Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Italija kaže: “Zeleno!”

U Riminiju je predstavljeno više od 1080 robnih marki iz područja zelene tehnologije

 

Završena su dva velika sajma u organizaciji talijanske velesajamske tvrtke Italian Exhibition Group u 2021. godini, ujedno i glavne referentne točke za kružno gospodarstvo i obnovljive izvore u Europi i na Sredozemlju. U Riminiju je tako predstavljeno više od 1080 robnih marki iz područja zelene tehnologije i održano je više od 500 h raznih stručnih skupova.

Put prema ekološkoj tranziciji zacrtan je i prolazi kroz talijanski grad Rimini, gdje su 26. – 29. listopada ove godine održani sajmovi Ecomondo i Key Energy. Ovogodišnji rezultati ta dva sajma u organizaciji talijanske velesajamske tvrtke Italian Exhibition Group posvećena kružnom gospodarstvu i obnovljivim izvorima nadmašili su i najoptimističnija predviđanja. Tako je ostvareno čak 85 % posjećenosti u odnosu na posljednje sajmove održane prije izbijanja pandemije, predstavljeno je više od 1800 robnih marki na čak 90 % površine riminijskog Expo Centra, održano je 500 h raznih stručnih skupova (konferencija, seminara) i ujedno je obilježena deseta godišnjica Općeg stanja zelenog gospodarstva. Sve to pokazuje koliko put prema ekološkoj tranziciji prožima ta dva sajma u Riminiju. Ujedno, bilo je to pravo mjesto za raspravu, ali i prilika za sklapanje poslova za niz tvrtki, ustanova, javnih tijela i organizacija. Tako je u dvoranama Expo Centra raspravljano o temama koje su danas na dnevnom redu vlada širom svijeta, a osobito o mogućnostima koje pružaju nacionalni planovi oporavka i otpornosti uoči ekološkog susreta na vrhu COP26 u Glasgowu. U svemu tome ključno je bilo aktivno sudjelovanje talijanske vlade, ali i pokroviteljstvo Europske komisije, jer je time naglašena važnost ta dva sajma koji su u međuvremenu postali referentna točka i za cijelo Sredozemlje i za vodeće europske ustanove u području politike, istraživanja i inovacija.

Kružno biogospodarstvo, vodni resursi, obrada otpada i procesi digitalizacije koji zeleno gospodarstvo dovode u kontekst industrije 4.0 bili su među najzanimljivijim novim prikazanim područjima na ovogodišnjim sajmovima. Uz to, povećana je bila i prisutnost područja energije iz biomase i fotonaponskih sustava, baš i cijelo područje pametne rasvjete u gradovima, što je opet povezano s učinkovitošću i sigurnošću. Uz to, sajam ekoloških vozila SAL.VE koji se održava svake dvije godine pod jednim je krovom okupio proizvođače podvozja, tvrtke koje opremaju komunalna vozila i proizvođače opreme za prikupljanje otpada s hibridnim ili posve električnim pogonom. Bilo je moguće vidjeti i mehaničke preše i trodimenzionalne printere koji koriste bioplastiku. Uz sve to, povećan je i udio izložbenih prostora izrađenih od održivih materijala, proizvedenih od oporabljenog pokućstva ili oporabljenih građevinskih materijala.

Uz sve prikazano na sajmu Ecomondo, organizaciji Znanstvenog odbora na čelu s prof. Fabiom Favom provedena je podrobna  analiza na temu obnove okoliša, u skladu s preporukama iz Europskog zelenog plana. Tako su identificirani postupci koji bi mogli doprinijeti sustavnoj i uključivoj regeneraciji industrije, gradova, baštine, tla, vode i mora kako bi se ostvario brz gospodarski, ekološki i društveni oporavak cijele Italije, Europe i Sredozemlja. Dio popratnih događanja sajma Key Energy bilo je predstavljanje studije koju je Skupina za energetsku strategiju Politehnike u Milanu, pri čemu su ispitane mogućnosti povezane s NPOO-om, osobito u smislu gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta. Tako je bilo riječi o više od 64 milijarde eura dodatnih prihoda i čak 132 000 novih radnih mjesta. Isto tako, na skupovima koje je organizirao Znanstveni odbor na čelu s Giannijem Silvestrinijem raspravljano je o novom razvoju, od pučinskih vjetroelektrana, preko sunčanih elektrana povezanih s poljoprivrednom proizvodnjom, do energetskih zajednica, vodika i klimatskih strategija.

Sljedeći sajmovi Ecomondo i Key Energy održat će se 8. – 11. studenoga 2022. godine u Riminiju, a u međuvremenu se dio događanja s ovogodišnjih sajmova može pogledati u kraćem filmu.

B. L., www.energetika-net.com

Povezane objave

Gospodarska liberalizacija i globalizacija guše EU

HF

Ono što radi ESB ne mogu drugi

HF

Trebali smo reindustrijalizirati Zagreb

HF

Bez praznih obećanja, samo rješenja za energetsku tranziciju

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više