Hrvatski Fokus
Kultura

Ante Bakter – slikar vitaliteta

Autor opusa koga čine ciklusi posvećeni Iloku, Slavoniji, krajobrazima, regatama…

 

Slikar Ante Bakter suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor opusa koga čine ciklusi posvećeni Iloku, Slavoniji, krajobrazima, regatama, ulja iznimnog vitaliteta. Izlagao je na niza samostalnih izložbi i nadalje strastveno slika,istražujući svoje omiljene motive,uranjajući sve dublje u njihovu unutarnju strukturu, tražeće izvore dinamike koju prenosi na površinu platna kao elementarno stanje slike, pokret, kretanje, gibanje, naslikano u snažnom, gestualnom kolorističkom izričaju. Doista njegove slike pršte energijom, koja se nesmetano razlijeva u svim pravcima, ostavljajući vidljivi trag boje.

Slikar uvijek spominje Ilok, njegove očaravajuće vedute i vodu, rijeku, moćni Dunav, koji je bio i ostaje rijeka života, rijeka koja spaja ljude. Voda je izvor života, sve živo je vezano uz nju i od nje sve počinje. Naravno Bakter posebni značaj pridaje moru, njegovim različitim pojavnostima i raznolikim vremenima i narogušenim ili idiličnim licima.

Osobno mi se sviđa ciklus plovila u regati, brodovi, nagnuti,napeti,gotovo da svojim cijelim bokom dodiruju zapjenjeno more, klizeći nezaustavljivo prema svome cilju.

Bakter često i rado slika niz hrvatskih gradova i dijelova privlačnih krajolika, bilježeći svoj doživljaj, u jednako burnom koloritu. U opusu Ante Baktera posebice se ističu kompozicije usamljenog drva, iznad uznemirenog mora, kvrgavog i neravnog,ali ne savijenog, još uvijek otpornog i jakog. Osobitost Bakterovog slikarstva jest opipljivi optimizam koji izvire iz svih ciklusa, iz svih poteza kistom, iz svih boja, uz eruptivni  bljesak odabranih boja. Razigranost kolora, nesputanost geste u tretiranju odabranih, slikarski zanimljivih motiva, pozitivizam, ključni su elementi kompleksnog opusa slikara Ante Baktera, slikara vitaliteta.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Bitna obilježja hrvatske jezične posebnosti

HF

Kažu ljudi…

HF

Fragmenti dana i života Željka Bubala

HF

Traganje

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više