Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Rješenja za smanjivanje rizika od zaraze u zatvorenim prostorima

Inovativan sustav kontrolirane mehaničke ventilacije CMV u sustavima s termodinamičkim povratom topline

 

Brojne studije ističu da u loše prozračivanim zatvorenim prostorima uvijek postoji mogućnost zaraze zbog aerosola nošenih zrakom. Glavni cilj i dalje je održavanje odgovarajuće razine ventilacije, čak i u hladnijim klimatskim uvjetima, čime se smanjuje neugodan osjećaj zbog strujanja zraka i niskih temperatura u prostoriji.

Tvrtka Clivet je već više od 30 godina važan čimbenik u području klimatizacije i neprestano posvećuje pozornost kvaliteti unutarnjeg okoliša (eng. IEQ, indoor environment quality), razvijajući rješenja za filtraciju, pročišćavanje i dezinfekciju zraka kao što su:
• inovativan sustav kontrolirane mehaničke ventilacije CMV u sustavima s termodinamičkim povratom topline kao što su ELFOFresh EVO i ZEPHIR3, jedinice opremljene elektroničkim filtrima kojima se jamči vrlo velika učinkovitost filtracije, do ISO ePM1 90% (ISO EN 16 890) i koji imaju velik učinak uklanjanja submikrobnih čestica 
• ‘rooftop’ dizalice topline opremljene elektrostatskim filtrima i ultraljubičastim (UV-C) svjetiljkama za uklanjanje bakterija, plijesni, spora gljivica i virusa iz zraka
• klima-komore opremljene elektrostatskim filtrima, UV-C svjetiljkama i uređajem za fotokatalitičku oksidaciju, što omogućava kontinuiranu dezinfekciju kanala za zrak i prostorija i uklanja klice, bakterije, viruse pa i mirise
• entalpijski rekuperator s integriranim DX izmjenjivačem tipa HRV-DX i HRV-DXL opremljen sustavom za pročišćavanje Bioxigen čime se značajno smanjuju mirisi, bakterije, prašina, plijesan i alergeni (sustav Bioxigen® kontinuirano i kontrolirano oslobađa aktivne ione koji stalno uklanjaju mikroorganizme iz zraka i smanjuju određene hlapive organske tvari iz zatvorenih prostora i površina, a osniva se na oponašanju dezinfekcijskih procesa koji se prirodno odvijaju na otvorenom, pri čemu se ne koriste kemijski aditivi, čime se štiti zdravlje).

Fokus na sustavu ELF Fresh EVO

Sustav ELFOFresh EVO pruža veću energetsku učinkovitost i udobnost zahvaljujući inverterskom načinu rada kompresora i ventilatora pa je savršeno rješenje za nove i rekonstrukcije postojećih zgrada. Radi se o jedinici za kontroliranu mehaničku ventilaciju i pročišćavanje zraka u stanovima i uredima površine 90 – 250 m2, koja služi za odvođenje istrošenog zraka iz prostorije i pročišćavanje svježeg zraka prije njegovog uvođenja u prostoriju i to pomoću visokoučinkovitih elektrostatskih filtara. Istodobno, primjenom nove radne tvari R 32 smanjuje se utjecaj na okoliš, a jedinica ima prilagođen dizajn, što olakšava izvođenje radova i ugradnju u spušteni strop (visina je svega 290 mm, dok je kućište obloženo ekspandiranim polipropilenom, čime se smanjuje masa i povećava zaštita od buke).

Sustav primjenjuje aktivni termodinamički povrat topline, što znači da ELFOFresh EVO ne samo što iskorištava toplinu istrošenog zraka, već i zahvaljujući primjeni tehnike dizalice topline pokriva i do 80 % potreba zgrade za toplinom, što u sredini sezone može dosegnuti i 100 %. Inverterska tehnika kod kompresora i ventilatora omogućava moduliranje rada u skladu sa stvarnim potrebama, čime se povećava udobnost i smanjuje potrošnja. Elektronička kontrola ventilatora i kompresora omogućava optimalno upravljanje jedinicom, čime se proširuju radne značajke pri grijanju i hlađenju te se ljeti može bolje upravljati vlagom u zraku, dok su troškovi ventilatora u usporedbi s uobičajenim izvedbama niži za 60%.

Slobodno hlađenje omogućava automatski unos svježeg vanjskog zraka i njegov slobodan ulaz, koristeći samo ventilatore. Elektrostatski filtri (koji su dodatna mogućnost) jamče vrlo veliku učinkovitost filtracije i gotovo nemaju padove tlaka.

Kod sutava s površinskim hlađenjem, jedinicom ELFOFresh EVO može se riješiti problem odvlaživanja ljeti. Tu je i najveća moguća akustička udobnost zahvaljujući primjeni inverterske tehnike kod kompresora i ventilatora i kućištu u ekspandiranom polipropilenu.

B. L., www.energetika-net.com

Povezane objave

Plinarski forum 2020.

HF

Zakoni ZA bogate i PROTIV ne-bogatih 2

HF

Hrvatski desetogodišnji demografski kolaps

HF

Proračunske brojke daju viziju budućnosti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više