Hrvatski Fokus
Gledišta

Luster s buvljaka

Iz plejade manipulanata, opsjenara, prevaranata, lažova…

 

Iz plejade manipulanata, opsjenara, prevaranata, lažova, šibicara i sličnih prodavača guste magle hrvatskom puku, a koji su prošli kroz krovne i druge institucije hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, ili su još u njima, u posljednje vrijeme se izdvaja nekoliko likova koji su zaista nenadmašni. Primat u tome, inače su u samom vrhu, drže nezamjenjivi predsjednik „jedine relevantne hrvatske političke stranke u Srbiji“ (s tri predstavnika na nivou gradskih vlasti u cijeloj državi), nezamjenjivi ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih (srećom, ne svih) Hrvata i još štošta takvog nezamenjivog, te njegov produkt, bliska mu predsjednica IV. saziva Hrvatskog (bunjevačkog) nacionalnog vijeća. Ovaj dvojac bez kormilara, da bi opravdao trošenje silnog novca od poreskih obveznika iz Republike Srbije i Republike Hrvatske, stalno izmišlja grandiozne spektakle koji treba da dokažu njihov veliki, naporan, predan i HRabar rad za opći boljitak Hrvata u Srbiji te tako to prikazao kao njihove velike uspjehe.

U zadnje vrijeme ovo dobija groteskne razmjere i samo dokazuje da su svi njihovi „uspjesi“ ustvari neuspjesi, koji se pokrivaju raznim izmišljotinama te hvalospjevima u „hrvatskim“ medijima u Srbiji. Posljednja takva stvar je luster bana Jelačića!  Ali idemo redom (samo nekoliko „kapitalnih“ izmišljotina). Vidjeli smo kako je na spektakularnoj međunarodnoj predstavi u Subotici u temelj „hrvatske kuće“ (koja se zvanično tako ne zove) ugrađena „povelja“ s imenima najzaslužnijih institucija za njenu gradnju, HNV-a i ZKVH-a, da bi pokoljenja, kako je pisalo u „hrvatskim“ medijima, koja tu povelju jednog dana pronađu (kakva nebuloza) shvatila koliki je uspjeh napravio upravo taj IV. saziv HNV-a i ZKVH-a u vrijeme nezamjenjivog ravnatelja! Kruna svega bila su „tri kamena sa područja odakle su Hrvati došli u Vojvodinu“, uz laž da su Hrvati u Srijem došli iz Bosne i Hercegovine! Prije toga pokušaj veličanja HNV-a i ZKVH-a pri podizanju spomenika Ivanu Antunoviću u Subotici završio se sramnim prekrivanjem izmišljenog natpisa!

Vidjeli smo i kako je „najveća gospodarska manifestacija Hrvata u Srbiji“ ustvari najobičniji seoski vašar u Donjem Tavankutu! Vidjeli smo i kao je „najveća književna manifestacija Hrvata u Srbiji“ „Dani Balinta Vujkova“, „spektakl“ koji je razvučen na četiri dana u tri grada prošao neslavno. Niti Novi Sad niti Subotica ovu manifestaciju nisu prepoznali kao imalo značajnu i priča o Balintu Vujkovu kao Vuku Karadžiću ovdašnjih Hrvata može se plasirati jedino djeci u Sonti i Bunjevcima u „Bunjevačkom kolu“ (Bunjevački bluz)!

U Novom Sadu su nam pred desetak zainteresiranih (od toga petero koji su došli iz Subotice) tri knjižničarke nahvalile pet debelih knjiga s preko tri tisuće stranica o Balintu Vujkovu (debela lova za Tomislava Žigmanova, Katarinu Čeliković, Zlatka Romića i Darka Vukovića, inače pretplatnike na ovakve stvari).

