Hrvatski Fokus
Religija

Svetkovina sv. Ilara u Mlinima

Ako se budete otvorili svome Bogu i do kraja mu vjerovali, onda će i sv. Ilar biti dobar zagovornik

 

Župa sv. Ilara u Mlinima proslavila je, 21. listopada, svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika. Svečano koncelebrirano misno slavlje s procesijom na sam blagdan predvodio je fra Miljenko Stojić, hrvatski pisac i pjesnik sa Širokog Brijega te vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Župnik don Miljenko Babaić zahvalio je predvoditelju slavlja i suslaviteljima te čestitao svima župni blagdan.

U propovijedi je franjevac Stojić ispričao nekoliko primjera iz života približavajući tako vjernicima važnost življenja vjere. Kazao je i kako su vjernici zahvaljujući brojnim propovijedima o sv. Ilaru, koje su prije u životu mogli čuti, imali prigodu naučiti dosta toga o svecu. Ako se budete otvorili svome Bogu i do kraja mu vjerovali, kazao je, onda će i sv. Ilar biti dobar zagovornik. Govoreći nadalje o životnim vrijednostima poručio je kako možemo imati pred očima ispravni cilj ili se prikloniti struji vremena da nas nosi. Naveo je primjer svoje subraće franjevaca koji su kroz povijest čuvali vjeru u narodu. Upoznao je vjernike i s postupkom koji je pokrenut za proglašenje mučeništva 66 hercegovačkih franjevaca stradalih u Drugom svjetskom ratu. Riječ je o postupku mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« u Širokom Brijegu, a vicepostulator toga postupka je upravo predvoditelj slavlja fra Miljenko Stojić. Spomenuo se i stradalnika na Daksi, ususret obilježavanju njihove obljetnice stradanja. Naveo je i neka svjedočanstva članova obitelji onih koji su u ratnim stradanjima izgubili svoje najbliže i kako su stekli mir kada su na kraju mogli doći do toga da imaju gdje zapaliti svijeću za svoga stradalnika. Ne slušajmo one koji kažu da se okanimo prošlosti i da vjera nije važna, kazao je propovjednik i dodao kako oni nisu nikad razumjeli veličinu sv. Ilara i poruku njegovog života. »Neka uvečer iz naših kuća odzvanja molitva, a ne kakofonija iz raznoraznih medija«, poručio je propovjednik. Dodao je i kako mediji nisu loši nego je opasnost u tome ako se ljudi dopuste njima zavesti.

Na sv. misi su sumisili delegat s ovlastima generalnog vikara don Hrvoje Katušić, delegat s ovlastima pastoralnog vikara don Ante Burić, dekan dekanata Dubrovnik 2 don Ivica Pervan, kao i drugi svećenici iz toga dekanata. Nakon sv. mise slijedila je procesija s Presvetim oko crkve u kojoj su nošeni i barjaci bratovština.

Na blagdan sv. Ilara u župi je bila i večernja sv. misa u 18.00 koju je predvodio konavoski dekan i župnik Župe sv. Nikole u Cavtatu don Mato Karamatić.

Vjernici su se za blagdan nebeskog zaštitnika pripravljali trodnevnicom. Svake večeri slavila se sv. misa s propovijedi, a nakon nje slijedio je prigodni program. Predvoditelji su bili don Nikola Berišić, župnik Brgata i Postranja, mons. Toma Lučić, umirovljeni svećenik Dubrovačke biskupije te franjevac Stojić koji je predvodio sv. misu uočnicu. Kristina Dražeta svjedočila je o inicijativi »40 dana za život«, a dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos priredio je koncert »Dođi, dotakni me, Isuse«. (ika)

Povezane objave

Stepinca radim u glini, nadam se uskoro novoj skulpturi

hrvatski-fokus

Mnogi se pitaju zašto Bog ne intervenira

hrvatski-fokus

Duh Sveti nas pokreće da budemo bolji ljudi

HF

Zavrzlame oko pobačaja

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više