnim nastojanjima, medijskim kampanjama i javnom dijalogu o uzrocima, rizicima i posljedicama karcinoma, žene su, kao i u brojnim drugim iznimno važnim pitanjima, u Hrvatskoj često prepuštene same sebi i podršci uskog kruga ljudi. Žensko je zdravlje, pogotovo reproduktivno zdravlje, tabu, tema za koju se društvo osjeća najsigurnije prešutjeti. Žensko tijelo ispunjeno ožiljcima postaje stigma, nešto što bismo radije previdjeli, s čime se ne bismo htjeli suočiti.

Fotografirajući ranjena, umorna, ali nepobjediva ženska tijela, Maja Prgomet ovim ciklusom odaje hommage ženama svijeta, njihovoj snazi i upornosti, njihovim tijelima koja, nesavršena, nedotjerana, možda i nepotpuna, postaju simbol ženstva. Živeći u društvu spektakla, naša se vizualnost svela na traženje i očekivanje savršenstva proklamiranog silnicama društvenih mreža, Facebook i Instagram kulture koja je više no ikad usredotočena na perfekciju ženskog tijela. Ciklusom portreta Maja Prgomet savršenstvo ženskog tijela pronalazi u nesavršenstvu, u ogoljavanju stvarnog ženstva koje živi i bori se ovdje i sada i svaki dan, a koje je puno hrabrije i snažnije od skupljanja lajkova na društvenim mrežama. Krajnjim minimalizmom i pročišćenosti fotografskog izraza, Prgomet uspijeva ne uplesti se u zamku patetike te nenametljivo i iskreno svjedočiti sudbine tijela i lica ispred i iza objektiva.

„Predstaviti ovakav projekt uobičajenim jezikom uistinu je jako teško, neizvedivo. Izložba fotografija u nijednom trenutku nije bila papirnati projekt, nego intimno otkrivanje i dijeljenje rana, fizičkih i psihičkih. Tako ni izvedba, planiranje i u konačnici fotografije ne mogu biti ništa drugo do stvaranje traga za kojega se nadamo da će biti snaga i inspiracija oboljelim ženama, a društvu poruka da tragovi skalpela na našim tijelima nisu jedino što nas definira.

Šestomjesečno druženje s autoricom Majom Prgomet, njenom suradnicom Nemi Tesla i našim predivnim modelima, rezultirali su sa 17 fotografija, prijateljstvima, i s jako puno smijeha, šale i ponosa“, kazala je Sonja Grgat iz Udruge Caspera. 

Izložba ostaje otvorena do 23. listopada 2021.

Nives Matijević

Povezane objave

Berač tišine

HF

Armenske elegije Hranta Aleksjanjana

HF

Nestašni vjetar

HF

Sedmi hrvatski trijenale grafike

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više