Hrvatski Fokus
Kultura

Roman Ivice Prtenjače

Vješto i odmjereno piše o tim neizbježnim trenucima suočavanja čovjeka s bolesti

 

Nedavno je objavljen u zgodnoj, jednostavnoj opremi, oko 160 stranica, prvonagrađeni roman na ovogodišnjem natječaju VBZ-a za najbolji roman 2021., Sine, idemo kući, uglednoga hrvatskoga pjesnika Ivice Prtenjače.

Sjajna proza, premrežena emocijama, o bolesti oca, njegovom boravku u bolnici na Jordanovcu i posjetama sina i majke te povratak kući, o sjećanjima koja naviru iz prošlosti, o fotografijama, o fasadi, o ljudima, uz poneku sočnu psovku koja se savršeno uklapa u karakter lika.

Naravno, ova knjiga budi i vlastita sjećanja čitatelja na slične događaje, druge bolnice, druge bolesti, ali iste muke, iznenađujuća probuđena očekivanja, uglavnom surova i nepromjenljiva stvarnost.

Prtenjača vješto i odmjereno piše o tim neizbježnim trenucima suočavanja čovjeka s bolesti, o mislima koje se roje u glavi dok koračamo unutar bolnice, kroz duge zapletene hodnike, između tuđih sudbina, do kreveta osobe do koje nam je stalo, ne znajući nikada što nas čeka.

Knjigu sam pročitao u dahu, doista je nisam ispuštao iz ruku.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Jesen u D.

HF

Romana Milutin Fabris izlaže u Atriju palače Sponza

hrvatski-fokus

Danko Friščić izlaže u Galeriji Vladimir Filakovac

hrvatski-fokus

Ciklus senzibilnih akvarela Gorana Žigolića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više