Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Dokle nasrtaji na Hrvatske studije?

Ne uklanjajte zgrade broj 59, 60 i 61 na kampusu u Borongaju

 

Pismo Andreju Plenkoviću, predsjedniku Hrvatske vlade

Gospodine predsjedniče,
ovo je treći put da se javno obraćam Vama, odnosno Vladi RH, u svezi Hrvatskih studija. Nasrtaji na Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu, da nisu zlonamjerni i opasni, već bi postali dosadni. Naime, zadnjih nekoliko godina ne prestaju napori da se „podrežu krila” FHS-u. Umjesto da Vlada RH pomogne i ovom Fakultetu razvijati se i napredovati, dolaze napadi ritmički, „iz busije”. Ovih dana stigla je vijest da Vaša Vlada namjerava ukloniti zgrade broj 59, 60, 61 na kampusu u Borongaju. Koliko mi je poznato, FHS lijepo napreduje i broj studenata raste pa bilo bi za očekivati da mu se osiguraju potrebne prostorije, a ne da mu se potrebne zgrade oduzimlju i ruše.
Hrvatima diljem svijeta, a zasigurno i u Hrvatskoj, Fakultet hrvatskih studija ima posebno značenje, jer im ta ustanova svjedoči da „hrvatski studiji” mogu opstati i u Republici Hrvatskoj, a ne samo u Americi gdje desetljećima uspješno djeluje akademska „Udruga za hrvatske studije”. Sudeći po onom što se zbivalo s HS-om odnosno s FHS-om zadnjih godina, očito je da ta važna ustanova nekome smeta jer u imenu nosi pridjev „hrvatski”. Već je dobro znano da takvima sve što je „hrvatsko” u srži je „opasno”.
Gospodine predsjedniče, u osobno ime i ime mnogih Hrvata diljem svijeta molim Vas da spomenute zgrade na FHS-u u Borongaju ostavite na miru i ne dozvolite da itko vodi borbu protiv vjetrenjača na račun ove važne sveučilišne ustanove.

Lijepi pozdravi,

Dr. sc. Ante Čuvalo, prof. povijesti u miru, bivši predsjednik američke udruge “Association for Croatian Studies” (utemeljena 1977.), bivši dopredsjednik Hrvatske akademije u Americi (utemeljena 1953.) (trenutačno u Seattleu, Washington)

Povezane objave

Otvoren izložbeni salon tvrtke IKS Fenster AG

HF

Oluja

HF

Pionirska marama

hrvatski-fokus

Hrvati u Srijemu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više