Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Želite li sudjelovati u izradi prvog hrvatskog satelita?

Projekt Perun I. je spreman za ostvarivanje. Pridružite se!

 

Dosegnuti zvijezde oduvijek je bio iskonski poticaj mašte ljudima, a najstariji zapis tog stremljenja je mit o Dedalu i Ikaru. Prošlo je dosta vremena od tada, ali tek sada na vidiku je ostvarenje mašte – svijet je krenuo u tom smjeru. Hrvatska kasni i teško da još ima zemalja koje nisu dobile ulaznicu u klub osvajača svemira. No, ulaznica je kvadar, dimenzija 20 × 10  × 10 cm, tek 2 l stane u njega. 

U organizaciji Jadranske aero-svemirske asocijacije krenulo se u izradu tog kvadra, službeno razvrstanog u nanosatelite, popularnog naziva CubeSat, a naš je naziv Perun I. Brojka pri tome označava prvi od serije koja bi uslijedila, a taj je satelit ulaznica Hrvatske u taj svemirski klub. No, nije samo Perun I potreban, potrebna je i infrastruktura koja će primati informacije s njega, ali i upravljati njime (tvrtka Amphinicy omogućit će korištenje njezinog komunikacijskog modula, najboljeg u svijetu) i zemaljska stanica. U izradu zemaljske stanice se krenulo i bit će smještena u Viškovu pokraj Rijeke (u čijoj izradi sudjeluju tvrtke Interval i Scam-Marine), dok će srce prijama biti u Veleučilištu Algebra u Zagrebu i ujedno će služiti kao centar za širenje znanja za škole i sveučilišta, radi obrazovanja u satelitskoj komunikaciji. 

U izradi Peruna I sudjeluju stručnjaci za satelitsku tehniku iz NASA-e i Airbusa, stručnjaci i znanstvenici za mehatroniku s naših fakulteta, učenici tehničkih škola i studenti. Zbog toga Perun I nije samo ulaznica za svemirski klub, već i objekt namijenjen obrazovanja u praktičnoj svemirskoj tehnici.

Sam Perun I imat će zadatak snimanja Hrvatske s visine oko 550 km i svakodnevno će šest puta prelaziti Hrvatsku: triput danju i triput noću. Iako se naoko čini da je to jednostavan zadatak, za postignuti tu svrhu potreban je iznimno složen razvoj: kamera za svemirske uvjete, sustavi stabilizacije satelita (pri lansiranju se on nekontrolirano okreće), za održavanje smjera kamere prema Zemlji, za opskrbu energijom i za komunikaciju sa zemaljskom stanicom i računalo koje sve to koordinira. Povrh svega, sve to zajedno mora izdržati velika naprezanja pri lansiranju, ali i uvjete u svemiru (npr. promjene temperatura od -40 do 80 °C u razmjerno kratkom vremenu). Upravo se sve to zato i naziva vrhunskom interdisciplinarnom tehnikom i ima neprocjenjivu ulogu u odgajanju mladih naraštaja.

Komponente Peruna I morat će se kupiti, barem veći dio. Strukturu i okvir koji je kućište komponenti izradit će tvrtka Scam-Marine, a sustav za pohranu energije i njegovu kontrolu izradit će se u Centru svemirske i inovativne tehnologije (CSIT) u Sisku. Premda će se ostale komponente morati kupiti, radi se i na inženjerskom modelu Perun I koji ima sve komponente, ali neprimjerene za svemir. Inženjerski model ima nisku cijenu i njegova velika vrijednost je u učenju povezanosti i programiranju rada komponenti. Ujedno ima važnu ulogu u razumijevanju rada satelita, prije svega za đake i studente. Izrada komponenti za inženjerski model, barem za veći dio, bit će zadatak za studente u okviru njihovog diplomskog rada.

Poseban problem je ispitivanje Peruna na stresne situacije, što će se djelomično provesti na Institutu Ruđer Bošković i na Veleučilištu u Bečkom Novom Mjestu (FHWN), na Odjelu astronautike. Ispitivanje sustava kontrole rada Peruna I je isto tako posebni zadatak, što je možda najvažniji dio izrade satelita jer, kao što je jedan iskusni stručnjak za satelite rekao: “U svemiru nema servisnih postaja.

Na kraju dolazi lansiranje i sve što ide uz to. Tu se nema previše izbora i postoje tvrtke koje traže davatelja usluga lansiranja za orbitu za koju je Perun I. namijenjen. Više o samom projektu može se pronaći u animaciji.

Na projektu ima još mnogo poslova koji se još trebaju odraditi, a svi ti poslovi, baš kao i svaka pomoć ili savjeti uvijek su od velike koristi. To se mora naglasiti, budući da bi to bilo od koristi, ne samo za Perun I, već i za okupljanje tima za njegove nasljednike, s još zahtjevnijim misijama.
Uz sav napor koji se ulaže u izradu satelita (npr. izradu inženjerskog modela što u većoj mjeri možemo financirati), za izradu Peruna I potrebna je novčana pomoć u iznosu 3 milijuna kuna, što uključuje i lansiranje. Svakom donacijom u prilog izrade prvog hrvatskog satelita kupujete ulaznica za svemirski klub, to je zajednički pothvat i našeg tima i svih vas. Kao što će se lansiranjem Peruna I imena članova našeg tima biti upisana na toj ulaznici, tako će i svaki donator biti posebno oglašen iz orbite oko Zemlje

B. L., www.energetika-net.com

Povezane objave

Rast javnoga duga u drugom tromjesečju samo predahnuo

HF

Porez na ugljik i program sufinanciranja

HF

Siromaštvo prijeti Hrvatskoj

hrvatski-fokus

Američki ekonomisti očekuju recesiju

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više