Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Nema riječi Hrvatska ili hrvatski

„Tavankut, misto di sunce grli Bačku“!

 

Ako pogledate video Subotičke TV „Sa Suboticom na ti“ od 17. siječnja 2021. godine (https://www.youtube.com/watch?v=HrXKHhfafYQ ) bit će vam jasno da je na hrvatskom nebu u Srbiji rođen još jedan majstor manipulacija koji zna kako se za hrvatski novac propagira bunjevština i za to dobro zarađuje.

Na samom početku emisije voditeljica Ivana Zečević kaže: „Negovanje kulture, tradicije i očuvanje kulturne baštine osnov su za razvitak svakog društva. Pozitivan primer o tome koliko je važno da sinergija svih tih elemenata bude prisutna kako bi jedan narod po svom jeziku i po svojim običajima bio prepoznat u zajednici čiji je sastavni deo, daje upravo jedno kulturno prosvetno društvo, osnovano davne 1946. godine. Članovi Hrvatskog kulturno prosvetnog društva „Matija Gubec“ iz Tavankuta sve svoje aktivnosti održavaju pod sloganom „Misto di sunce grli Bačku“, a njihov predsednik je gospodin Ladislav Suknović, moj današnji gost.“

U cijeloj jednosatnoj emisiji samo je u ovoj rečenici izrečena riječ „hrvatskog“, jer je to ime društva, a dalje slatkoriječivi Ladislav i lijepa voditeljica, oboje na čistom srpskom jeziku, niti jednom više ne izgovaraju tu riječ. Za to vrijeme idu slike koje prikazuju bunjevačke običaje, bunjevačke igre, bunjevačku nošnju i sve drugo bunjevačko!   

Više puta je spomenut „Seminar bunjevačkog stvaralaštva“, „priskaknje vatre“, „slamarke“, „dužijanca“, „festival voća“ i sl., a sve pod izrazima „naša zajednica“, „naša kulturna baština“, „naša lokalna zjednica“ i sl., uz slogan na bunjevačkom jeziku: „Tavankut, misto di sunce grli Bačku“!

Ovako se za veliki novac namjenjen svim Hrvatima u Republici Srbiji vješto i perfidno, pod plaštom „hrvatski“ i „bunjevački Hrvati“ (jer su Bunjevci poseban narod koji s Hrvatima nema nikakve veze), propagira bunjevština!

U Tavankutu postoji društvo „Bunjevački kulturni centar“ Bunjevaca koji niječu da su Hrvati i njihov predsjednik bi govorio sve isto kao što je govorio Ladislav: „seminar bunjevačkog stvaralaštva“, „priskaknje vatre“, „slamarke“, „dužijanca“,  „festival voća“…, pa neupućeni gledalac (slušalac) ne zna uopće da se u ovoj emisiji radi o Hrvatima!!!

Krajnji ishod svega ovoga je ogromna šteta za ovdašnju hrvatsku zajednicu, a velika korist za pojedince, u većini Bunjevce! Ovaj „posao“ (etnobiznis) izmislio je velemajstor manipulacija, plagiranja, falsificiranja i laži, Srbin, pa Bunjevac, pa „bunjevački Hrvat“ Tomislav Žigmanov.

Inače pravnik, Ladislav je po toj liniji postao vlasnik  „Orluškovog salaša“.

Za desetak godina u svim „hrvatskim“ krovnim institucijama u Subotici Žigmanov je eliminirao sve neistomišljenike i postavio svoje plaćene poltrone, u ogromnoj većini „bunjevačke Hrvate“ i ponekog hrvatskog izdajnika, pri čemu se pokazala točnom poslovica „Gori poturica od Turčina“. Da ne govorimo kako je od svakog „bunjevačkog Hrvata“ do Bunjevca samo jedan korak. Najbolji primjer je Petar Kuntić!

Žigmanov je sve više sužavao krug ovih parazita na grbači hrvatske manjinske zajednice u Republici Srbiji u koje može biti siguran, jer ga mnogi ipak napuštaju pošto je postao nezasitan. No, Ladislav Suknović, koji je upravo ustoličen za ravnatelja NIU „Hravtska riječ“ je muž Žigmanovljeve rođene sestre, pa se to od njega ne očekuje!!!

Još da Žigmanov svoju ženu ubaci za predsjednicu HNV-a, sve četiri ključne institucije 57.900 Hrvata u Republici Srbiji (HNV, ZKVH, NIU „Hrvatska riječ“ i DSHV, gdje se godišnje vrti oko milijun eura), držala bi obitelj Žigmanova.

Budući da je pouzdanih manipulanata sve manje lojalni pojedinci gomilaju funkcije. Ladislav je, uz predsjednika udruge „Matija Gubec“, predsjednik UO NIU „Hrvatska riječ“ i dopredsjednik HNV-a. No, najveća „funkcija“ mu je, rekli smo, ta što je muž Žigmanovljeve rođene sestre!

Hrvatsko nacionalno vijeće u IV. sazivu imenovao je Tomislav Žigmanov i za predsjednicu postavio Jasnu Vojnić, a HNV (čitaj Tomislav i Jasna) drži sve konce (i novac) u svojim rukama!

Hrvati u Republici Srbiji, upišite se u poseban birački spisak i tako sami izaberite svoje ljude koji će zaista štititi vaše interese, a ne da vam sudbinu kroje šibicari preko svojih elektora!

Miroslav Cakić

Povezane objave

Libreto za operu Gvozdansko

HF

Bratelo

hrvatski-fokus

Hoće li Vučić uhljebiti Žigmanova?

HF

(Ne)idite tamo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više