Hrvatski Fokus
Feljtoni

Hrvatski jezikoslovci (2)

Hrvatska književnost

 

Najznačajniji predstavnik srednjevjekovnog  razdoblja svakako je Marko Marulić (1450.-1524.). Njegovo najvažnije djelo je epski spjev “Judita” napisana 1501. U razdoblju renesanse javlja se Marin Držić (1508.-1567.), svestrano nadaren dramski pisac, prvenstveno komediograf sa svojim remek-djelom Dundo Maroje.

Razdoblje reformacije zahvaća Hrvatsku samo periferno, a poznatiji predstavnik te faze je Istranin Matija Vlačić ili Flacius Illyricus, koji se rodi u Labinu 1520 godine, a umro u Frankfurtu 1575.godine.

Književnost baroka obilježava Dubrovčanin Ivan Gundulić (1589.–1638.) epovima “Osman” i “Dubravka”. Od poznatijih književnika toga razdoblja ubrajamo još i Andriju Kačića Miošića (1704.–1760.), Adama Baltazara Krčelića (1715.–1778.), te svakako  učenjaka, filozofa i pisca Ruđera Boškovića (1711.-1787.).

Novija književnost započinje razdobljem ilirizma i književnim krugom okupljenim oko Ljudevita Gaja (1809.-1872.). Kao pisci poetski vrjednijih djela istakli su se Ivan Mažuranić (1814.-1890.) svojom poemom “Smrt Smail-age Čengića” i dopunom Gundulićeva epa “Osmana”, te Stanko Vraz i Petar Preradović (1818.-1872.).

Godine 1867. osniva se Jugoslavenska (danas Hrvatska) akademija znanosti i umjetnosti, a 1874. i Sveučilište. Centralna je književna ličnost tog vremena August Šenoa (1838.-1881.), koji je u prvom redu tvorac hrvatskog povijesnog i društvenog romana i pripovijetke, ali i književni i kazališni kritičar, feljtonist, pjesnik i dramatičar, te urednik književnog časopisa “Vijenac”.

Razdoblje realizma počinje nakon Šenoine smrti. Veliki pjesnik ovog razdoblja je Silvije Strahimir Kranjčević (1865.-1908.), koji je u nekoliko svojih najboljih pjesama dao najzreliji poetski dokument svog vremena, djelujući svojom poezijom na mnoge pjesnike 20 stoljeća.

Njegova pjesma Moj dom izražava duboku patnju zbog izbivanja iz Domovine:

Ja domovinu imam;

tek u srcu je nosim,
I brda joj i dol;
Gdje raj da ovaj prostrem,

uzalud svijet prosim,
I… gutam svoju bol!

Ostali književnici djeluju pretežito na regionalnoj osnovi, pa se tako izdvajaju:

Eugen Kumičić (1850.-1904.), pisac Istre, Zagreba i hrvatske prošlosti; Začuđeni svatovi

Ante Kovačić (1854.-1889.), pisac Hrvatskog zagorja i oštar kritičar zagrebačkih prilika, čije je djelo “U registraturi” najvrjednije djelo hrvatskog realizma.

iz Hrvatskog zagorja je i Ksaver Šandor Gjalski (1854.-1935.)

Vjenceslav Novak (1859.-1905.) u svojim je djelima opisivao Zagreb i Prag, ali i propadajuće senjske patricije (“Posljednji Stipančići”).

slavonsku ravnicu i šumu opisivao je Josip Kozarac (1858.-1906.).

Hrvatska Moderna obilježena je preobražajem u vrijeme još uvijek neriješenih minimalnih političkih u

Dragutin Domjanić (1875.-1933.),

Vladimir Vidrić (1875.-1909.).

Ivo Vojnović,

Josip Kosor,

Janko Polić Kamov,

Antun Gustav Matoš (1873.-1914.).

Tijekom ratnog vihora na hrvatsku književnu scenu stupa nova generacija književnika, koji predvode razdoblje hrvatske suvremene književnosti. Radi se o velikim imenima hrvatske književnosti:

Miroslav Krleža,

Tin Ujević (1891.-1955.),

Antun Branko Šimić (1898.-1925.),

Gustav Krklec,

Dobriša Cesarić,

Dragutin Tadijanović,

Ivan Goran Kovačić,

Vjekoslav Kaleb,

Ranko Marinković,

Petar Šegedin.

I što reći srpskim znanstvenicima nakon ovih dokaza o postojanju Hrvata i hrvatskog jezika još od 11 stoljeća? Podčinili su se mitomanskoj velikosrpskoj ideologiji i time si onemogućili znanstveni pristup i znanstveno  promišljanje.

A gdje su bili Srbi u to vrijeme?

Razvoj srpskog jezika

Po srpskim izvorima Slaveni su naselili prostor između Istočnog rimskog carstva i Zapadnog rimskog carstva. Rim kao centar Zapadnog rimskog carstva širio je svoj utjecaj na latinskom jeziku, a Carigrad kao centar Istočnog rimskog carstva na grčkom jeziku.

Knez Rastislav koji je vladao Moravskom u 9. stoljeću, zatražio je od bizantskog cara Mihaela III. da pošalje učene ljude koji će propovijedati kršćanstvo na slavenskom jeziku, i on je poslao braću Ćirila i Metoda, iz Soluna koji su se služili:

Staroslavenskim ili crkvenoslavenskim jezikom,  koji je bio  prvi pisani slavenski jezik, nastao na osnovu govora makedonskih Slavena u okolini Soluna u 9. stoljeću, a pisma kojima su se koristili su bila ćirilica i glagoljica. Slavenski jezik su širili braća Ćiril i Metod koji su osim kršćanstva širili i pismenost. Prevode Bibliju i spise sa grčkog jezika. To je početak slavenske pismenosti. Danas je u upotrebi samo u pravoslavnoj u liturgiji.

(Nastavak slijedi)

Lili Benčik

Povezane objave

Razvitak ustavnosti u Francuskoj (13)

HF

Dubrovnik šezdesetih očima Tomislava Macana (2)

hrvatski-fokus

Hoće li Hrvatska i hrvatski narod ikada dočekati pravdu? (3)

hrvatski-fokus

Pričajmo priču (2)

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više