Hrvatski Fokus

Kandidat ljevice Gabriel Borić pobijedio na izborima u Čileu i postao najmlađi čelnik u zemlji

 

U, kako se očekivalo, tijesnoj utrci, 35-godišnji bivši vođa studentskih prosvjeda pobijedio je svog krajnje desnog suparnika Joséa Antonia Kasta za 10 bodova. Gabriel Boric je kazao pristašama kako će se brinuti o demokraciji, obećavajući ograničenja za neoliberalno gospodarstvo slobodnog tržišta u Čileu. Vodit će zemlju koju posljednjih godina potresaju masovni prosvjedi protiv nejednakosti i korupcije.

Pobjeda potomka Hrvata s Ugljana Gabriela Borića potaknula je slavlje na ulicama glavnog grada Santiaga, a njegovi pristaše mahali su zastavama i trubili u automobilima. Borić je u svom govoru kazao kako preuzima posao s poniznošću i “ogromnim osjećajem odgovornosti”, obećavajući kako će se “čvrsto boriti protiv povlastica nekolicine”.

Službeni rezultati dali su Boriću 56 posto glasova protiv 44 posto Joséa Antonija Kasta. Kast je priznao poraz jedva sat i pol nakon zatvaranja birališta, a prebrojano je oko polovice glasačkih listića. Oba kandidata ponudila su potpuno različite vizije za zemlju, a obojica su autsajderi koji predstavljaju političke stranke koje nikada nisu bile u vladi.

Jubilarni pristaše Borića reagirali na njegovu pobjedu

Nekada najstabilnije gospodarstvo Latinske Amerike, Čile ima jednu od najvećih razlika u prihodima na svijetu, s 1 % stanovništva koje posjeduje 25 % bogatstva zemlje, navode Ujedinjeni narodi.

Borić je obećao da će se pozabaviti tom nejednakošću širenjem socijalnih prava i reformom čileanskih mirovinskih i zdravstvenih sustava, kao i smanjenjem radnog tjedna s 45 na 40 sati i poticanjem zelenih ulaganja.

“Znamo da i dalje postoji pravda za bogate i pravda za siromašne i više nećemo dopustiti da siromašni nastave plaćati cijenu nejednakosti Čilea”, kazao je.

Novoizabrani predsjednik također je obećao blokirati kontroverzni predloženi rudarski projekt koji će, kako je kazao, uništiti zajednice i nacionalno ozračje.

Čileanska valuta, pezos, pala je na rekordno nisku razinu prema američkom dolaru nakon pobjede Borića. Burze su pale za 10%, a rudarske dionice su posebno loše poslovale.

Ulagači su zabrinuti da će stabilnost i dobit biti pogođeni zbog većih poreza i strože vladine regulacije poslovanja.

Novo doba, ali i dalje postoje veliki izazovi

Govor Gabrijela Borića bio je jedan od inkluzija, naglašavajući kako će svi biti protagonisti njegove vlade. I rekao je da će biti predsjednik za sve, čak i za one koji nisu glasali za njega. Zna da je Kongres podijeljen i da ima svoje političke protivnike, ali je to pozdravio kao priliku za dijalog.

Ovo glasovanje bilo je duboko polarizirano, zbog čega su Čileanci odlučivali između čovjeka koji je hvalio diktaturu zemlje i vođe prosvjeda koji će, kažu njegovi protivnici, donijeti nered i nestabilnost. Ali na kraju su Čileanci glasali za novu eru. I novu vrstu predsjednika.

Za mnoge je ovaj rezultat bio prirodan zaključak posljednjih nekoliko godina. Prosvjedi su eksplodirali 2019. s porastom troškova prijevoza, a godinu dana kasnije Čileanci su glasali za rip-up ustav iz doba diktature i pisanje novijeg, uključivijeg.

Sada je iz svega ovoga izašao novi vođa. Međutim, jedan od najvećih izazova Gabriela Borića bit će ujedinjenje milijuna Čileanaca koji su glasovali za drugu stranu.

‘Imam puno vjere i nade’

Navijači su na pobjedu odgovorili neodržavanom radošću. “Vrlo sam uzbuđen jer je to postignuće naroda”, izjavio je Andres Rodriques tiskovnoj agenciji Reuters. “Bilo je mnogo godina zlostavljanja i potrebna nam je obnova unutar politike. Imam puno vjere i nade u mladosti.”

Patricia Alarcon je rekla da je stvarno sretna. “Uvijek sam vjerovala u Borića jer mislim da je naša zemlja to zaslužila – zaslužili smo slobodu, integraciju – zaslužili smo ovaj rezultat”, kazala je.

Bivši vođa studentskih prosvjeda, Borić podržao je masovne prosvjede protiv nejednakosti i navodne korupcije koja je potresla Čile 2019. i 2020. godine.

Njegov suparnik u međuvremenu je stao na platformu zakona i reda, obećavajući smanjenje porezne i socijalne potrošnje. Kast je također branio ostavštinu generala Pinocheta, koji je preuzeo vlast državnim udarom i vladao zemljom od 1973. do 1990. Pod njegovim vodstvom više od 3.000 ljudi je ubijeno od strane države ili nestalo.

Kast je u tvitu rekao da je pozvao Borića da mu čestita na “velikom trijumfu”, dodavši: “Od danas je izabrani predsjednik Čilea i zaslužuje svo naše poštovanje i konstruktivnu suradnju”. Zemlja prolazi kroz velike promjene nakon što je prošle godine velikom većinom glasovala za ponovno pisanje čileanskog ustava iz doba Pinocheta. Predsjednik u odlasku Sebastián Piñera izjavio je kako Čile živi u “okruženju prekomjerne polarizacije, sukoba [i] sporova”, te je pozvao svojeg nasljednika da “bude predsjednik svih Čileanaca”. (v.h.)

Povezane objave

Putin: Zapad je započeo rat, a mi ga silom zaustavljamo

hrvatski-fokus

EU – tvrđava nacija

HF

Alep je novi Staljingrad

HF

Veliko američko resetiranje

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više