Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Regulacija lokalnih javnih financija – usporedba Hrvatske, Slovenije i Srbije

Hrvatska i Slovenija ipak imaju stroža fiskalna pravila od Srbije

Usporedba regulacije lokalnih javnih financija u Hrvatskoj, Sloveniji  i Srbiji ukazuje na to da te zemlje i dalje imaju više sličnosti nego što bi neke od njih voljele priznati. Posebice kada je riječ o dostupnosti pouzdanih statističkih podataka i oklijevanju da se poduzmu značajne reforme sustava lokalnih vlasti, smanji broj lokalnih jedinica, pojednostavni financiranje i poveća autonomija lokalnih vlasti. No, zahvaljujući članstvu u EU-u, Hrvatska i Slovenija ipak imaju stroža fiskalna pravila od Srbije.
U okviru istraživačkoga projekta Hertie School of Governancea i Zaklade Bertelsmann analizirani su sustavi i prakse regulacije lokalnih javnih financija u 21 europskoj državi. Naglasak je bio na fiskalnim pravilima i regulaciji općenito te na njihovu razvoju i utjecaju na lokalne jedinice, administrativne troškove i sprečavanje kriza. Objavljena je i knjiga Local Public Finance – An International Comparative Regulatory Perspective, ur. René Geissler, Gerhard Hammerschmid & Christian Raffer (Springer International financijska kriza, koja je itekako pogodila lokalne vlasti, kao ni brojne institucionalne promjene zbog članstava Hrvatske i Slovenije u EU-u te priprema za pridruživanje Srbije EU-u. Politički sustavi sa slabim, često koalicijskim vlastima – posebice na lokalnim razinama – onemogućuju značajnije promjene.
Propisi koji definiraju fiskalna pravila, kreditna ograničenja i različiti kontrolni i nadzorni mehanizmi postoje u svim tim zemljama. Hrvatska i Slovenija moraju provoditi pravila Pakta o stabilnosti i rastu EU-a i stroge kontrole zaduživanja (uz odobrenja ministara financija, a u nekim slučajevima i vlada) te imati funkcionalne državne revizijske institucije. Srbija ima Komisiju za financiranje lokalne samouprave, no ne uspijeva kvalitetno pratiti lokalne financije, pa Europska komisija u izvještajima o napretku redovito ističe taj problem. U Srbiji se neprestano raspravlja o sustavu lokalnih vlasti, prevelikim razlikama u veličini i kapacitetima općina i o nedostatku okomite koordinacije.
Velike su razlike i u fiskalnim pravilima. Dok Hrvatska i Slovenija moraju imati pravilo uravnoteženosti proračuna i ograničenja lokalnoga zaduživanja, u Srbiji takvo pravilo ne postoji, a i ograničenja lokalnoga zaduživanja mnogo su blaža. Članstvo u EU-u očito je bilo presudno za strožu fiskalnu kontrolu u Hrvatskoj i Sloveniji, čime se općenitopoboljšala kvaliteta javne uprave, pa tako i fiskalna regulacija lokalnih vlasti. Međutim, unatoč brojnim razlikama, sve se tri zemlje i dalje bore sa sličnim problemima, posebice s nedostatkom pouzdanih statističkih podataka, sa slabom autonomijom lokalnih vlasti i s oklijevanjem da se transparentnije regulira njihovo financiranje.

Katarina Ott

Povezane objave

Zeleno ispiranje mozga naivnim Hrvatima

HF

Traži se ukidanje subvencija

HF

EGE – Stručni časopis o energetici, gospodarstvu, ekologiji, etici

hrvatski-fokus

EU e-gorivima želi nanijeti još zelene boje na ceste

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više