Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus Drops Darije Majdak

Niz zanimljivih motiva klizećih kapi na obojanoj površini, s jednom ili više boja, uz motiv velike kapi s nizom malih koje je okružuju

 

Akademska slikarica Darija Majdak, suvremena je hrvatska likovna umjetnica. Izlagala je na nizu uspješnih samostalnih izložbi. Autorica je impozantnog opusa u kome se ističu brojni ciklusi s izrazitim apstraktnim motivima. Vremenom se ta trajna nefigurativna koncepcija mijenjala i doživljavala određene preinake koje su bile rezultat predanih slikarskih istraživanja i kontinuiranog slikanja ove nadahnute umjetnice. Darija je koristila različite formate platna od metarskih do manjih, 30 x 30 cm, kojima se u proteklom vremenu i vratila.

Nakon stanovitog vremena u atelijeru Darije Majdak ukazao se ciklus manjih formata, ulja na platnu (30 x 30), zanimljivog naziva DROPS. Kada god pišem o malom formatu, sjetim se riječi čuvenog hrvatskog slikara Mladena Veže, koji mi je u više navrata rekao “kako je najteže naslikati malu sliku, sliku malog formata“. Ciklus Drops sadrži niz zanimljivih motiva klizećih kapi na obojanoj površini, s jednom ili više boja, uz motiv velike kapi s nizom malih koje je okružuju, sve iznad atraktivne kolorističke kombinacije, ponegdje razigrano  uz više boja a drugdje uz jednu ili dvije dominantne boje koje se prepliću.

Ciklus Drops neprijeporno govori o vitalitetu, o energiji koja pomiče kapi i mijenja ili umanjuje jasnoću znaka u bazi slike. Svaka slika iz ovoga ciklusa ima svoju jedinstvenu priču, svoju specifičnu radnju, sve one pripadaju istom ali su i različite, trenutno svaka u svom kvadrantu, sve živi i sve se kreće i sve je nezaustavljivo. Ciklus Drops Darije Majdak snažno progovara o ograničenjima, o potrebi za nelimitiranim pokretima koracima, idejama.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Volumeni neometanog gibanja Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Izložba u Muzeju seljačkih buna

HF

Postolar i vrag, opera za djecu i mlade

hrvatski-fokus

Slika s motivom iz nove serije “Meduze”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više