Hrvatski Fokus
Intervjui

Moj kolorit vibrira s mojim srcem i emocijama u vrijeme stvaranja

Boje, zvuci, ritam života, tradicija i kultura Mediterana su nepresušni izvor stvaranja

 

Akademska slikarica Miranda Rako Kuzmanić suvremena je hrvatska likovna umjetnica. Diplomirala je na splitskoj Akademiji likovnih umjetnosti. Izlagala je na nizu samostalnih i zajedničkih izložbi.

  • Gospođo Rako Kuzmanić, odnedavno izlažete u dubrovačkoj Sponzi, na zajedničkoj izložbi s Ivanom Jovanović Trostmann.

– Dana 12. 10. 2021. godine otvorena je naša zajednička izložba u dubrovačkoj Sponzi kao dar od srca ljudima u ovim zahtjevnim vremenima. Izložbu smo i nazvale Dar zbog zahvalnosti prema svim malim i velikim darovima života koji su nam dani da ih putem umjetnosti širimo dalje. Ivana i ja imamo ljubav prema ljepoti i skladu, duhovnoj komponenti svega što nas okružuje, prema svjetlu i bojama Mediterana. Surađivale smo i imale zajedničke izložbe u Gradu i u inozemstvu.

  • Mediteran je u središtu Vašeg likovnog interesa.

– Boje, zvuci, ritam života, tradicija i kultura Mediterana su nepresušni izvor stvaranja, poticaj za uranjanje u sklad i ljepotu mora, otoka, maslinika, kamenih kućica, koje unose mir i spokoj, ali i nesputanu slobodu i umjetničku igru. Mediteran nas izvlači iz naše nutrine prema van, da istražujemo, stvaramo pod nebom, oslobođeni zidova ateliera, zagledani u more, puninu svjetla i boja.

  • Ističe se Vaš suptilni kolor, fino odmjeren.

– Moj kolorit vibrira s mojim srcem i emocijama u vrijeme stvaranja. Igra boja, oblika, svjetla izranja iz moje duboke potrebe za slikanjem i davanjem vedrih, vibrantnih tonova bogate kolorističke palete. Neke slike su nježne, nenametljive, a druge energične i koloristički jake, kao što su i mijene životnih proživljavanja svijeta oko nas. 

  • Volite motive cvijeća.

– Između mnoštva motiva volim i motive cvijeća. Savršene kreacije i beskonačne varijante cvijeća omogućavaju slobodu likovnog izraza i podsjećaju na idealna prirodna prostranstva u kojima se dodiruju Duh i materija.

  • Vaše slike čuvaju sjećanja na sačuvanu arhitekturu gradova na obali.

– Stari, povijesno slojeviti i skladni dalmatinski gradovi postaju s vremenom dio načina razmišljanja i poimanja mjere i sklada urbanih struktura, koje se gubi u suvremenim megalomanskim porivima. Iz tog razloga, motivi mojih bijelih, kamenih gradića, luka, ribarskih kuća i ljetnikovaca podsjećaju na bogatu tradiciju koju trebamo sačuvati.

  • Vi ste iz Splita, živite u Dubrovniku?

– Rođena sam u Splitu, gdje sam provela mladost i sve ono što ona nosi: studij, izložbe, putovanja… U Dubrovnik dolazim u vrijeme rata, osnivam obitelj, zapošljavam se u školi i nastavljam sa stvaranjem, izložbama… Upoznavam mnogo dragih ljudi, među kojima je i divna Ivana Jovanović Trostmann, prijateljica slikarica i stalna motivatorica umjetničkih zbivanja i povezivanja umjetnika.

  • Što je još novo u atelijeru?

– Pripremam novi ciklus portreta, ali sve u svoje vrijeme, korak po korak.

  • Planovi, izložbe, monografije..?

– Za sada ima nekoliko planova grupnih izložbi, a nadam se i nastavku suradnje s Ivanom J. Trostmann, koju volim i cijenim.                      

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Tamno plavetnilo mora uz bijelu boju neba

HF

Cjelovitost današnje Austrije plaćena je krvlju hrvatskih žrtava na Bleiburgu

hrvatski-fokus

Ciklus nije dnevnik, barem ne svjesno

HF

Katastrofalno današnje grupiranje ljudi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više