Hrvatski Fokus
Religija

Katolički relativizam vodi u apsolutizam

Kakav bi to bio taj papa koji bi dopustio odnosno ustanovio svećenički red žena!?

 

„I ispod Isusova križa bijahu žene, papci se razbježali…“, piše, u svojoj Agori odnosno rubrici mišljenja, u Slobodnoj Dalmaciji od 10. listopada 2021. Ivica Šola. A njegovi papci, aluzija, su zapravo apostoli ili Kristovi učenici koji su se, zaboravlja Šola, tek ili već iz vrta Getsemani, razbježali jer je u vrt grunula gomila ili rulja razbojnika sa toljagama i mačevima da uhvate Isusa. Dok se Isus molio te noći u vrtu učenici su pozaspali. Tko se ne bi i od nas prepao i pobjegao vidjevši tu nazubljenu rulju usred noći, u vrtu? Ipak, jedan od Šolinih papaka (sv. Petar) odsječe uho jednom od sluga svećenika iz Hrama. Žene su slijedile Krista na njegovom križnom putu, tj. nakon osude kod Pilata noseći drvo križa prema Kalvariji, uz istu tu rulju razbojničku i ostali svijet iz Jeruzalema s Ivanom apostolom koji nije izuzet, kod Šole, od onih papaka, ali, naravno bili su podrška Isusu a ne toj svjetini. No, to i nije toliko bitno a i posve opasno, hoću reći opasno zavodljivo, kao što je ono što dovodi u zabludu čitateljstvo kod njegove slijedeće tvrdnje ili, ne daj Bože, njegovog novog nauka oko možebitnog ređenja žena za svećenike i u katoličkoj Crkvi, jer kaže/piše on: “Iako je Ivan Pavao II. uzdigao gotovo na razinu dogme ekskluzivnost muškog svećenstva, ne postoji ni jedan ozbiljan antropološki ili dogmatski razlog, osim tradicije, da žena ne bi mogla pristupiti svećeničkom redu“. A razlog vidi da bi one mogle pristupiti jer povijest svjedoči “ženski element“ koji je toliko obogatio i zadužio Crkvu kroz povijest i kako su u ključnim trenucima bili desna ruka papama za velikih kriza, pa zašto ne bi i danas, kao što su  stajale ispod Isusova križa a papci se razbježali. Ne, nije to ekskluzivnost pape Ivana Pavla II. nego baš samoga Isusa, iako su mu žene, naravno uz najdražeg “papka“ apostola Ivana stajale pod križem. E sad gdje nalazimo tu Isusovu ekskluzivu? Kod večere Gospodnje odnosno Pashalne večere gdje je, u Jeruzalemu, Isus za stolom s dvanaestoricom ustanovio svetu Euharistiju i naredio da to čine njemu na spomen. (Mk 14, 12–21; Lk 22, 7–14. 21–23; Iv 13, 21–30; Mt 26, 20-26).

Evo to je taj antropološki element a ne ginekološki ali bome da dogmatski, jer je njima dao i vlast ispovijedanja grijeha nakon uskrsnuća od mrtvih toj istoj (antropološkoj )skupini apostola, desetorici, jer nije bilo Tome(a Juda je otpao nakon izdaje u Getsemani) taj put kad im reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas. To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.« Gledajte koji ili kakav je to autoritet kad kaže da ih On šalje (a ne ikoju ženu među njima, jer ih i nije bilo tu) njih kao što je Otac poslao Njega. I evo i treće Osobe; Duha Svetoga, jer dahnuvši na njih  kaže im “Primite Duha svetoga“. Ima li većeg autoriteta na Nebu i na zemlji od Presvetog trojstva? Evo, to je čista dogma gospodine Šola koja se dogodila po Pashalnoj večeri i Uskrsnuću u Jeruzalemu. E sad su novo doba, kada kod nas u Saboru mogu biti izglasani deklaracije, čak i zakon (o elektronskim medijima) gdje muško može postati žensko tek iti ako se javno izrazi da se tako osjeća, nitko ga u medijima ne može prozivati, tj. vrijeđati jer se tako osjeća i to je odmah dogma, jer što je zakon nego dogma. To za katolkinje i katolike u Saboru RH prolazi kao da su veći autoritet od Boga Stvoritelja koji stvori muško i žensko kao dva različita spola a ne da jedno od nj9ih može nastati po svom osjećaju ono što po rođenju nije. Tako se događa da će u Njemačkoj po volji  nekih biskupa biti blagoslivljani gay parovi. Nije dobro! Je li tko vidio u prirodi da je stablo oraha postalo jabuka i obratno ili bajam trešnja, jer se to nekome u prirodi svidjelo, pa ako i nije ali može proglasiti: od danas ovaj orah je jabuka te reče svojoj ženi idi mi ubrati jednu jabuku sa onoga stabla! A ona ako odbije, jer ne vidi jabuku, hoće li je ovaj baciti u tamnicu ili pozvati policiju da je privede!?

E sad se mislim, kakav bi bio taj papa koji bi dopustio odnosno ustanovio svećenički red žena, tj. koga bi pozvao na neku večeru da to obavi, kakav križni put i smaknuće bi imao te uskrsnuće da bi dahnuo nešto iz svog tijela prema ženama i u čije ime bi to poslanje naveo? Uzeti ću gospodine Šola da je to bila vaša mala šala na račun „Isusovih papaka“. Ne bum se štel nikada ispovjediti pred nekom ženom ili da joj iz nekakve šale pođem na misu! A rado ću uvijek sa ženama svjedočiti Krista, onoga Krista kojeg nam opisuju evanđelisti uz ova dva događaja: Pashalna večera i susret s učenicima poslije Uskrsnuća. Čak što više isti evanđelisti pišu kako se Krist prvo ukazao Mariji Magdaleni koju šalje da javi njegovim učenicima gdje da ga čekaju da im se pokaže. Da, velika je uloga i značaj žena onda i sada u Crkvi koja je ustanovljena na dan Pedesetnice odnosno silaskom Duha svetoga nad iste apostole- učenike koji su okupljeni na molitvu a s njima je bila i Isusova Majka Marija. Ne zaboravimo da je za biti ili postati svećenik neophodno biti rođen od žene. Pa eto, zar je to malo kad jedna žena može roditi svećenika a i pomoći pri odgoju da doista to i postane.? Biti majka svećenika, zar je manje od biti svećenik?

Nikola Bašić, Vis

Povezane objave

ANTIKRIST ANTE PORTAS: Novi događaji u svjetlu Knjige otkrivenja

HF

Baalov hram u New Yorku i Londonu

HF

Štovanje sv. Vlaha (2)

HF

Božji sud u povijesti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više