Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Dodijeljene nagrade za poduzetnice 2020. godine

Menadžerica godine je Edita Maretić Dimlić iz Splita

 

Menadžerica godine je Edita Maretić Dimlić iz Splita, ravnateljica Ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DES – Split, a poduzetnica godine je Eva Smokrović iz Ustanove za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju “Helena Smokrović” iz Rijeke. U kategoriji socijalnog poduzetništva nagrada je dodijeljena Mariji Mraz, pokretačici socijalnog poduzeća Koprivita iz Koprivnice.

“Ako želiš nešto da bude rečeno, pitaj muškarca; ako želiš da bude napravljeno pitaj ženu”, citirala je poznatu izjavu Margaret Thatcher potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj na dodjeli nagrada za najbolje poduzetnice 2020. godine koja se, u organizaciji Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, održala u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Govoreći o poslovnom putu koji je oduvijek bio vezan uz prostor i teme u kojima vladaju muškarci, Čagalj je istaknula kako se nikad nije ustručavala pokazati emociju na način da pogura stvari naprijed. Jer ta emocija označava i dodatnu borbenost, dodatnu srčanost, drugačiji ton razgovora. “I sigurna sam da sam neke stvari pomaknula i brže nego neki muški kolege”, pojasnila je dodavši kako uvijek treba govoriti o ženama koje su, prije svega, stručnjakinje u svom poslu i daju velik doprinos svakome timu, o kojoj god organizaciji pričali. “Hrvatska gospodarska komora, koja je partner tvrtkama diljem Hrvatske, itekako prati i promjene na globalnoj sceni kad govorimo o poslovanju. A motivira i tvrtke u Hrvatskoj da to isto primjenjuju. U kontekstu toga treba spomenuti temu održivosti. “Upravo je to jedna od ključnih tema koja zahtijeva korjenite promjene u radu brojnih tvrtki, čak i onih najnaprednijih. Jer tu govorimo o mnogo različitih kriterija koje će tvrtke činiti uspješnima i konkurentnima u budućnosti gdje je rodna ravnopravnost jedna od ključnih točaka održivog poslovanja. Uostalom, to je ugrađeno i u Program UN-a o održivom razvoju do 2030. godine i dio te slike budućnosti će biti i Hrvatska”, poručila je Čagalj.

Žene u poduzetništvu ili takozvano žensko poduzetništvo sve je češća tema brojnih konferencija, seminara, znanstvenih skupova, programa vlada i političara diljem svijeta, a upravo je HGK jedna od prvih prepoznala značaj ove teme, posebno Komora Zagreb i županijske komore Dubrovnik, Otočac, Pula, Šibenik i Split te dugi niz godina aktivno radi na osnaživanju i umrežavanju žena poduzetnica, a sudjelovala je i u osnivanju Udruge poslovnih žena Krug koju podržava već 26 godina.

I državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić poručila je kako se intenzivno radi na poticajima uključivanja žena na tržište rada kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, za koje Vlada godišnje izdvaja rekordnih milijardu kuna, velikim djelom sufinancirano iz Europskih fondova. “Jedna od najznačajnijih mjera je svakako potpora za samozapošljavanje, čime se potiče upravo poduzetnički duh, koji nas je i danas okupio. Često ističemo kako žene i dalje imaju manju plaću i mirovinu od muškarca, no postoje pozitivni pomaci. U mandatu ove Vlade broj nezaposlenih žena gotovo se prepolovio u odnosu na prije pet godina te se nezaposlenost žena smanjuje razmjerno smanjenju ukupnog broja nezaposlenih”, naglasila je Mađerić.

Marijana Sumpor, izaslanica gradonačelnika Zagreba, zastupnica u Gradskoj skupštini i predsjednica njena Odbora za gospodarski razvoj, poručila je kako je poduzetništvo od iznimne važnosti za život i razvoj grada Zagreba kao i cijele Hrvatske. Žene poduzetnice u tome imaju posebnu ulogu, jer svojim angažmanom u gospodarstvu često moraju učiniti veći napor od kolega poduzetnika, dokazujući se u mnogim segmentima istovremeno, kroz obrazovanje, razvoj kompetencija, profesionalni status te brigu o obitelji. “Grad Zagreb ima važnu ulogu u pružanju podrške ženama poduzetnicama, prije svega kroz odgojno-obrazovnu infrastrukturu najviše kvalitete u državi. U okviru mjera, Grad Zagreb posebno potiče socijalno poduzetništvo i u financiranju projekata jedan od ključnih kriterija u dodjeli je upravo rodna ravnopravnost. Time se nastoji ženama poduzetnicama pružati potrebna podrška u osiguravanju odgovarajućih uvjeta i potrebnog vremena za profesionalni razvoj. Žene poduzetnicama svojim primjerom zagovaraju kulturu rada i doprinose boljim uvjetima života za sebe, svoju obitelj i društvo u cjelini”, rekla je Sumpor.

Predsjednica Udruge KRUG Dragica Jerkov kazala je kako je djelovanje žena, što je i predmet mnogih istraživanja, svakako korisna promjena koja doprinosi globalnim trendovima održivog razvoja jer žene nisu vođene isključivo profitom i možda nisu tipični ekonomisti koji uspjeh mjere dobiti. “One djeluju zajedno, rade na problemima, doprinose zajednici i teže napretku te ostvarenju bez obzira na visinu profita. Njihov drugačiji stil je posljedica drugačijih razmišljanja, zbog same prirode žena koje su socijalno osjetljivije i sklonije rješavanju kako socijalnih tako i ekoloških problema u svojoj lokalnoj zajednici. Poduzetništvo žena je dodana vrijednost poduzetništvu koja se okreće zelenoj i cirkularnoj ekonomiji i očuvanju lokalnih vrijednosti”, poručila je Jerkov. 

Poslovne su se žene u Hrvatskoj prvi puta organizirale 1992. kao Sekcija poslovnih žena pri Hrvatskoj udruzi menadžera CROMA. Ulazak u Svjetsku organizaciju žena poduzetnica uvjetovao je osnivanje samostalne organizacije. Tako je u studenom 1995. godine osnovan Krug kao Udruga poslovnih žena Hrvatske koje rade na poboljšanju položaja poslovnih žena u društvu i to poticanjem ženskog poduzetništva, poslovne kulture i etike poslovanja kroz šest ogranaka.

Anđelka Felja

Povezane objave

Hvar – 150 godina organiziranog turizma

HF

Podatci iz svemira, zraka i bespilotnih letjelica

HF

Austrijance Hrvatska i dalje zanima

HF

Hrvatska vinska kultura dobila kapitalnu znanstvenu monografiju autorice Tanje Baran

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više