Čuli smo da je Balint bio vrlo pedantan i da je obišao sve krajeve u kojima žive Hrvati, bilježući njihove priče i običaje, pa sam pitao što u tim knjigama ima o Srijemu, budući da Srijem nije spomenut u jednosatnom izlaganju. Dobio sam odgovor da u „svakoj od pet knjiga ima nešto iz Srijema“, da bih kasnije ustanovio da u posljednjoj, petoj knjizi o Balintu Vukovu, od 320 pripovjedaka (uglavnom bunjevačkih) iz Srijema ima devet (u prilogu su priče Dulac u paprikašu i Braća pomažu, kao, po Balintu i uređivačima knjige, kapitalna knjževna baština srijemskih Hrvata)!  

A o rašomonijadi oko rodne kuće bana Jelačića dale bi se napisti deblje knjige od ovih o Balintu! Poslije nekoliko primopredaja, otvaranja i raznih sličnih igrokaza rodna kuća bana Jelačića je još uvijek zatvorena, iako se u njoj odavno najavljivala spektakularna ovogodišnja proslava jednog od četiri praznika nacinalne zajednice Hrvata u Srbiji, dan rođebnja Bana, 16. listopada.

No, umjesto toga, kako stoji na portalu Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice od 15. listopada 2021. godine, predstavnici hrvatskog i srpskog naroda će tom prigodom oslikati siluetu Bana na zidu ovog znamenitog objekta ispod koje će stajati pločica s natpisom: „Na ovome mjestu, 16. listopada 2021. godine, Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, krovna institucija hrvatskoga naroda na ovim prostorima, obojilo je lik bana Josipa Jelačića kao simbolični početak radova na obnovi njegove rodne kuće. Svoj doprinos punini lika Bana dala je i Vlada Republike Srbije, u znak pružene ruke i mosta između srpskoga i hrvatskoga naroda za generacije koje dolaze poslije nas.“

Ako me predstavnici hrvatskog i srpskog naroda puste na ovaj spektakl (zadnji put me je gorila nasljednika rodne kuće bana Jelačića isterao iz nje) nazočit ću oslikavanju siluete bana Jelačića na njegovoj rodnoj kući kao punini njegovog lika, ugradnji još jedne pločice krovne institucije hrvatskog naroda kao simbolični (opet samo simbolični) početak radova te izgradnji još jednog mosta pružene ruke između srpskog i hrvatskog naroda poslije obznane da hrvatski jezik ne postoji, ali da zato postoji bunjevački jezik.

Zato me zanima i na kojem jeziku i kojem pismu će biti napisana ploča koja će generacijama hrvatskog naroda koje dolaze govoriti o još jednom velikom uspjehu IV. saziva HNV-a, a pravo uzbuđenje me hvata kad pomislim da ću vidjeti i luster bana Jelačića! Naime, u obnovljenom objektu naći će se i jedini preostali predmet iz Jelačićeve rodne kuće – Banov luster, koji je iz Banove sobe dobio i čuvao vlč. Marko Kljajić – stoji dalje na portalu HNV-a.

Vidjet ćemo i kakve veze ima Ban s tim lusterom na elektriku. Tako bi onda i dugme s gaća poslijednjeg vlasnika stana u kojem se rodio Ban moglo biti značajno te ugrađeno u interijer (primjerice, Banove spavaće sobe)?! Ionako su čelnici naše zajdnice nedavno u Zaprešiću rekli da još ne znaju što će sve biti u toj kući. A možda je i Banov luster tek prošle nedjelje kupljen na buvljaku u Subotici, kao i veliki Banov ključ, jer o postojanju tako značajnog lustera tolike godine nismo čuli niti jedne riječi. No, svećenici su najbolji čuvari velikih tajni.

A ključ je u izmišljanju igara kako bi se narod zabunio i ponovo glasovao za one koji troše njihov novac za svoj boljitak! Zato se, Hrvati iz cijele Srbije, upišite u poseban birački spisak za nacionalne manjine da izglasamo novo, „manje uspješno“ Hrvatsko nacionalno vijeće!

Sretan Vam praznik!

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Partizani su Hrvatskoj oduzeli veći dio Srijema

hrvatski-fokus

Gruba manipulacija saborske većine

HF

Narodni poslanik Cincara Alkibijada Nuše

hrvatski-fokus

Kaznena prijava protiv Jadranke Kosor

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više