Hrvatski Fokus
Društvo

Počeli radovi na rekonstrukciji i dogradnji Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja

Hrvatski prirodoslovni muzej bitan je ne samo za grad Zagreb, nego cijelu Hrvatsku

 

U sklopu EU projekta “Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej”, danas je u Zagrebu svečano obilježen početak radova na rekonstrukciji i dogradnji Palače Amadeo, gdje je smješten najstariji prirodoslovni muzej u Hrvatskoj.

Riječ je o trenutno najvećem projektu u kulturi u Gradu Zagrebu te jednom od kapitalnih projekata u Republici Hrvatskoj. Nositelj projekta je Hrvatski prirodoslovni muzej, a partneri su Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba. Ovaj projekt vrijedan je više od 118 milijuna kuna, a po svom završetku krajem 2023. godine osim potpune rekonstrukcije i dogradnje Palače Amadeo, omogućit će ugradnju suvremene prezentacijske i multimedijalne opreme za prezentaciju izabranog fundusa te nove laboratorije opremljene modernom tehnologijom.

Početak radova obilježava se povodom 35. godišnjice ujedinjenja triju muzeja u današnji Hrvatski prirodoslovni muzej, čiji su eksponati i stalni postav na 1. i 2. katu teško oštećeni u potresu 22. ožujka 2020 godine.

Ravnateljica Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, prof.dr.sc Tatjana Vlahović, istaknula je da je današnji dan iznimno značajan za prirodoslovce ali i brojne generacije Zagrepčana.

“Početkom radova na korak smo ostvarenju stoljetnog sna hrvatskih prirodoslovca, a to je jedan moderan, suvremen prirodoslovni muzej koji će svojim stalnim postavom i tehnološkim rješenjima biti uz bok svim prirodoslovnim muzejima u Europi i svijetu”, rekla je Vlahović.

Pročitajte još…

Izrazila je zadovoljstvo što će građani i posjetitelji grada Zagreba moći uživati u novom sjajnu potpuno obnovljene palače Amadeo. Cjelovita obnova uključuje građevinske radove, potpunu zamjenu svih instalacija, a poboljšat će se i toplinska izolacija, uz primjenu energetski učinkovitijih sustava. Osigurat će se nesmetan pristup i kretanje osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Dodatni prostor za proširenje stalnog postava Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja i brojne aktivnosti postići će se natkrivanjem atrija palače Amadeo, čime će se bitno unaprijediti kapaciteti cjelogodišnje turističke ponude Grada Zagreba u rekonstruiranoj palači. Otvorit će se novi pristup muzeju i Gornjem gradu preko Vrazovog šetališta, spojnice između zelenog Tuškanca i urbane Demetrove ulice što će imati važnu ulogu u revitalizaciji gornjogradskog područja. Prostor od Vrazovog šetališta iskoristit će se za uvođenje prirodoslovnog sadržaja muzeja na otvorenom s naglaskom na cjelinu “Botanika na Tuškancu”.

Sljedeća aktivnost projekta odnosi se na uspostavljanje novog stalnog postava, multimedijalne i multifunkcionalne dvorane, suvenirnice i ugostiteljskog objekta. Ravnateljica Vlahović je pojasnila da u novom stalnom postavu posjetitelji će moći vidjeti niz reprezentativnih eksponata iz niz zbirki s objašnjenjima, pripadajućim grafikama, kartama, ilustracijama i fotografijama, kao i multimedijalnim interaktivnim rješenjima vezanim uz određenu tematsku cjelinu.

Novina projekta je opremanje oglednog laboratorija koji će korisnicima omogućiti upoznavanje s osnovnim metodama rada u biološkoj i geološkoj znanosti, koje do sada nisu javno prikazane. U oglednom laboratoriju korisnici će po prvi put moći uživo pratiti tijek analiza u interpretaciji muzejske baštine, a sami će moći i stvarati nove vrijednosti za prirodoslovlje. Organizirat će se i edukacijske radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce kako bi se pobudio interes za svijet prirodoslovlja.

“Europska unija ovaj projekt financira s preko 57 milijuna kuna, a Grad Zagreb s više od 61 milijun kuna, od čega će 6 milijuna kuna biti iz Europske unije u okviru sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Prvotna vrijednost projekta je bila nešto više od 69 milijuna kuna, Grad Zagreb je trebao sudjelovat s 12 milijuna kuna. No, zadesila nas je pandemija Covid-19 i potres te je vrijednost radova znatno povećana. Stoga je trebalo nadomjestiti sredstva”, istaknula je Vlahović.

Zahvalila je gradonačelniku Grada Zagreba Tomislavu Tomaševiću i zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine koji su prepoznali vrijednost projekta i odlučili sufinancirati razliku u sredstvima

Gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević, izrazio je uvjerenje da će se projekt realizirati do kraja u roku.

“Hrvatski prirodoslovni muzej bitan je ne samo za grad Zagreb, nego cijelu Hrvatsku. Drago mi je da će on biti mjesto učenja i istraživanja za različite prirodne znanosti”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Naglasio je kako vjeruje da početak današnjih radova će biti dobar primjer obnove drugih potresom oštećenih kulturnih institucija i muzeja.

“Računamo na dobru suradnju s Ministrastvom kulture i medija kako bi obnovili gradske muzeje, ali i da ih unaprijedimo, a ne samo da ih vraćamo u prvobitno stanje”, poručio je gradonačelnik Tomašević.

Anđelka Felja

Povezane objave

Whisky Fair Zagreb 2020.

HF

AFORIZMI – Dr(u)keri i navijači

HF

Fenomen digitalnog društva

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Povuci – potegni

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više