Hrvatski Fokus
Kultura

Isprepleteni tragovi omiljenih slikarevih boja

Nove apstraktne kompozicije akademskog slikara Ranka Ajdinovića

 

Akademski slikar iz Karlovca Ranko Ajdinović svakim danom sve više svojim kontinuiranim likovnim djelovanjem zauzima sve istaknutiju i važniju poziciju u aktualnoj likovnoj produkciji, strastveno radeći paralelno na nekoliko ciklusa, neprekidno ih dopunjavajući novim djelima izrazite apstrakcije. U posljednje vrijeme ističe se nekoliko njegovih novih djela, svi su u tehnici akril kombinirano na platnu, formati su srednji i veći, 50 x 60 cm, 100 x 80 cm, 100 x 100 cm, 120 x 150 cm. Slike pripadaju ciklusima Unutarnjih pejzaža, noseći simboličke naslove “Novi svijet”, “Refleksija u novome svijetu”, serija “Postanak”, “Buđenje” …

Ključna karakteristika novih slika je vidljivo i nimalo skriveno oslobađanje oblika, koji su u ranijim radovima dominirali cjelokupnim prostorom slike, u čvrstom i nepromjenljivom poretku i petrificiranim odnosima, svijet jasnih linija i određenih pravaca, čistih površina i jednako tako pažljivo raspoređenih koloriranih površina. Sada te granice netragom nestaju, obilježja odnosa se urušavaju, boje se pokreće poput lave i teče raznoliko u više pravaca, neometana i nepredvidljiva. Boje se neposredno dotiču, miješaju, tvoreći nova stanja, nove činjenice, u kriku, u mješavini, u erupciji uz rijetko prisustvo preciznih formi. Je li to navješćivanje novih promjena koje će ubrzo uslijediti i iznova promijeniti trenutni poredak?

Isprepleteni tragovi omiljenih slikarevih boja u snažnom, grčevitom zagrljaju svjedoče o nastanku novoga svijeta, s posve novim licem i užurbanim, ubrzanim ritmom.

Nove apstraktne kompozicije akademskog slikara Ranka Ajdinovića iznimno su zanimljive, pozivaju gledatelja na gibanje, na pomak, samo ne mirovati, stajati, valja se kretati, nezaustavljivo.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Ne mogu te više zvati mala

hrvatski-fokus

Smrt

HF

Oduvijek je umjetnost imala budućnost

HF

​Čemu tol’ki nemir

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više