Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Dajte se već jednom odlučite, jeste li ili niste Hrvati

Strategija je najobičnija demagogija za dodatno zbunjivanje

 

STRATEGIJA DEZINFORMIRANJA HRVATSKOG PUKA U SRBIJI

U materijalu Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice pod nazivom Nacrt  Strategije informiranja na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji za period 2021. -2025., između ostalog, stoji (str. 11-12, portal HNV-a Dokumenti/ akti HNV-a): Hrvati su po brojnosti četvrta manjinska zajednica u Srbiji, a zajedno s nehrvatskim opcijama etničkih Hrvata, treća zajednica po brojnosti, dok su bunjevački Hrvati danas najbrojnija skupina među vojvođanskim Hrvatima!!!

Priča o “nehrvatskoj opciji etničkih Hrvata” i “brojnosti bunjevačkih Hrvata” je čista demagogija koja služi kao osnovica za svaku “strategiju” koja (posebno IV. sazivu HNV-a, koji je formirao Tomislav Žigmanov) služi za zbunjivanje, dezorjentiranje i dezinformiranje svih Hrvata u cijelom svijetu, a posebno Hrvata u Republici Srbiji! Što su uopće “nehrvatske opcije etničkih Hrvata” i koliki je broj njihovih pripadnika te koliko ima “bunjevačkih Hrvata” se ne zna, jer po popisu stanovništva takve skupine jednostavno ne postoje!

Tako je i “javna” rasprava o Strategiji službene uporabe hrvatskog jezika i pisma u Republici Srbiji i Strategiji informiranja na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji za period 2021. -2025. čisto zaluđivanje ovdašnjih (i svih drugih) Hrvata, jer se bazira na ovim “postulatima”, a i ne radi se o nikakvoj javnoj raspravi!

Prva “javna” rasprava je održana u prostorijama HNV-a u Subotici 19. listopada 2021. godine pred petnaestak likova iz Subotice, koje svaki dan gledamo u svim “hrvatskim” medijima u Republici Srbiji i nekoliko nosilaca izrade ovih strategija te čelnika ovdašnje hrvatske zajednice. Generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Republici Srbiji u Subotici Velimir Pleša je tom prigodom rekao da treba sačiniti i strategiju popisa Hrvata pred slijedeći popis stanovništva u Srbiji, jer “ukoliko neće biti Hrvata popisanih službeno kao nacionalna manjina onda ove strategije neće imati kome biti predočene!” Gospodin Pleša je na diplomatski način rekao da cijela ova parada nema veze s hrvatskim pukom, a što je poznat i ustaljeni način rada skupinice čelnika u “hrvatskim” krovnim institucijama u Subotici, jer njih hravtski puk uopće ne interesira.

Slijedeća “javna” rasprava u vezi ovih strategija održana je 21. listopada u Monoštoru, o čemu nismo ništa čuli ili vidjeli izvješće, jer je tamo vjerojatno bilo još manje ljudi, a 25. listopada održana je “javna” rasprava u Petrovaradinu u baraci u dvorištu crkve Uzvišenja Svetog Križa, odnosno jedinoj prostoriji HKPD “Jelačić”. Obavještenje o održavanju ovog skupa nisu dobili niti članovi HKPD “Jelačić”, a brojni Hrvati u Petrovaradinu i Novom Sadu nemaju pojma da tako nešto i postoji.

Tako će trio Jasna Vojnić, Nataša Stipančević i Filip Čeliković iz Subotice ispred Hrvatskog nacinalnog vijeća formalno “obići cijelu Srbiju i svim Hrvatima u Srbiji predočiti na javnoj raspravi” Strategiju službene uporabe hrvatskog jezika i pisma u Republici Srbiji i Strategiju informiranja na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji, za koji (hrvatski jezik) djeca u srbijanskim školama uče da uopće ne postoji! No, to se ovog puta niti ne spominje! Velika prašina oko toga je dizana tri dana i, kao u svemu , vuk je i ovog puta pojeo magarca!!!

Strategije su pune “bisera” i o tom materijalu će još biti riječi. Za sada samo toliko da je u njihovoj izradi anketirano 260 od 57.900 Hrvata u Republici Srbiji i rezultati su, naravno, “fantastični”, kao i sve što za ovdašnje Hrvate rade “bunjevački Hrvati” iz Subotice i okolice! Primjerice, jedno pitanje u anketnom listiću je: “Koje medije i koliko pratite?”, a rezultati su prikazani tabelarno:

Gdje je i kako je pronađen uzorak od 260 Hrvata u Srbiji koji u tolikom broju prate hrvatske medije (i u Republici Srbiji i u Republici Hrvatskoj!) znaju samo Jasna, Nataša i Filip! No, sve će to uredno (i debelo) platiti poreski obveznici iz Republike Hrvatske, a nama srijemskim Hrvatima ostaje i dalje (stoljetna) dilema u koje kolo je bolje da se uhvatimo da ne bismo skroz stradali (nestali). U ono “Bunjevačko kolo” u Subotici ili u ono “Bunjevačko kolo” u Somboru?! Zato strategije oko hrvatskog jezika i informiranja na hrvatskim jeziku ne dospjevaju do hrvatskog puka na “javnu” raspravu (sve je u uskom krugu plaćenih istomišljenika), a strategije oko popisa ovdašnjih Hrvata niti nema. Nigdje se ne spominje ni upis u posebni birački spisak nacionalnih manjina, jer sve to ne odgovara “najbrojnijoj skupini među Hrvatima”, koji su svi lijepo i dobro uhljebljeni u “hrvatskim” krovnim institucijama i udrugama u Subotici i okolici.  

Miroslav Cakić

Povezane objave

Dan žena

hrvatski-fokus

Političke, gospodarske i demografske vijesti, koje stižu iz Hrvatske, su porazne

hrvatski-fokus

Hrvatska zaklada u svrhu obrazovanja

HF

GRADIŠĆE – Više novca (15)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više